Premierul Olandei: Regatul Țărilor de jos este alături de Moldova

Pentru întâia dată Regatul Țărilor de Jos este prezent în Republica Moldova la nivel de prim-ministru. Totodată, între cele două țări de mulți ani există o cooperare strânsă, în permanentă dezvoltare, dar și o susținere reciprocă pe plan internațional.

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul conferinței de presă, care a avut loc după întrevederea președintei Maiei Sandu cu prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, aflat într-o vizită în țara noastră, transmite IPN.

„Este un prilej deosebit pentru resetarea dialogului politic și consolidarea relațiilor bilaterale, dar și pentru a pune baza unui parteneriat puternic de viitor, în domenii importante pentru cetățenii noștri”, a remarcat Maia Sandu, subliniind importanța susținerii din partea unei țări-fondatoare a Uniunii Europene, pentru care libertățile politice, civice și economice sunt valori pe care și le dorește și Republica Moldova.

La nivel guvernamental, olandezii i-au sprijinit pe moldoveni în dezvoltarea drepturilor omului, bunei guvernări și democrației, presei independente, domeniului justiției și statului de drept. Diverse inițiative lansate de organizații civice sau de caritate olandeze s-au materializat în proiecte sociale pentru oameni sau în mici afaceri care au creat locuri de muncă în țara noastră.

Cât privește perspectivele cooperării bilaterale, Maia Sandu a evidențiat interesul pentru combaterea criminalității cibernetice, consolidarea abilităților salvatorilor și pompierilor, dar și dezvoltarea agriculturii, energiei regenerabile și altor sectoare în care Regatul Țărilor de Jos are o experiență și performanțe deosebite. Totodată, șefa statului a solicitat susținerea autorităților de la Amsterdam în dialogul Chișinăului cu Uniunea Europeană, inclusiv în sensul unei abordări diferențiate a statelor membre ale Parteneriatului Estic, cu accent pe cooperarea cu țările „Trio Asociat”.

Chiar dacă în sectoarele IT, agroindustrial, imobiliar, finanțe, construcții din Republica Moldova funcționează 153 de întreprinderi cu capital olandez, potențialul neexplorat este mare. Maia Sandu a invitat businessul olandez în Moldova, asigurându-l că aici se lucrează pentru a crea un mediu de afaceri prietenos, cu garanții că investitorii vor activa într-un cadru legal sigur, corect și echitabil. Se preconizează că în luna mai va avea loc un forum al oamenilor de afaceri din ambele țări.

„Am dezvoltat o cooperare excelentă pe parcursul anilor, dar trebuie să facem mai multe. Am dori să ajutăm în reformarea economiei, justiției, inclusiv ca parte a implementării Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE”, a spus, la rândul său, prim-ministrul Mark Rutte. Dânsul a observat că reformele de pe agenda de lucru a Guvernului de la Chișinău sunt cruciale pentru prosperitatea Republicii Moldova. Ele vor aduce investiții, vor conduce la înflorirea activității economice. 

„Noi vom acorda asistență în reformarea justiției și combaterea corupției, vom oferi Moldovei resurse și experiență pentru reformarea și extinderea capacităților sistemului judiciar”, dar e nevoie de timp pentru ca reformele să dea rezultate, a specificat oficialul.

O ucraineancă a rămas în Aeroport fără 20 de mii de dolari, pentru că nu le-a declarat. Unde zbura

O pasageră s-a prezentat la cursa „Chișinău-Antalya”, fiind identificat ca cetățeancă ucraineană.

În timpul controlului de specialitate, asupra femei s-au depistat 20000 USD pe care nu i-a declarat.

În fapt, bunurile nedeclarate au fost ridicate, iar investigațiile continuă.

Patru morţi şi circa 30 de răniţi în Odesa, după ce o rachetă rusă a lovit o instituţie de învăţământ

Un atac rusesc cu rachetă, în plină zi, asupra unei instituţii de învăţământ din portul ucrainean Odesa a ucis luni patru persoane şi a rănit 28, au anunţat oficiali locali citaţi de Reuters, transmite News.ro.

Guvernatorul regional Oleh Kiper a informat pe Telegram că patru dintre răniţi sunt în stare gravă şi primesc tratament de urgenţă. El a precizat că printre răniţi se numără doi copii şi o femeie însărcinată.

Imagini postate online arată o clădire istorică din apropierea malului mării care este în flăcări, în timp ce fumul se ridică spre cer. Imaginile, care nu au putut fi verificate imediat, arată, de asemenea, persoane care primesc îngrijiri pe stradă şi mult sânge pe jos.

Purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmyitro Pletenciuk, a precizat că lovitura a fost efectuată cu o rachetă balistică Iskander-M cu focos cluster. Aceste rachete sunt mai greu de interceptat.

Postul public de televiziune Suspilne a declarat că acoperişul clădirii, descrisă ca fiind o academie de drept, a fost aproape distrus. Aceasta a precizat că preşedintele academiei, un fost membru proeminent al parlamentului, Serhii Kivalov, se numără printre răniţi.

Odesa a fost o ţintă frecventă a atacurilor ruseşti cu rachete şi drone, fiind vizată în special infrastructura portuară.

Autoritățile din stânga Nistrului își schimbă viziunile! Pentru al treilea an consecutiv Tiraspolul renunță la parada Victoriei

Pentru al treilea an consecutiv, Tiraspolul renunță la parada Victoriei și la marșul Regimentului Nemuritor, cu ocazia zilei de 9 mai.

Liderul nerecunoscut Vadim Krasnoselski a invocat că regiunea rămîne sub pretinsul „cod galben” de pericol terorist, instituit odată cu începerea războiului din Ucraina. Menționăm că acum cîteva zile și Moscova a anunțat că restrînge manifestațiile de 9 mai. Șapte regiuni și 23 de orașe din Federația Rusă au renunțat la organizarea marșului Regimentului Nemuritor, din cauza riscurilor de proteste și atacuri cu drone, notează moldova1.

Anularea marșului Regimentului Nemuritor nu este singura decizie de securitate luată de autoritățile ruse în contextul Zilei Victoriei. Anul trecut, parada din Piața Roșie a avut loc fără componenta aeriană și cu mai puțină tehnică militară, iar anul acesta există posibilitatea ca parada militară să fie anulată, deși prima repetiție a avut loc.

Cehia elimină obligativitatea certificatelor de vaccinare
Articolul anterior
Parlamentul se întrunește azi în prima ședință din sesiunea primăvară-vară a acestui an
Articolul următor