În Moldova se scumpește vinul

Mai mulți producători de vin din Republica Moldova au anunțat scumpiri, în medie cu 10-15%, la produsele vinicole, pe fondul creșterilor de preț în mai multe ramuri ale industriei.

Majorările de preț au loc „în cascadă”, nefiind legate de o decizie administrativă sau o dată anume. De exemplu, un producător de spumante a anunțat, încă din decembrie 2021, o majorare de preț de 10%, transmite Replicamedia.md.

Un alt mare producător de vin a înștiințat distribuitorul despre modificarea prețurilor din 1 februarie 2022, potrivit Finewine.md.

De exemplu, o sticlă de vin care costa anul trecut 120 mdl, se vinde acum cu 135 mdl. Creșteri mai mari de prețuri se resimt, mai ales, în zona vinurilor premium, unde vorbim de majorări de la 310 la 375 mdl, de exemplu.

„Ajustarea prețurilor va dura două săptămâni – o lună, astfel încât spre sărbătorile de Paști, deja pe rafturi vom vedea, în mare parte, prețuri noi”, a estimat pe Fine Wine un observator al pieței.

Trendul este dat de 2-3 producători mari, după care și restul operatorilor își adaptează politica comercială. Deja, și câțiva mici producători au operat modificări.Publicitate

Creșterea prețurilor este cauzată de prețurile mai mari la materia primă. Doi ani la rând, în 2020 și 2021 au fost înregistrate recolte antirecord, cauzând scumpirea strugurilor la fabricile de procesare. 

De asemenea, producătorii dau vina pe tehnologiile mai scumpe (creșteri record la inox), la sticlă, creșterea tarifului la gaz, dar și scumpirea așteptată a energiei electrice.

Și divinurile cresc în preț, cu 3-10%, inclusiv datorită accizelor mai mari în 2022.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a declarat anterior că recentele majorări ale prețurilor sunt o consecință a crizei economice și energetice mondiale, în condițiile în care Republica Moldova este un stat mic și depinde aproape în totalitate de situația internațională.

Totuși, oficialul spune că Guvernul depune eforturi pentru a majora capacitatea de cumpărare a cetățenilor prin majorări de pensii și salarii și prin compensarea tarifului la gazele naturale.

În ultimele luni Republica Moldova se confruntă cu majorări esențiale ale prețurilor la produsele energetice precum gaz și carburanți, care au generat scumpiri în lanț la serviciile comunale, la produsele alimentare și altele.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Taximetriștii din Bălți se odihnesc în mașini, după ce au crescut prețurile la călătorii
Articolul anterior
Incendiu de proporții în Rezervația Prutul de Jos. Peste 100 de hectare au ars
Articolul următor