Primarul Chișinăului, Ion Ceban, spune că municipalitatea a decis revenirea la regimul obișnuit de studii întrucât în ultima perioadă se atestă o scădere a numărului de infectări în rândul copiilor. În plus, edilul se arată sceptic în privința eficienței școlii online și spune că, în condițiile actuale, revenirea la școală cu prezența fizică este cea mai bună soluție. Ion Ceban nu exclude faptul că decizia privind ținerea copiilor acasă timp de 2 săptămâni a fost luată pentru a face economii la încălzirea sediilor instituțiilor de învățământ, scrie IPN.
Ieri, edilul Chișinăului, Ion Ceban, a anunțat că de luni, 7 februarie, elevii din municipiul Chișinău revin la școală cu prezența fizică la ore. La scurt timp după anunțul primarului și Ministerul Educației și Cercetării a emis o notă prin care anunță că elevii din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal revin la studii cu prezență fizică din data de 7 februarie.
„Am discutat cu toți directorii, managerii de instituții medicale din Chișinău, este vorba despre spitalele cu profil COVID și atestăm o stabilizare, o diminuare a cazurilor. Nu avem cazuri grave sau extrem de grave în rândul copiilor. Am făcut o analiză pe segmentele și pe grupele de vârstă, cei mai afectați sunt copiii de la un an până la 4 ani. În acest context, am decis împreună ca elevii să se întoarcă la școală cu prezența fizică. Cred că nu era necesar ca elevii să stea acasă aceste două săptămâni. Au existat informații în spațiul public și nu le exclud, că s-au economisit resurse energetice pentru școli”, a spus Ion Ceban în cadrul unei emisiuni.
Primarul Chișinăului spune că regretă lipsa de comunicare dintre administrația publică locală și cea centrală și menționează că și-ar dori coordonarea acțiunilor și a mesajelor. Edilul crede că autoritățile centrale s-ar fi inspirat de la decizia municipalității de a permite revenirea la ore, întrucât opțiunea inițială a ministerului era ca elevii să mai învețe online încă 2 săptămâni.
„Noi am luat decizia în ziua de joi pentru că nu mai puteam aștepta, toate instituțiile trebuie să fie pregătite. Nu știu dacă este suficientă circulara emisă de Ministerul Educației, pentru că deciziile similare sunt luate de CNESP. Mă bucur că au reacționat după municipalitate și au permis la nivel național ca școlile să se întoarcă la regimul obișnuit de studii. Trebuie să ne coordonăm activitățile cu ministerul, noi le-am spus că suntem deschiși să prezentăm diferite scenarii de intervenții pentru diferite situații. Din informația de care dispun, din interiorul ministerului, știu că s-a discutat ca școlile să rămână online încă 2 săptămâni”, a mai spus Ion Ceban.
Ministerul Educației a mai anunțat ieri că activitățile educaționale extrașcolare, planificate în perioada 5-6 februarie, pot fi organizate în format fizic, mai scrie sursa citată.