Tragedie în Buzău. Doi copii de 1 și 3 ani, suspecți de meningită, au decedat în decurs de o săptămână

Doi copii în vârstă de de 1 și 3 ani din județul Buzău au decedat după ce au fost diagnosticați ca fiind suspecți de meningită. Dubla tragedie a avut loc în decurs de numai o săptămână.

Tragedia din județul Buzău a fost raportată în comuna Râmnicelu. Conform presei locale, în ambele cazuri, părinții minorilor au refuzat prelevarea de teste pentru stabilirea exactă a unui diagnostic.

Autoritățile au reacționat după acest eveniment dramatic și, la nivel de subprefecți, a fost organizată o întâlnire cu cetățenii din localitate pentru conștientizarea și responsabilizarea cetățenilor față de astfel de situații.

Primul caz de îmbolnăvire a fost constatat la copilul de 3 ani. Acesta a fost internat la spitalul Municipal Râmnicu Sărat cu insuficiență respiratorie acută și dureri de cap. Din nefericire, în mai puțin de 12 ore după ce a ajuns în unitatea medicală, minorul a decedat.

În ceea ce-l privește pe al doilea copil, cel de doar 1 an, acesta a fost transportat tot la spitalul din Râmnicu Sărat, având ca suspiciune de diagnostic o infecţie cu meningococ.

În acest caz, părinții au refuzat internarea minorului, iar din cauza evoluției rapide a bolii, micuțul a murit, scrie site-ul Gazeta Râmniceană.

Cele două decese au survenit la distanță de doar o săptămână. Nu era nicio legătură de rudenie între cei doi copii.

După această dublă tragedie, cei doi subprefecți ai Județului Buzău, Gabriel Ilie și Cristea Constantin, au organizat la mijlocul acestei săptămâni o întâlnire în comuna Râmnicelu.

Aceasta a avut drept scop conștientizarea și responsabilizarea cetățenilor. Subprefectul Gabriel Ilie le-a spus cetățenilor că e vital ca aceștia să colaboreze cu medici și să se prezinte la spital atunci când starea de sănătate, a lor sau a copiilor lor, nu este bună.

Acesta le-a mai mai cerut să accepte să le fie prelevate teste sau analize medicale pentru stabilirea exactă a unui diagnostic.

”Mesajul Instituției Prefectului – Județul Buzău a fost fără echivoc, în sprijinul oamenilor, dar și de conștientizare a comunității din Râmnicelu că trebuie să colaboreze cu autoritățile medicale, să accepte procedurile și recomandările specialiștilor, atunci când apar probleme de sănătate, subliniind, totodată, că există o preocupare permanentă a instituițiilor statului ca fiecare cetățean, la nevoie, să beneficieze de îngrijiri medicale”, a transmis Gabriel Ilie, subprefectul Județului Buzău, scrie sursa citată.

După cele două decese, Direcția de Sănătate Publică Buzău desfășoară o ancheta epidemiologică, iar în funcție de rezultate, se va stabili un diagnostic și cauza morții celor doi micuți.

Simptomele meningitei la copii pot avea un debut brusc sau îşi pot face apariţia treptat, într-o perioadă mai lungă de timp. Deşi multe dintre ele sunt confundate cu răceala sau gripa, există cateva manifestări distincte pentru această infecție. Află aici cum se manifestă meningita la copii.

Dorești să deschizi o creșă de tip familial? Programul nostru îți oferă mentoratul și finanțarea de care ai nevoie – până la 50 000 MDL

Termen de aplicare extins: 24 iunie 2024, ora 23:59.

Ai visat vreodată să ai propriul mic univers de bucurie și zâmbete copilărești, un loc unde fiecare zi aduce o nouă aventură în învățarea și creșterea celor mici? Ei bine, visul tău poate deveni realitate. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu Street Child și UBS Optimus Foundation lansează Programul de Mentorat pentru Prestatorii de Servicii Alternative de Îngrijire a Copiilor de Tip Familial (creșe de tip familial).

Acest program ambițios este gândit să te ghideze pas cu pas în parcursul de la vis la realitate, începând cu informarea completă privind legislația în vigoare și până la lansarea propriu-zisă a creșei. Vei primi instruirea necesară pentru a naviga prin procesul de înregistrare, pentru a organiza și echipa corespunzător spațiul de îngrijire și pentru a te asigura că facilitățile oferite de tine sunt la standardele dorite.

Iar pentru că dorim să te susținem nu doar cu informații, programul nostru include și un suport financiar considerabil. Fiecare participant/ă selectat/ă va primi echipamente esențiale, de la paturi confortabile și scaune de masă, până la truse medicale, jucării educative și cărți, toate în valoare de până la 50 000 MDL pentru a deschide una dintre cele 19 creșe de tip familial pe care le vizăm.

Nu îți face griji pentru cheltuielile suplimentare – toate costurile legate de instruiri, deplasări și actele necesare pentru înregistrarea serviciului de îngrijire vor fi rambursate. Ceea ce cerem în schimb este timpul și dedicarea ta. Urmează 6 luni intensive în care împreună cu tine vom lucra la realizarea visului tău. Mai jos vezi etapele programului nostru de suport. 
Serviciile alternative de îngrijire de tip familial sunt concepute să fie acordate într-un cadru intim și personalizat, direct la domiciliul îngrijitorilor, limitate la un număr maxim de cinci copii. Acest aspect asigură o îngrijire focalizată și o atenție sporită pentru fiecare micuț, creând un mediu familial, sigur și stimulativ pentru dezvoltarea lor.

Pentru cei/cele interesați/te să contribuie la acest efort și să se alăture programului nostru, vă încurajăm să vă înregistrați utilizând linkul de înregistrare AICI (Ro) formularul în limba rusă AICI) și să începeți drumul către a deveni un prestator/prestatoare de servicii de îngrijire de excepție. Termen extins: 24 iunie

Dacă ai visat vreodată să contribui activ la comunitatea ta prin deschiderea unei creșe, aceasta este ocazia ta. Nu rata această oportunitate unică de a aduce schimbare și de a sprijini dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Te așteptăm în program!

Pentru detalii, contactează-ne: cpd@progen.md

_____________________

Acest apel are loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie pentru populația de refugiați ucraineni”, implementat de către #CPD, cu susținerea Street Child și UBS Optimus Foundation.

O mamă a descoperit mucegai în jucăria de dentiție a fiicei sale

Pe piață există celebrele inele pentru dentiție, care îi ajută pe micuți să mestece pentru a suporta mai ușor disconfortul și durerea gingivală.

De obicei, jucăriile de dentiție pentru copii sunt realizate din materiale nontoxice. Medicii stomatologi ne sfătuiesc să le evităm pe cele umplute cu lichid, fiindcă se pot sparge sau rupe, iar conținutul s-ar putea scurge în gura copilului, însă nici cele umplute cu aer nu sunt tocmai indicate.

Saliva bebelușului sau apa cu care spălăm o jucărie umplută cu aer poate pătrunde prin îmbinarea cauciucului, iar astfel în interior se pot dezvolta mucegai și bacterii. O mamă de peste granițe, de exemplu, a rămas șocată după ce a descoperit cât mucegai se afla în jucăria de dentiție, sub formă de girafă, a fiicei sale!

Într-un clip pe TikTok femeia a tăiat, din pură curiozitate, o jucărie de dentiție a fiicei sale cu foarfeca pentru a vedea ce se ascunde în interior. Ea spune că inițial, jucăria a aparținut fiicei sale mai mari, care nu a mai folosit-o de mai bine de un an, iar acum i-a dat-o copilului ei mai mic pentru a se juca cu ea, relatează qbebe.ro.

„A primit asta când era bebeluș și îi plăcea la nebunie, o ronțăia tot timpul. Nu a mai folosit-o de aproximativ un an, dar recent am găsit-o împachetată prin casă și i-am dat-o bebelușului meu să se joace cu ea. Dar el a primit deja în dar una nouă, așa că am decis să o deschidem pe cea veche și să vedem cât de scârboasă este pe interior”, spune mămica în timp ce taie cu foarfeca jucăria sub formă de girafă. Mare i-a fost mirarea când a văzut cât mucegai se strânsese în interior.

„Oh, Doamne. Nu se poate. Doamne, mi s-a făcut pielea de găină. Va trebui să arunc foarfeca asta. Priviți cât mucegai. E scârbos. Dacă așa arată o jucărie de dentiție în interior, imaginați-vă cum arată interiorul jucăriilor pentru băiță”, a continuat aceasta. 

Între timp, purtătorii de cuvânt ai companiei care produce jucăriile de dentiție respective, au declarat pentru tyla.com:

„Jucăriile de dentiție Sophie la Girafe sunt încă produse în mod tradițional în Franța, folosind procese care implică 14 operațiuni manuale și s-au respectat întotdeauna cele mai stricte reglementări. Siguranța copiilor și satisfacția părinților lor reprezintă prioritatea noastră principală, iar toate produsele noastre sunt testate în permanență și în conformitate cu standardele globale.

Jucăria de dentiție Sophie la Girafe este fabricată din cauciuc natural în proporție de 100%, astfel încât instrucțiunile de utilizare și de curățare trebuie respectate cu atenție. Așa cum este indicat pe ambalaj, recomandăm curățarea suprafeței cu o cârpă umedă. Nu trebuie scufundată în apă și nici clătită, deoarece se poate deteriora”.

Aproape fiecare al treilea copil în Moldova se naște cu probleme de sănătate

În anul 2023, în Moldova s-au născut 24 de mii de copii, cifra fiind în descreștere cu 11 la sută față de anul precedent.

mamaplus

Din numărul total de bebeluși care au venit pe lume, 7,4 mii s-au născut bolnavi ori s-au îmbolnăvit cu diverse boli, ceea reprezintă 30,2% din numărul total. Datele se regăsesc în raportul Biroului Național de Statistică ”Situația copiilor în Republica Moldova în anul 2023”.

Cel mai des, problemele de sănătate țin de greutatea insuficientă la naștere, infecții specifice perioadei perinatale, suferința respiratorie a nou-născutului, boala hemolitică și pneumopatia congenitală.

Bolile, care cel mai des se întâlnesc în primul an de viață

Datele statistice mai arată că în primul an de viață copiii suferă cel mai des de boli ale aparatului respirator, anemie și boli infecțioase și parazitare:

  • Boli ale aparatului respirator – 768 de cazuri noi la 1000 copii
  • anemie – 104 cazuri noi la 1000 copii
  • boli infecțioase și parazitare – 53 de cazuri noi la 1000 copii
  • afecţiuni din perioada perinatală – 48 de cazuri noi la 1000 copii
  • boli ale sistemului nervos – 24 de cazuri noi la 1000 copii.

Crimă din gelozie. Un șofer român de TIR și-a ucis fosta soție la câțiva metri de fetița lor
Articolul anterior
Un ginecolog din Olanda a devenit tatăl biologic a cel puţin 21 de copii, după ce viitoarele mame au apelat la tratamente de fertilitate
Articolul următor