Ce și cum mâncăm atunci când lucrăm de acasă?

Munca de acasă are avantaje, dar și dezavantaje, în special în ceea ce privește pauzele și programul de masă. Gustările nesănătoase sunt adesea la îndemână, iar frigiderul te poate atrage ca un magnet, făcând imposibilă lupta cu kilogramele în plus. Cum poți mânca sănătos, când lucrezi de acasă? Medicul nutriționist Laura Ene a explicat la Digi24 ce trebuie să facem pentru a avea o dietă echilibrată, chiar dacă tentațiile sunt foarte aproape de noi.

De câte ori ne „vizitează” foamea?

Cum facem să nu ronțăim permanent în momentul în care suntem acasă și avem de lucrat „remote”? Echilibrul, din punct de vedere alimentar, înseamnă în primul rând disciplină, spune dr. Laura Ene. Trebuie să avem o disciplină a meselor, să ne organizăm și să avem un orar al meselor foarte bine pus la punct. „Sigur, nu ore fixe, că nu întotdeauna este ușor să ai ore fixe când ești tot timpul în ședințe, însă un orar al meselor ne ajută să înțelegem când să dăm curs impulsului firesc, fiziologic, acela de foame. Pentru că am ajuns să mâncăm din varii motive, mai puțin de foame, cum este fiziologic și cum ar fi normal”, subliniază medicul nutriționist.

În general, foamea „ne vizitează” nu mai mult de trei ori pe zi într-un stil de viață sănătos. Dar comportamentele nesănătoare apar pentru că suntem înconjurați și trăim cu „ispita” foarte aproape de noi.

Atenție la „ronțăielile” sănătoase!

De multe ori, cei care ajung în cabinetele nutriționiștilor se plâng de faptul că nu se mai pot opri din ronțăit. Sfatul este simplu: să-ți faci curățenie pe birou și să nu mai lași la îndemână tot felul de „ispite” de genul acesta

Și nu este vorba numai despre ronțăielile nesănătoase – despre care toți știm deja că ar trebui să le evităm -, dar este vorba chiar și de ronțăielile sănătoase: nuci, alune, migdale, fructe uscate. Când sănătatea noastră depinde de kilogramele în plus ar trebui să știm că și acestea ne costă foarte multă calorii, pe care noi nu le mai cheltuim. Le mâncăm, dar nu le cheltuim, pentru că în general, când lucrăm de acasă, o facem stând la un birou. Așadar, nu ar trebui să avem deloc acest obicei al ronțăielilor, fie ele considerate și „sănătoase”.

Trei elemente care ne îngrașă

„Sunt trei elemente foarte importante care ne îngrașă, dar din punctul meu de vedere, printre ele nu se află mâncarea. Se numără, în schimb, ronțăielile dintre mese, se numără ceea ce bem – nu mă refer neapărat la alcool, ci mă refer la cafea, mă refer la cappuccino, la sucuri carbogazoase, la tot felul de lucruri despre care noi credem că ne „întăresc” și ne „trezesc”.  Ar trebui să bem apă simplă. Iar al treilea element este faptul că nu facem mișcare. În momentul în care lucrăm de acasă, cu siguranță că le facem pe toate trei”, spune Laura Ene.

Când ne îngrașă cafeaua

Cafeaua ne ajută, dacă este cu măsura potrivită. La un moment dat, în exces, ea are efect exact invers decât cel scontat – ne poate obosi, pentru că ne poate deshidrata și ne poate consuma, de fapt, din energia vitală. Două-trei cafele pe zi ar trebui să fie suficiente, dar însoțite de cel puțin două pahare cu apă. Și atenție, nu cafeaua în sine dăunează, ci cu ceea ce combinăm cafeaua. Putem să facem o cafea foarte OK și foarte sănătoasă atât timp cât nu-i punem zahăr sau miere în exces, nu-i punem frișcă și alte lucruri care s-o facă, de fapt, ca un fel de desert. Cafeaua de genul latte sau cappuccino îngrașă, pentru că poate să contină de la 200 până la 300 de calorii per ceașcă, a explicat dr. Laura Ene.

Caloriile „goale”, drogul din farfurie

Iar dacă mai ronțăi și nuci, alune, migdale – care, sigur, sunt sănătoase, dar îngrașă foarte tare -, dacă mai ronțăi și niște fructe uscate sau îmi fac fresh-uri de fructe ca să mă trezească și să-mi dea senzația de energie, dacă mai am alături un baton, două de ciocolată, chiar dacă sunt fără zahăr, îngrașă la fel de tare, atrage atenția dr. Ene.

Cum poți fi disciplinat acasă?

Disciplina acasă înseamnă să te ridici de la calculator și să-ți iei o pauză. Este cel mai ușor lucru de făcut. Dacă poți închide camera, asta înseamnă că poți să te și ridici. Ar fi bine să ne respectăm, chiar și în timpul pe care îl petrecem acasă, pauza de masă.

Trebuie să ne ascultăm senzația de foame și să nu dăm curs impulsurilor emoționale care ne fac să mâncăm, pentru că am ajuns să mâncăm de plictiseală, de furie, de ciudă, de oboseală, dar și de plăcere. Mâncarea este o plăcere și trebuie să rămână așa, numai că mâncând dezordonat ajungem să ne îmbolnăvim, chiar dacă încercăm să mâncăm sănătos și „ciugulelile” pe care le avem să fie sănătoase. 

La ce ore e bine să mâncăm?

„Eu recomand trei mese pe zi. Orele depind de fiecare, nu trebuie să fie fixate de cineva. Micul dejun este important, dar depinde dacă ai timp să-l iei pe îndelete și dacă ai timp să ți-l pregătești.

Orice masă până în ora 12:00 poate fi considerată un mic dejun atât timp cât este constituită din combinația potrivită de carbohidrați și proteină slabă, cu fructe sau cu nuci, alune, migdale, eventual cu legume. Prânzul ar trebui să fie undeva în jur de ora 15:00, plus/minus maximum o oră, iar cina de preferat să nu depășească ora 20:00, pentru a avea energie de calitate pentru toată ziua.

Avem voie să mâncăm orice, dar problema este să avem grijă la calitatea alimentelor, la cantitate, la combinație și foarte important, la ora la care alegem să consumăm aceste alimente”, spune dr. Laura Ene.

Ce mâncăm când lucrăm de acasă?

Cele mai sănătoase alimente – atât pentru corpul nostru, cât și pentru buzunarul nostru – sunt cele pe care le putem găsi în piețe, alimentele neprocesate. Legumele, de exemplu, nu costă nici pe departe atât de mult precum alimentele pe care le comandăm. Atât timp cât le fierbem, le gătim la cuptor, la grătar sau chiar le mâncăm crude sub forma unei salate, jumătate din farfuria noastră trebuie să fie alcătuită, cel puțin la masa de prânz, dar și seara în special, din aceste legume. Avem varză, avem acces la legume din sezonul nostru, conopidă, broccoli, ciuperci, fasole verde – și dacă nu le avem proaspete și nu avem timp să le gătim, le putem folosi pe cele congelate: sunt perfecte pentru a le arunca direct într-o tigaie, alături de o carne slabă sau un pește. Se fac foarte repede, iar dacă le facem la cuptor, nici măcar nu este nevoie să stăm lângă aragaz. Carne cu legume, un pește cu legume, cu multe condimente și ierburi aromatice, pline de antioxidanți, este un prânz extraordinar. Putem să-l însoțim cu două felii de pâine, cu o garnitură de cartofi sau de orez. Nu este nevoie de nimic sofisticat, arată Laura Ene.

O singură masă pe zi nu este însă o variantă potrivită. Pot să fie două mese principale și o gustare intermediară – un mic dejun târziu, o gustare intermediară până în cină și o cină un pic mai devreme – este de preferat, dacă este o cină mai bogată. Este firesc să mănânci și seara, nu spune nimeni să te culci nemâncat. „Cu o singură masă pe zi nu pot fi de acord, din punct de vedere medical și nutrițional”, spune dr. Laura Ene.

Gustarea între cele două mese poate să fie un fruct, poate să fie acel „ceva dulce” pe care simți nevoia să-l ronțăi, dar măcar îl ronțăi controlat, într-o porție pe care mi-o transform în gustare între cele două mese. Poate să fie și o salată de fructe, dacă încape în bugetul meu de calorii. Dacă o împart cu un membru al familiei, poate să fie alcătuită și din 3-4 fructe.

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Uniunea Europeană oferă 5 milioane de euro pentru zeci de mii de familii cu venituri mici din Republica Moldova
Articolul anterior
Un medic obstetrician-ginecolog din Capitală, condamnat pentru malpraxis, după ce un bebeluș a murit la naștere
Articolul următor