Sfârșitul pandemiei depinde de miliarde de euro. Statele bogate primesc o lovitură de la OMS

Pandemia de coronavirus s-ar putea încheiat chiar în acest an, dacă statele bogate ar fi de acord să plătească 16 miliarde de euro. Banii ar fi utilizați pentru finanțarea campaniilor de vaccinare în statele mai sărace ale lumii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) solicită statelor bogate ale lumii să contribuie cu un ajutor financiar de urgență, în valoare de 16 miliarde de euro, pentru a pune capăt pandemiei de coronavirus. Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar în anul 2022, este de părere directorul Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Fondurile atrase astfel din ajutorul financiar vor fi utilizate pentru a finanța planul de combatere a pandemiei de Covid-19 în statele sărace. Tedros Adhanom Ghebreyesus susține că știința a oferit instrumentele necesare în lupta contra pandemiei, dar acestea trebuie utilizate în mod solidar în plan mondial. Doar așa se va încheia pandemia de coronavirus, ca urgență sanitară, scrie evz.ro

„Dacă ţările cu venituri ridicate plătesc echitabil cota lor” de finanţare a dispozitivului ACT-A, acest program „poate ajuta ţările cu venituri mici şi medii să surmonteze ratele scăzute de vaccinare împotriva Covid-19, nivelul scăzut de testări şi penuria de medicamente”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-un comunicat, citat de agenția de presă AFP.

El a precizat că răspândirea rapidă a tulpinei Omicron face cu atât mai necesară distribuirea echitabilă, către toate statele, a testelor, tratamentelor și vaccinurilor anti-Covid.

OMS are nevoie de fonduri consistente

OMS coordonează activitatea Acceleratorul ACT-A, acronimul englez pentru Acces la instrumente împotriva Covid-19. Acesta este un dispozitiv creat de marile agenţii internaţionale de sănătate, de Banca Mondială şi Fundaţia Bill&Melinda Gates. ACT-A urmărește să accelezere accesul la instrumentele de luptă împotriva Covid-19 în ţările defavorizate.

Una dintre componentele sale este și sistemul Covax. Acesta a fost dezvoltat încă de la începutul pandemiei, într-o încercare de a garanta un acces echitabil la vaccinuri. Până acum au fost livrate peste un miliard de doze de vaccin prin acest sistem.

Doar 0,4% din cele 4,7 miliarde de teste pentru depistarea Covid-19 efectuate pe plan mondial au fost utilizate în ţările defavorizate. Și doar 10% din populaţia acestor state a primit cel puţin o doză de vaccin. Programul ACT-A are nevoie de un buget total de 23,4 miliarde de dolari, pentru perioada octombrie 2021 – septembrie 2022, din care au fost alocați aproximativ 800 de milioane de dolari.

O proxenetă care recruta și transporta tinerele din R.Moldova în Turcia, reținută în Rusia

O femeie de 41 din R.Moldova a fost reținută în regiunea Leningrad din Rusia, fiind învinuită de proxenetism. Potrivit presei ruse, femeia era anunțată în căutare de autoritățile de la Chișinău din anul 2009, scrie deschide.md.

Conform datelor prezentate, în perioada anilor 2006-2007 aceasta a făcut parte dintr-o grupare criminală specializată în trafic de persoane. Mai exact, aceasta recruta tinerele din R.Moldova și le transporta în Turcia cu scopul exploatării sexuale.

În privința proxenetei urmează să fie aplicată măsura de arest. Presa rusă precizează că autoritățile din regiunea Leningrad deja au luat legătura cu reprezentanții INTERPOL din Rusia.

Căutări disperate a unei fetițe de 10 ani care a plecat de acasă în somn. Descoperirea făcută apoi într-o pădure, la 3 km de casă

Căutări disperate în statul american Louisiana, după ce părinții unei fete de 10 ani au observat că aceasta a dispărut peste noapte de acasă, scrie stirileprotv.ro.

Copila este somnambulă, așa că și-au imaginat ce s-a putut întâmpla. Peste o sută de voluntari s-au mobilizat să o caute.

Cu ajutorul unei camere cu termoviziune, salvatorii au găsit-o într-o pădure, la 3 kilometri distanță de casă. Dormea liniștită, ghemuită în pijamale și încălțată cu un singur papuc.

Era în stare bună și, potrivit voluntarilor, a fost surprinzător de liniștită când a fost trezită pentru a se întoarce… în pat.

Feriți-vă de escroci! Programarea la examenul auto se face exclusiv prin intermediul ASP

În ultima perioadă, au fost semnalate cazuri în care persoane neautorizate încearcă să comercializeze ilegal rândurile pentru programarea prealabilă necesară pentru susținerea examenelor de obținere a permiselor de conducere, prin intermediul unor anunțuri publicitare online, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Agenția Servicii Publice atenționează, că programarea la examenul de obținere a permisului de conducere se realizează exclusiv prin intermediul resurselor Agenției:

online prin accesarea paginii oficiale a instituției https://www.asp.gov.md/ro/programarea-online compartimentul ,,Programare la examen auto”;

prin apel telefonic la Serviciul suport clienți 14 909;

prin intermediul subdiviziunilor teritoriale de calificare a conducătorilor auto ale ASP.

Nu există nici o altă modalitate legală de programare prealabilă pentru a beneficia de acest serviciul. Subliniem că serviciul de programare atât în regim obişnuit, cât şi în regim de programare urgentă la examen, este prestat de către Agenţia Servicii Publice în mod gratuit.

Agenția Servicii Publice avertizează asupra riscurilor asociate obținerii ilegale a programărilor pentru susținerea examenelor de obținere a permiselor de conducere în afara procedurilor legale și îndeamnă cetățenii să acționeze cu prudență. Transmiterea către escroci a datelor Dumneavoastră cu caracter personal poate avea consecinţe grave, ca urmare a utilizării acestora în scopuri infracţionale. Nu deveniți pradă a escrocilor!

Mai mulți moldoveni, lăsați fără colete. Motivul pentru care vameșii le-au confiscat
Articolul anterior
Anunțul transportatorilor: Cursele regulate naționale, reluate de joi
Articolul următor