Medicii de la Spitalul ,,Timofei Moșneaga” au înlăturat cu succes o tumoare cardiacă în cadrul unei intervenții minim invazive

Cardiochirurgii IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” au înlăturat cu succes o tumoare cardiacă prin abord minim invaziv. Pacienta, o femeie de 74 de ani a fost diagnosticată cu mixom cardiac. Mixomul cardiac este o tumoră benignă care se dezvoltă de obicei în atriul stâng. 

Luând în considerație vârsta pacientei, înlăturarea tumorii prin metoda clasică – abord către inimă prin sternotomie mediană ar fi fost traumatică și cu risc major pentru bolnavă în perioada post operatorie. Astfel, medicii cardiochirugi au luat decizia de a efectua intervenția prin abord minim invaziv, prin mini-torocatomie pe dreapta în spațiul intercostal 4 cu o incizie de până la 5 cm, cu video asistență. Operația a durat aproximativ 5 ore, în condiții de circulație extracorporală cu canulare periferică. Intervenția a fost realizată de cardiochirurgii: Bostan Ghenadie, Gheorghe Manolache (șef Departament Chirurgie Cardiovasculară și Toracică), asistenta de operație Gorea Natalia, anesteziologul – Vlad Maevschi, perfuziologul Ionela Bulat și cardiolog ecocardiografiști – Valeriu Cebotari și Nelea Ghicavîi, anunță reprezentanții SCR într-un comunicat. 

Pacienta a aflat în urmă cu 2 ani că suferă de patologie cardiacă. Iar  ultimele două luni, bolnava suferea de dureri cu caracter ischemic, avea slăbiciuni și dispnee în poziție orizontală și la efort fizic minimal. Aceasta a fost consultată de medicul cardiochirurg, în urma consultului s-au pus indicații vitale pentru operație și la conferința clinică s-a decis de operat pacienta prtin metoda minim invazivă. 

Această metodă minim invazivă, este prioritar benefică în special la pacienții vârstnici, cărora le dă posibilitatea de recuperare a bolnavului mult mai rapidă, sindromul dolor este practic minim și complicațiile postoperatorii sunt practic reduse. Pacienta a fost deconectată de la aparatul de respirație peste 6 ore postoperator, iar peste 18 ore a fost transferată în secția de profil pentru recuperare. La moment starea pacientei este stabilă, ea se simte bine.  

Acest gen de operații în cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” a fost posibil de efectuat datorită proiectului de implimentare a operațiilor minim invazive cardiace pediatrice și a adultului, câștigat de instituție în vara 2021. Astfel, cu suportul administrației spitalului și a Agenției de Dezvoltare si transfer tehnologic au fost procurate toate utilajele medicale speciale, de ultimă generație pentru realizarea acestor intervenții chirurgicale si totodată a fost posibilă instruirea echipei chirurgicale în acest domeniu de operații. 

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Screening și consultații medicale gratuite pentru locuitorii din trei raioane

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe localități din raionul Dondușeni și anume:

– pe 14 mai – în Codrenii Noi,  unde vor fi deservite persoanele din satele Țaul, Codrenii Noi, Briceva, Caraiman;

 – pe 15 mai –  în Crișcăuți, unde vor fi deservite persoanele din Crișcăuți, Horodiște, Teleșeuca;

– pe 16 mai – în Elizavetovca – vor fi deserviți locuitorii din Elizavetovca, Braicău, Briceni;

– pe 17 mai – în Rediul Mare, pentru persoanele din Rediul Mare și Pivniceni.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Căușeni și Nisporeni:

– în  intervalul 14 – 17 mai – în Taraclia, Căușeni.

– în  zilele de 14  și 15 mai  – în Marinici, Nisporeni;

– în zilele de 16 și 17 mai  – Șișcani, Nisporeni.

Săptămâna trecută  au efectuat examene profilactice gratuite  circa 400 de  persoane, dintre care peste 120 –  screening pulmonar și  circa 270 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Ex-deputata Violeta Ivanov, eliberată din izolator pentru a-și conduce mama pe ultimul drum
Articolul anterior
A furat mașina unui client adusă la spălătoria auto și a făcut accident. Făptașul este un tânăr de 19 ani
Articolul următor