Au lăsat 5 persoane fără apartamente. Doi soți, care se prezentau drept asistenți sociali condamnați la 20 și 17 ani închisoare

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a demonstrat la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, vinovăția a doi membri ai unui grup infracțional în implementarea schemelor de deposedare de apartamente a cinci persoane vulnerabile din Chișinău.

Cei doi sunt un bărbat și o femeie domiciliați în Chișinău, ambii cu studii superioare, căsătoriți, cu vârsta de 56 de ani. Femeia este medic de meserie, iar bărbatul pretindea în comunicarea cu victimele că ar fi asistent social.

Faptele au avut loc în anii 2006-2012, atunci când cei doi au identificat cinci persoane cu deficiențe psihologice sau dependențe de alcool și mod de viață retras. Inculpații foloseau diferite motive inventate pentru ca să-i convingă să le perfecteze procuri de reprezentare – îngrijirea sau administrarea apartamentului, restabilirea actelor de proprietate – după care intrau în posesia apartamentelor, în mod fraudulos, unul din acestea fiind evaluat cadastral la aproape jumătate de milion de lei în acea perioadă. Într-unul din cazuri, inculpatul a obținut prin testament dreptul de proprietate asupra apartamentului uneia din victime născute în 1938, care după șapte zile a decedat, iar inculpatul ar fi putut intra în posesia apartamentului dacă nu interveneau alți factori, independenți de voința dânsului.

Dosarul a fost trimis în judecată în 2014, însă din motivul schimbărilor repetate a completelor de judecată, examinarea era reluată. Astfel, bărbatul care pretindea că ar fi asistent social a fost condamnat la 20 ani închisoare, iar femeia – la 17 ani închisoare, cu interdicția în privința ambilor de a exercita activități legate de administrarea și gestionarea banilor și bunurilor materiale timp de cinci ani. Potrivit sentinței, cei doi sunt acum anunțați în căutare, după ce s-au aflat în stare de arest în perioada anilor 2013-2014.

În ceea ce privește alți doi membri ai grupului infracțional, aceștia au fost achitați de instanța de judecată, iar procurorii PCCOCS urmează să conteste decizia. Sentința este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău, iar până la o decizie finală, cei doi condamnați se prevalează de prezumția nevinovăției. Cu referire la recuperarea prejudiciilor suferite de către victime în urma acestor infracțiuni, urmează ca acestea să fie examinate ca acțiune civilă în instanța de judecată. Deocamdată, a fost dispusă achitarea pagubei de aproape 250.000 lei succesorilor uneia din părțile vătămate, inclusiv prejudicii morale; precum și prejudicii morale față de alt succesor al altei părți vătămate. De asemenea, au fost aplicate sechestre pe proprietățile inculpaților.

O proxenetă care recruta și transporta tinerele din R.Moldova în Turcia, reținută în Rusia

O femeie de 41 din R.Moldova a fost reținută în regiunea Leningrad din Rusia, fiind învinuită de proxenetism. Potrivit presei ruse, femeia era anunțată în căutare de autoritățile de la Chișinău din anul 2009, scrie deschide.md.

Conform datelor prezentate, în perioada anilor 2006-2007 aceasta a făcut parte dintr-o grupare criminală specializată în trafic de persoane. Mai exact, aceasta recruta tinerele din R.Moldova și le transporta în Turcia cu scopul exploatării sexuale.

În privința proxenetei urmează să fie aplicată măsura de arest. Presa rusă precizează că autoritățile din regiunea Leningrad deja au luat legătura cu reprezentanții INTERPOL din Rusia.

Căutări disperate a unei fetițe de 10 ani care a plecat de acasă în somn. Descoperirea făcută apoi într-o pădure, la 3 km de casă

Căutări disperate în statul american Louisiana, după ce părinții unei fete de 10 ani au observat că aceasta a dispărut peste noapte de acasă, scrie stirileprotv.ro.

Copila este somnambulă, așa că și-au imaginat ce s-a putut întâmpla. Peste o sută de voluntari s-au mobilizat să o caute.

Cu ajutorul unei camere cu termoviziune, salvatorii au găsit-o într-o pădure, la 3 kilometri distanță de casă. Dormea liniștită, ghemuită în pijamale și încălțată cu un singur papuc.

Era în stare bună și, potrivit voluntarilor, a fost surprinzător de liniștită când a fost trezită pentru a se întoarce… în pat.

Feriți-vă de escroci! Programarea la examenul auto se face exclusiv prin intermediul ASP

În ultima perioadă, au fost semnalate cazuri în care persoane neautorizate încearcă să comercializeze ilegal rândurile pentru programarea prealabilă necesară pentru susținerea examenelor de obținere a permiselor de conducere, prin intermediul unor anunțuri publicitare online, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Agenția Servicii Publice atenționează, că programarea la examenul de obținere a permisului de conducere se realizează exclusiv prin intermediul resurselor Agenției:

online prin accesarea paginii oficiale a instituției https://www.asp.gov.md/ro/programarea-online compartimentul ,,Programare la examen auto”;

prin apel telefonic la Serviciul suport clienți 14 909;

prin intermediul subdiviziunilor teritoriale de calificare a conducătorilor auto ale ASP.

Nu există nici o altă modalitate legală de programare prealabilă pentru a beneficia de acest serviciul. Subliniem că serviciul de programare atât în regim obişnuit, cât şi în regim de programare urgentă la examen, este prestat de către Agenţia Servicii Publice în mod gratuit.

Agenția Servicii Publice avertizează asupra riscurilor asociate obținerii ilegale a programărilor pentru susținerea examenelor de obținere a permiselor de conducere în afara procedurilor legale și îndeamnă cetățenii să acționeze cu prudență. Transmiterea către escroci a datelor Dumneavoastră cu caracter personal poate avea consecinţe grave, ca urmare a utilizării acestora în scopuri infracţionale. Nu deveniți pradă a escrocilor!

,,Cu fiecare an devii tot mai înțelept, mai echilibrat și mai răbdător”. Constantin Țuțu, felicitat de soția sa, Beatrice
Articolul anterior
Mai mulți moldoveni, lăsați fără colete. Motivul pentru care vameșii le-au confiscat
Articolul următor