Cine sunt cei trei „apostoli” care îi șoptesc la ureche lui Vladimir Putin și i-ar putea influența decizia de a invada Ucraina

Nimeni nu știe cu adevărat cum își ia deciziile Vladimir Putin sau pe cine ascultă cel mai mult atunci când se gândește la ce are de făcut. Totuși, președintele rus are trei consilieri apropiați, toți provenind din zona serviciilor de securitate, care sunt dedicați „valorilor tradiționale” și care visează la restaurarea gloriei sovietice. Ei vor juca un rol important în decizia finală a Kremlinului de a invada sau nu Ucraina, scrie The New York Times, citat de digi24.ro.

Occidentul legalizează căsătoria între oameni și animale. Liderii Ucrainei sunt la fel de răi ca Hitler, iar naționaliștii din această țară nu sunt ființe umane. Acestea sunt opiniile care se regăsesc în cercul strâmt de apropiați ai președintelui Vladimir Putin, în rândul oficialilor de top din domeniul securității rusești, cei care vor fi, probabil, la masă atunci când liderul lor va decide dacă va lansa un război deschis împotriva Ucrainei.

Acești oameni puternici – în mare parte născuți în anii 1950, în Uniunea Sovietică, la fel ca Putin – au poziții chiar mai reacționare decât ale președintelui lor. Este un semn al virajului către o linie mai dură pe care Kremlinul îl face pe măsură ce își intensifică lupta cu inamicii pe care îi vede peste tot, în țară și în străinătate.

Faptul că Putin s-a înconjurat de oameni din domeniul securității arată însăși evoluția liderului de la Kremlin, de la un tânăr lider care arăta Occidentului o față prietenoasă, la începutul anilor 2000, când avea printre consilieri liberali proeminenți, la omul care acum amenință implicit că va declanșa un război major în Europa.

Este, de asemenea, povestea luptei de ani de zile a Kremlinului de a-și crea o ideologie care să susțină guvernarea lui Putin: una care, din ce în ce mai mult, vede în Occident un inamic, în Ucraina o amenințare și în Rusia un bastion al „valorilor tradiționale”. Această elită din serviciile de securitate ale Rusiei are o viziune conservatoare și reacționară asupra lumii, tocmai pentru că Putin nu are o ideologie. Și atunci, principiul-cheie de la care se pleacă este că toată lumea este împotriva Rusiei.

„Șoimii” lui Putin

Unii dintre apropiații lui Putin au lucrat cu el în KGB-ul sovietic, iar oficialii occidentali cred că ei au supervizat asasinatele, operațiunile de propagadă, spionajul cibernetic și războiul brutal care au contribuit în timp la îndepărtarea Kremlinului de Europa și de Statele Unite. Unul dintre acești „șoimi” care stau în preajma lui Putin și care îi alimentează fobiile antioccidentale este principalul său consilier de securitate națională, Nikolai Patrușev.

Dacă Putin vorbește de inamici care se străduiesc să falsifice trecutul glorios al Rusiei, atunci șeful serviciilor de informații externe, Serghei Narîșkin, chiar și-a asumat lupta pentru istorie ca pe o prioritate specială.

Iar dacă Putin a îmbrățișat ideea unei mai mari implicări a statului în economie, ministrul apărării, Serghei Șoigu, a dus această tendință la extrem și a lansat un efort uriaș al statului de a construi noi orașe în Siberia.

Partea pragmatică a lui Putin

„Un fel de mașină a timpului ne duce înapoi în cei mai răi ani ai ocupației lui Hitler”, a spus Serghei Narîșkin despre Ucraina în această lună, descriind guvernul pro-occidental de la Kiev drept o „adevărată dictatură”. El a inaugurat la Moscova o expoziție intitulată „Abuzuri ale drepturilor omului în Ucraina”.

Luna trecută, Serghei Șoigu i-a numit pe naționaliștii ucraineni ființe „non-umane”, iar Nikolai Patrușev a descris „rusofobia” din Ucraina ca fiind rezultatul unei campanii de propagandă occidentală ce datează încă de la cronicarii europeni invidioși, care l-au denigrat pe Ivan cel Groaznic. „Nu le plăcea că țarul rus nu le recunoștea superioritatea politică și morală”, a spus Patrușev despre tiranul din secolul al XVI-lea, cunoscut pentru temuta sa poliție secretă.

Acum, în timp ce Putin cântărește cât de mult va ridica miza în Ucraina, întrebarea este cât de mult adoptă mentalitatea conspiraționistă a acestor radicali conservatori. La Moscova, unii analiști încă văd o parte pragmatică în Vladimir Putin. El ar pune în balanță nemulțumirile și paranoia promovate de confidenți precum Patrușev cu aportul mai sobru al unor persoane precum premierul Mihail Mișustin, un tehnocrat însărcinat cu menținerea economiei în funcțiune.

„Siloviki” au atribuții colaterale: restaurarea Imperiului

Potrivit lui Andrei Kolesnikov, analist al think tank-ului Carnegie Moscow Center, scopul elitei de securitate a Rusiei este „restaurarea Imperiului”. Putin însuși a descris prăbușirea Uniunii Sovietice drept o „catastrofă geopolitică”.

Dar el obișnuia, pe de altă parte, să caute și sfatul unor oficiali cu puncte de vedere mai liberale. Acum, acei oficiali au fost în mare parte alungați din guvern, în timp ce tehnocrați precum premierul Mișustin aproape că nu se pronunță niciodată asupra problemelor ce depășesc zona lor imediată de responsabilitate.

Prin urmare, rămâne clasa de oficiali de elită din domeniul securității, cunoscuți în mod colectiv sub numele de „siloviki”, dintre care mulți – precum Patrușev, Narîșkin și Aleksandr Bortnikov, șeful spionajului intern al Rusiei (FSB) – au lucrat în KGB alături de Putin.

Influența lor se extinde mult dincolo de chestiunile de securitate: Nikolai Patrușev, un jucător pasionat de volei, conduce Federația de volei a Rusiei, iar fiul său, Dmitri, este ministrul agriculturii.

Serghei Narîșkin supervizează Societatea Istorică Rusă, ajutând la campania de glorificare – și, spun criticii, de albire – a trecutului Rusiei. Serghei Șoigu, ministrul apărării, satisface interesul lui Putin pentru natură în calitate de președinte al Societății Geografice Ruse și îl duce frecvent pe președinte în excursii în pădurile siberiene.

Pentru acești oficiali, spun analiștii, creșterea tensiunilor cu Occidentul este un lucru bun, pentru că le sporește influența în cadrul elitei conducătoare.

Soția și fiica regretatului scriitor Ion Druță au fost reînhumate alături de el

Astăzi, 28 septembrie, la un an de la moartea scriitorului Ion Druță, apropiații săi și cei care îi admiră opera, s-au recules la mormântul acestuia de la poalele Lumânării Recunoștinței din Soroca. Totodată, conform ultimei dorințe a Maestrului, soția Era Rosina-Druță și fiica Tatiana au fost reînhumate alături, scrie observatorul.md.

Amintim că în testamentul său, Ion Druță și-a dorit ca locul de veci să fie în Câmpia Sorocii, de unde a pornit în lume, și anume lângă Lumânarea Recunoștinței, ideea ridicării căreia îi aparține. Sute de oameni au venit atunci pentru a-și lua rămas bun de la scriitorul Ion Druță. Cu flori în mâini și lacrimi în ochi, aceștia au dorit să-l petreacă pe ultimul drum pe cel care a avut un rol aparte și un rost al său în literatura română din Basarabia postbelică.

Faptele și cărțile sale au fost evocate de cei care l-au cunoscut, după care rând pe rând, fiecare a trecut pe lângă sicriul celui născut în Câmpia Sorocii și revenit pe un vârf de deal ca să o vegheze în tihnă. Apoi cortegiul funerar a coborât treptele până la locul ales, o poieniță așezată ceva mai la vale de crucea de lemn, în care Ion Druță și-a găsit liniștea pământească.

Incendiu la Florești: Un bărbat a ajuns cu arsuri la spital

Un bărbat de 61 de ani a ajuns la spital ca urmare a unui incendiu produs într-o casă. Cazul a avut loc în dimineața zilei de vineri, 27 septembrie, în orașul Florești, scrie deschide.md.

Potrivit ofițerului de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, autoritățile au fost alertate în jurul orei 08:00, precum că pe o stradă din oraș arde o casă. Imediat, la fața locului, s-a deplasat un echipaj de pompieri.

Ajunși, aceștia au stabilit că focul a cuprins o odaie, iar proprietarul casei a primit arsuri de gradul II și III.

La scurt timp, incendiul a fost lichidat, iar bărbatul a fost preluat de medici și transportat la spital.

Cauza izbucnirii incendiului și prejudiciul material urmează a fi stabilite.

Cei doi tineri, de 20 și 21 de ani, reținuți pentru vandalizarea instituțiilor statului, cu scop de destabilizare, au primit câte 20 de zile de arest

Cei doi tineri, de 20 și 21 de ani, reținuți pentru vandalizarea instituțiilor statului, cu scop de destabilizare, au primit, astăzi, câte 20 de zile de arest, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Amintim că, aseară, polițiștii au reținut două persoane instruite la Moscova și achitate cu sume mari de bani pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare. Prima tentativă a avut loc vineri noaptea.

Poliția an unța că mai multe persoane au vandalizat sediul Ministerului muncii și protecției sociale, aruncînd în instituția  statului cu vopsea. În jumătate de oră aceleași acțiuni s-au petrecut și la Guvern.

Datorită intervenției prompte a polițiștilor, două persoane au fost reținute imediat. Este vorba despre un tânăr de 21 de ani, prins în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt” și unul de 20 de ani reținut în adiacentul Parlamentului.

Ambele persoane au fost escortate la Inspectoratul de poliție pentru documentare.

Aceștia au declarat că fac parte dintr-un grup de 20 de tineri, recrutați pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare, doar pentru clădirea Guvernului fiind achitați cu 5000 de Euro. Unul dintre aceștia declară că era și el responsabil de găsirea tinerilor, pentru ulterioara instruire la Moscova unde să le fie comunicate acțiunile care urmează în Republica Moldova, fiind achitați lunar fiecare cu câte 500 de Euro.

Toți 20 au plecat la Moscova prin intermediul cursei avia, cu escala la Istambul, unde, au fost întâlniți de un cetățean al Federației Ruse și cazați într-un hotel, iar a doua zi pe un poligon din afara Moscovei au fost instruiți cum să creeze proteste la Chișinău, destabilizări în cadrul acestora, paza persoanei instigatoare, etc. Tot acolo au primit bani și telefoane pe care comunicau.

Ulterior, cu escala în Antalya, au revenit în Republica Moldova, unde au procurat vopsea, mănuși, adidași și pungi, iar după executarea acțiunilor de vandalism, videoul cu acțiunile acestora urma să fie plasat pe Telegram ca dovadă a îndeplinirii misiunii încredințate.

13 dintre cele 20 de persoane care au mers la exerciții în Moscova au fost deja identificate de Poliție, inclusiv o persoană de 26 ani responsabilă de recrutarea tinerilor care mergeau în Federația Rusă.

Astăzi au urmat o serie de percheziții la domiciliile a 4 persoane, unde, de asemenea, au fost ridicate mai multe cutii de vopsea, mănuși, cartele, carduri, acte de identitate care confirmă deplasările acestora în Federația Rusă, precum și alte obiecte care pot servi drept probatoriu în cadrul cauzei penale.

Acțiunile au fost realizate de polițiștii Direcției de Poliție Chișinău, Inspectoratului național de securitate publică, Inspectoratului național de investigații și Brigăzii de poliție cu destinație specială “Fulger”, în comun cu procurorii Procuraturii municipiului Chișinău.

Investigațiile continuă.

Alte două instituții ale statului au fost vandalizate și noaptea trecută, prin aruncare cu vopsea în acestea.

Este vorba despre sediile Companiei publice “Teleradio-Moldova” și Curții Supreme de Justiție.

Polițiștii au stabilit deja un cerc de suspecți, fiind întreprinse toate acțiunile procesual penale în acest sens.

Amintim că acum o zi, alte două instituții ale statului au fost vandalizate, două persoane fiind reținute de poliție.
Aceștia au recunoscut că fac parte dintr-un grup de 20 de persoane care au fost instruite la Moscova, cu privire la atacul asupra mai multor edificii ale statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare.

Poliția a stabilit că cercul persoanelor care au fost în Federația Rusă, la aceste exerciții, este mult mai mare.

Guvernul anunță compensații la gaze pentru agenții economici
Articolul anterior
Majoritatea românilor vor unirea cu Republica Moldova și consideră că România trebuie să rămână în UE
Articolul următor