Cum sunt exploatați culegătorii de fructe, ademeniţi în ţările iberice de un vis frumos care devine coşmar

Mirajul fermelor de fructe din ţările iberice i-a atras pe mulţi străini, nu numai români şi est-europeni, ci şi din ţările asiatice. Dar cum deseori socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, odată ajunşi în ţara care li se părea „tărâmul făgăduinţei”, visul a devenit pentru unii un adevărat coşmar. Le rămâne doar speranţa că după cinci ani de exploatare vor putea primi cetăţenie portugheză şi mult-râvnitul „paşaport al zmeurei”.

Povestea lui Sagar (n.r. nume schimbat pentru a proteja identitatea persoanei), un tânăr de 21 de ani originar din Nepal, este împărtăşită de mulţi imigranți atrați în peninsula iberică de același vis. După doar trei zile de la sosirea sa în Portugalia, acesta a început să se întrebe dacă nu cumva a făcut o mare greşeală. „Aveam aşteptări mari, voiam un loc de muncă bun, să fac mulţi bani”, povesteşte el pentru The Guardian.”Dar realitatea era diferită.”

A reuşit să se angajeze doar la o fermă de fructe din regiunea rurală Odemira din Portugalia. Iar pentru cele 16 ore de muncă efectivă, petrecute zilnic sub soarele torid, la temperaturi care depăşeau deseori 40 de grade Celsius, câştiga mai puţin decât salariul minim prevăzut de lege. Ştia că este exploatat, însă demisia ar fi însemnat să-şi ia adio de la viza de lucru, un risc pe care nu şi-l putea permite, scrie observatornews.ro. 

Mii de imigranţi sunt exploataţi ani de zile, pentru a putea primi acte europene

Sagar este doar unul dintre cei peste 10.000 de tineri care şi-au părăsit ţara natală pentru a lucra în industria agricolă portugheză în valoare de 200 de milioane de lire sterline. Este vorba, în mare parte, despre culegători de fructe precum zmeură sau căpşuni, bunătăţi care urmează să ajungă pe rafturile supermarketurilor din Europa. Sunt atraşi în Portugalia de ceea ce mulţi au ajuns să numească „paşaportul zmeurei”. Statutul lor, la limita legalităţii, este o problemă rezolvată rapid de oficialii ţării, întrucât odată ce se angajează şi au un venit stabil pot solicita rezidenţă temporară. Apoi, pentru o perioadă de 5 ani, pot aplica pentru a primi cetăţenie portugheză. „Are culoarea zmeurei pe cale să cadă din pom”, povesteşte Sagar. „Paşaportul e unul din cele mai mari visuri. Îţi schimbă complet viaţa.” 

Dar aceşti ani nu sunt deloc uşori pentru imigranţi, care îndură condiţiile grele de lucru şi teama constantă că vor rămâne fără loc de muncă. Asta le-ar nărui instantaneu orice speranţă că vor putea obţine mult-doritul paşaport. „Tuturor le e frică. Taxele au legătură cu salariul, documentele sunt legate de taxe. Dacă pierzi una, pierzi tot.” Sagar e la jumătatea drumului, iar în mai puţin de trei ani va avea dreptul legal de a solicita paşaportul care îi va permite să trăiască şi să lucreze în Uniunea Europeană. „Se simt prinşi în capcană. (…) E un cerc vicios al exploatării”, spune Alexandra Pereira, cercetătoare în domeniul migraţiei la Universitatea din Lisabona. 

Drumul spre Europa e scump şi plin de pericole. „Nu ştiam dacă aveam să mor”

Cei care trec graniţa ilegal spun că le plătesc şi 18.000 de euro „călăuzelor” pentru a intra în UE. Rahul, în vârstă de 28 de ani, îşi aminteşte drumul periculos prin Serbia, unde a traversat înot râuri adânci. „Nu ştiam dacă aveam să mor pe drum. Nimeni nu mă cunoştea, nu ştiau de unde vin. E o călătorie foarte, foarte dificilă.” Iar riscurile imense nu i-au adus o soartă mai bună. A fost extrem de dezamăgit de condiţiile din Odemira şi s-ar fi întors imediat în India, însă avea datorii de 7.000 de euro, iar părinţii îşi vânduseră casa pentru ca el să ajungă în Europa. Se bazau pe el că va trimite acasă destui bani pentru a supravieţui cu toţii. „Am inima frântă, mi-e tare dor de ei. Dar nu am ce bani să le arăt.” 

Autorităţile din Portugalia sunt în impas

Anul trecut, autorităţile din Portugalia au declarat că au de gând să rezolve problema, dar până în prezent situaţia imigranţilor culegători rămâne incertă. „Ne temem că mulţi dintre ei vor rămâne prinşi la mijloc, fără alternative până noile măsuri intră în vigoare”, afirmă Sónia Pereira, înalt comisar al Migraţiei. În timp ce protestele angajaţilor acestor ferme sunt ignorate de toţi şi fără reprezentanţi de sindicat, viitorul acestor tineri se află sub un mare semn de întrebare. Speră, în continuare, la o viaţă mai bună şi să obţină în sfârşit paşaportul.

Nuntă sângeroasă în România: șase bărbați și-au împărțit pumni și picioare pentru o femeie

Trei bărbaţi sunt arestaţi preventiv, fiind cercetaţi pentru tentativă de omor calificat şi tulburarea ordinii şi liniştii publice în urma unui scandal care a avut loc la o nuntă organizată la sfârşitul săptămânii trecute, în judeţul Braşov.

Cei trei s-au luat la bătaie cu alte trei persoane, primele date din anchetă arătând că scandalul a pornit de la o femeie, relatează News.ro.

Incidentele violente s-au petrecut într-un local din comuna Mândra.

”Din cercetări a rezultat că, în noaptea de 1 spre 2 iunie 2024, într-un loc public situat pe raza comunei Mândra, cu ocazia sărbătoririi unei căsătorii la care participau mai multe persoane, cei trei inculpaţi, care anterior s-au înarmat cu obiecte cu potenţial vătămător considerabil (bâtă/baton telescopic, cuţit, spray lacrimogen, pistol etc.), au declanşat un atac premeditat asupra altor trei persoane, cu consecinţa punerii în pericol a vieţii uneia dintre victime şi lezării integrităţii corporale a celorlalte două victime, respectiv tulburând grav ordinea şi liniştea publică”, informează, miercuri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, care a deschis o invetsigaţie în urma scandalului.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că scandalul a pornit de la o femeie şi că atât atacatorii, cât şi cei atacaţi erau participanţi la nuntă

Iniţial, cei trei agresori au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind prezentaţi instanţei de judecată care a decis arestarea preventivă în dosarul care vizează infracţiuni de tentativă de omor calificat şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Noi indemnizații de la stat pentru atragerea și menținerea tinerilor specialiști în sistemul medical, în special în zonele rurale

Guvernul a luat noi măsuri pentru atragerea și menținerea tinerilor specialiști în sistemul medical, în special în zonele rurale. Astfel, cei cu studii superioare de licență în medicină vor fi incluși în lista beneficiarilor de indemnizații și compensații acordate din contul bugetului de stat. De asemenea, conform modificărilor Legii ocrotirii sănătății, vor fi compensate cheltuielile pentru naveta lucrătorilor medico-sanitari şi farmaceutici, care au domiciliul în afara localităților în care activează.

Absolvenții studiilor superioare de licență în medicină și ai studiilor postuniversitare de rezidențiat, care vor activa timp de 5 ani în instituțiile în care vor fi repartizați de Ministerul Sănătății, vor beneficia de indemnizații, de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și pentru consumul de energie termică și electrică. Totodată, hotărârea cu privire la încadrarea tinerilor specialiști în câmpul muncii în funcții didactice vacante, aprobată de Guvern, prevede că, în primii 5 ani de activitate, absolvenții programelor de studii superioare de licență și master vor primi o indemnizație unică în mărime de 200 de mii de lei. Cei din învățământul profesional tehnic vor beneficia de 160 de mii de lei. 

„Hotărârea de Guvern are menirea să încurajeze tinerii specialiști din medicină și din educație să meargă în satele și orășelele noastre”, a accentuat premierul Dorin Recean.

Cadrele didactice debutante, repartizate de Ministerul Educației și Cercetării în instituțiile din mediul rural, centrele raionale sau în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, vor beneficia de compensații în mărime de o mie de lei lunar pentru cheltuielile de închiriere a locuințelor. Totodată, acestea vor primi o plată unică, anuală, de 3000 de lei pentru compensarea consumului de energie electrică și termică. 

În același timp, Regulamentul cu privire la modul de calcul, repartizare, utilizare și evidență a transferurilor cu destinație specială pentru susținerea tinerilor specialiști din domeniul culturii stabilește o indemnizație unică în mărime de 120 de mii de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior și de 90 de mii de lei pentru cei din învățământul profesional tehnic. 

„Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, și tinerii specialiști din domeniul culturii vor primi indemnizații unice în urma absolvirii și repartizării în satele, comunele, centrele raionale din Republica Moldova”, a punctat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Banii vor fi achitați în trei tranșe egale, beneficiari fiind tinerii care se angajează, în primul an după absolvire, în instituțiile în care au fost repartizați de Ministerul Culturii și activează timp de trei ani în cadrul acestora.

SIS confirmă informațiile publicate de The Insider, despre fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei R. Moldova

„Informațiile deținute de către SIS indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea Republicii Moldova în spațiul său de influență”, informează SIS, în exclusivitate, pentru TVR Moldova.

„Cunoaștem  obiectivele, actorii, instrumentele și tacticile aplicate la adresa proceselor democratice ale R. Moldova.

În contextual investigației jurnalistice realizate de către The Insider, SIS menționează că datele din posesia instituției confirmă veridicitate informațiilor prezentate.

Totodată, reiterăm că SIS ține în vizor  riscurile de securitate și acționează pentru prevenirea potențialelor crize, împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale țării”, potrivit SIS.

Amintim că, The Insider a avut acces la corespondența Telegram a fostului șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, cu curatorul său GRU, colonelul Alexei Makarov. Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică internă din Republica Moldova și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate.

Elevii unui liceu din Ploiești au făcut mici la grătar și au fumat în clasă. Unul a încercat să-i dea foc unei colege
Articolul anterior
Emoții mari pentru o jurnalistă care a fost primită de talibani în Afganistan să nască, după ce nu i s-a permis revenirea în țara de origine
Articolul următor