Pentru prima dată, un premier olandez a vizitat Chișinăul. Mesajul Maiei Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, care a efectuat o vizită de lucru la Chișinău.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare şi interior

Maia Sandu a ținut să menționeze că „este pentru prima dată când un Prim-ministru olandez vizitează Republica Moldova”.

„M-am bucurat să-l salut astăzi pe Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, care a efectuat o vizită de lucru la Chișinău.

Este pentru prima dată când un Prim-ministru olandez vizitează Republica Moldova. Am profitat de acest prilej pentru a reseta dialogul politic dintre țările noastre și a pune baza unui parteneriat puternic de viitor, în domenii importante pentru cetățeni.

Țările de Jos au fost mereu un partener important pentru promovarea obiectivelor noastre de integrare europeană și suntem recunoscători autorităților de la Haga pentru sprijinul oferit în dialogul nostru cu UE.

Am mulțumit Regatului Țărilor de Jos pentru ajutorul acordat de-a lungul anilor în consolidarea democrației din țara noastră, a statului de drept și a presei libere, dar și pentru că ne-a fost alături în criza pandemică și cea energetică.

Am exprimat, totodată, determinarea noastră de a merge pe calea dezvoltării și a modernizării țării, pentru a crea locuri de muncă și a crește nivelul de trai al cetățenilor. În acest sens, am ținut să-i încurajez pe oamenii de afaceri olandezi să investească în Republica Moldova.

Iar pe turiștii din Țările de Jos i-am invitat să ne viziteze locurile pitorești din țară și să ne cunoască oamenii entuziaști, care să le arate cultura și obiceiurile noastre și să le creeze amintiri frumoase despre Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi persoane în picioare
Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, persoane stând jos, persoane în picioare şi interior
Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, persoane în picioare şi interior
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi persoane în picioare
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi costum
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare, stând jos şi interior

Ultimele informații despre accidentul grav din Iaşi: Toate victimele sunt cetăţeni ai Republicii Moldova

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au venit cu precizări în privința accidentuui cumplit din România, unde o maşină înmatriculată în Republica Moldova a fost lovită de un tren.

Potrivit infomarţiilor, toate victimele implicate în accident sunt cetăţeni ai Republicii Moldova.”

Consulatul General al Republicii Moldova la Iași se află în contact permanent cu autoritățile române, precum și cu rudele victimelor și acordă întreaga asistență consulară necesară, inclusiv în ceea ce privește îngrijirile medicale și procedurile aferente repatrierii.

Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanțe familiei persoanei decedate și este alături de cei răniți și familiile acestora.

MAE, prin misiunea sa consulară și Direcția Afaceri Consulare, va continua să urmărească evoluția situației și va reveni cu informații suplimentare, pe măsura disponibilității acestora”, transmite ministerul.

Amintim că impactul violent a dus la intervenția de urgență a echipajelor medicale, pompierilor de descarcerare și poliției.

Din păcate, una dintre victime, o femeie în vârstă de 53 de ani, pasageră pe bancheta din spate, nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost declarată decedată la fața locului.

Șoferul autoturismului, un tânăr de 20 de ani, a fost găsit în stop cardio-respirator. Acesta a fost resuscitat, intubat și transportat de urgență la spital în stare critică.

Cea de-a treia victimă, un bărbat de 57 de ani, a fost preluat de un echipaj medical și transportat la spital, fiind conștient, dar cu multiple traumatisme.

Polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili cauzele exacte ale accidentului.

Știrea zilei! Moldovagaz își va pierde licența după 31 iulie, iar Energocom va prelua furnizarea

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, susține că Gazprom nu a avut niciodată intenția reală de a transfera activele de transport gaze către Moldovatransgaz, iar din această cauză Moldovagaz își va piarde licența de operator de transport începând cu 31 iulie 2025, transmite realitatea.md cu referire la BANI.MD.

„Dacă Gazprom voia să transfere activele la Moldovatransgaz, demult o făcea. Nu era nevoie să fie invitat Vestmoldtransgaz să preia activitatea de transport ca operator independent. Gazprom nu a dorit acest lucru și nu văd nici acum de ce și-ar dori acest lucru”, a declarat Parlicov în cadrul unei emisiuni difuzate de Rlive.

Totodată, ex-ministrul Energiei a mai adăugat că lipsa acestui transfer de active duce inevitabil la retragerea licenței Moldovagaz, ceea ce va impune autorităților desemnarea unui nou furnizor pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

„Eu pornesc de la premisa că nu va fi făcut acest transfer de active și din cauza aceasta Moldovagaz, după 31 iulie, își va pierde licența. Asta înseamnă că furnizarea de gaz pentru consumatorii de pe malul drept va fi preluată de un alt operator, care probabil va fi desemnat prin concurs. Cel mai bine poziționat este Energocom, și el trebuie să participe la acest concurs,” a mai precizat Parlicov.

Amintim că Moldovagaz riscă să îi piardă licența, după ce ANRE a aprobat pe 8 aprilie 2025 o decizie privind certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor SRL „Vestmoldtransgaz”, potrivit BANI.MD.

Autoritatea afirmă că prin această hotărâre autoritatea de reglementare adaptează termenul de implementare a cerințelor europene la condițiile reale ale pieței gazelor naturale din Republica Moldova.

Vladimir Putin l-a anunțat pe Donald Trump ce vrea ca să oprească războiul din Ucraina. Două propoziții scrise pe site-ul Kremlinului

Trimisul special al lui Donald Trump, Steve Witkoff, a petrecut mai mult de patru ore la Sankt Petersburg discutând cu șeful Kremlinului, Vladimir Putin, despre, printre altele, războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei. Kremlinul a anunțat pe site-ul oficial în două propoziții ce a discutat Putin cu Witkoff, iar portalul independent rus de știri și analize Meduza scrie că Moscova și-a anunțat condițiile pentru încetarea focului în Ucraina, relatează libertatea.ro

Mesajul scurt postat pe site-ul Kremlinului

„Șeful statului rus a avut o întrevedere cu trimisul special al președintelui Statelor Unite ale Americii, Steven Witkoff. Subiectul întâlnirii sunt aspecte ale reglementării ucrainene”, e tot ce apare pe site-ul Kremlinului despre întâlnire.

Potrivit agenției ruse de presă Interfax, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a exclus posibilitatea unei alte conversații telefonice între Putin și președintele american Donald Trump, după discuțiile care au avut loc în Biblioteca Prezidențială din Sankt Petersburg.

Peskov a spus că Witkoff a adus un mesaj de la Trump, pe care Putin l-a ascultat. Discuțiile asupra diferitelor aspecte ale unei soluții la conflictul din Ucraina au continuat apoi.

„Întâlnirea a fost o ocazie bună de a prezenta diferitele elemente ale poziției și preocupărilor Rusiei și de a le transmite lui Trump, prin Witkoff”, a spus Peskov.

Președintele american Donald Trump a pus presiuni suplimentare asupra Moscovei, după sosirea lui Witkoff. El a scris pe platforma Truth Social: „Rusia trebuie să acționeze. Prea mulți oameni mor, mii în fiecare săptămână, într-un război teribil și fără sens”.

Înainte să zboare la Sankt Petersburg, trimisul special prezidențial al SUA, Steve Witkoff, după o întâlnire la Washington cu reprezentantul special prezidențial rus Kirill Dmitriev, i-a transmis lui Donald Trump poziția Kremlinului: Rusia trebuie să obțină controlul asupra a patru regiuni ucrainene, ca să pună capăt invaziei Ucrainei.

Witkoff i-a spus lui Trump, relatează Reuters, citând mai multe surse guvernamentale americane, că îndeplinirea acestei condiții ar contribui la accelerarea încheierii unui acord de pace.

Witkoff însuși a exprimat anterior această poziție public, într-un interviu cu Tucker Carlson .

Generalul Keith Kellogg, trimisul special al președintelui SUA în Ucraina, nu l-a susținut pe Whitkoff, au spus sursele Reuters. El i-a spus lui Trump că, deși Ucraina este dispusă să fie de acord cu unele condiții legate de aceste teritorii, nu va fi niciodată de acord să le cedeze unilateral în totalitate Rusiei.

În general, conchide Reuters, diviziunile în cadrul administrației Trump cu privire la condițiile pe care Rusia le propune pentru încheierea războiului se extind, iar unii dintre aliații republicani ai președintelui SUA cred că Witkoff adoptă o poziție prea pro-rusă în această problemă.

O astfel de poziție e acum susținută și de un gest pe care Witkoff l-a făcut în momentul în care, vineri seara, la Sankt Petersburg, s-a întâlnit cu Putin.

Când președintele rus a intrat în încăpere, Witkoff a dus mâna la inimă și a înclinat capul, zâmbitor.

Kirill Dmitriev a vizitat Washingtonul la începutul lunii aprilie, prima vizită a unui reprezentant oficial rus de acest nivel în Statele Unite de la începutul invaziei pe scară largă a trupelor rusești în Ucraina. Steve Witkoff a zburat în Rusia de trei ori în ultimele două luni. Pe 11 aprilie s-a întâlnit la Sankt Petersburg cu președintele rus Vladimir Putin.

Tragedie în Bubuieci. Patru persoane s-au intoxicat cu gaz de cahlă. O femeie a murit
Articolul anterior
Cehia elimină obligativitatea certificatelor de vaccinare
Articolul următor
Close menu