Guvernul grăbește eforturile de interconexiune energetică cu România

Prim-ministrul moldovean Natalia Gavriliţa a pledat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de premierul Nicoale Ciucă, pentru urgentarea eforturilor de interconexiune energetică.

Gavrilița grăbește eforturile de interconexiune energetică cu RomâniaFoto: gov.md

„Criza energetică globală care a afectat şi Republica Moldova a fost o nevoie în care s-au văzut prietenii. Suportul oferit de Uniunea Europeană, ţările membre ale UE şi, în mod special, România a fost esenţial pentru depăşirea momentelor celor mai critice prin care am trecut noi în luna octombrie.

În contextul proiectelor energetice majore pe care le desfăşoară România, inclusiv pe dimensiunea extragerii şi stocării de gaze naturale, dar şi pe dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei electrice, e nevoie de urgentarea eforturilor de interconexiune energetică”, a spus ea, transmite bani.md.

Natalia Gavriliţa a reamintit că în cursul zilei de vineri i-a înmânat premierului Ciucă certificatul privind executarea integrală a obligaţiilor contractuale asumate de Eurotransgaz prin contractul de vânzare – cumpărare la concursul investiţional al complexului patrimonial unic ‘Vestmoldtransgaz’, care reprezintă punctul final în construcţia gazoductului Iaşi – Chişinău.

„Guvernul nostru, imediat de la învestire, a deblocat procesele legate de interconectarea prin linii electrice de înaltă tensiune şi aici am avut o colaborare foarte bună cu colegii din România”, a menţionat ea.

Premierul de la Chişinău a apreciat că o “semnificaţie aparte” în relaţiile bilaterale o reprezintă decizia de a construi un pod nou peste Prut. Ea a subliniat că este primul pod nou care va lega malurile Prutului după independenţă.Publicitate

„E vorba de podul care va uni două localităţi cu acelaşi nume: Ungheni. E un pod care va aduce bunăstare oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului şi nu e vorba doar de combustibil şi timp economisit pentru călătorie, ci inclusiv de sentimentul de apropiere, care va genera noi oportunităţi de angajare, noi fluxuri de turişti şi consumatori şi noi afaceri, create atât în Ungheni, cât şi la Iaşi. Prin construcţia acestui pod, Iaşiul se apropie de Chişinău, iar Chişinăul se conectează direct cu reţeaua de autostrăzi europene”, a arătat ea.

Natalia Gavriliţa a salutat de asemenea aprobarea acordului privind fondul de 100 de milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare în Republica Moldova.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, că Guvernul României “urmăreşte cu îngrijorare provocările majore cu care se confruntă Republica Moldova în sectorul energetic”.

“Suntem în continuare alături de Republica Moldova în acest domeniu sensibil, cu implicaţii semnificative pentru cetăţeni”, a arătat premierul la finalul şedinţei comune a celor două guverne, român şi moldovean.

Chișinăul a trecut în luna octombrie a anului 2021 printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%.

În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi.

Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.

Renato Usatîi, înregistrat oficial în calitate de candidat la prezidențiale

Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, a fost înregistrat oficial în calitate de candidat la funcția de președinte. O decizie în acest sens a fost aprobată de către Comisia Electorală Centrală, scrie N4.md.

Până acum, singurii candidați înregistrați oficial în cursa pentru prezidențiale sunt Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de PSRM, și Maia Sandu, susținută de Partidul Acțiune de Solidaritate.

Comisiile locale pentru situații excepționale evaluează prejudiciile după intemperii

Comisiile locale pentru situații excepționale lucrează la evaluarea prejudiciilor ploilor din ultimele zile pentru ca ulterior autoritățile să intervină cu ajutor în cazurile în care este necesar. Precizarea a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, care a venit cu detalii despre intervențiile autorităților în contextul ploilor puternice, transmite MOLDPRES.

Daniel Vodă a explicat că autoritățile locale și centrale cooperează „în regim de cascadă”, ceea ce înseamnă că la nivelul fiecărui sat sau oraș din țară activează comisiile locale pentru situații excepționale care colectează informația, estimează pierderile și transmit datele către Comisiile raionale pentru situații excepționale. „Acestea, la rândul lor, analizează informațiile și în funcție de resursele pe care le au, decid care acțiuni urmează a fi acoperite din resursele raionale, iar celelalte, care nu sunt în măsură de a fi acoperite de autoritățile locale, sunt transferate la Guvern. Respectiv, autoritățile au toată deschiderea să colecteze cât mai rapid aceste detalii și informații din partea instituțiilor și comisiilor locale de specialitate, pentru a interveni după caz și a ajuta oamenii acolo unde este necesar”, a afirmat Daniel Vodă, după ședința de astăzi a Executivului. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că după 72 de ore de activitate sporită dedicată gestionării intemperiilor naturale, Centrul de Dirijare în Situații Excepționale a revenit la regimul său cotidian de operare, „ceea ce înseamnă că gradul de alertă a fost transferat la regim de normalitate, păstrându-și  totodată pregătirea pentru gestionarea situațiilor de urgență”.

În contextul ploilor, autoritățile au desfășurat în total 402 misiuni de lichidare a efectelor intemperiei, inclusiv intervenții în 214 cazuri de pompare a apei din gospodării. Daniel Vodă a spus că la momentul de față nu există nicio operațiune în desfășurare de pompare a apei. 

„Cele mai multe intervenții au avut loc în centrul țării, avem peste 145 de misiuni, urmate de 77 de intervenții în sudul Republicii Moldova. De asemenea, 42 de drumuri naționale au fost afectate de inundații, iar 30 de trasee au fost complet inundate, situația fiind remediată la această etapă”, a afirmat Daniel Vodă. 

Totodată, au fost desfășurate lucrări de fortificare și reabilitare a barajelor și digurilor de protecție de-a lungul râului Nistru, în perimetrul raionului Ștefan Vodă, și pe râul Prut, în raionul Cantemir.

La acțiunile de gestionare a situațiilor de urgență au participat circa 5600 de angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării și alte autorități, utilizând 489 de unități de tehnică specializată.

În contextul precipitațiilor abundente de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Dorin Recean a solicitat astăzi inventarierea tuturor lacurilor de acumulare și a digurilor de protecție din țară, precizând că „foarte multe din aceste inundații și pierderi s-au întâmplat tocmai de aceea că nu avem regulă în acest domeniu”.

O moldoveancă din Italia, trimisă pe banca acuzaților după ce i-a pus soțului în mâncare otravă pentru șoareci

O femeie de 47 de ani din R.Moldova a fost trimisă pe banca acuzaților în Italia, fiind învinuită de tentativa de omor al soțului său. Mai exact, aceasta ar fi pus otravă pentru șoareci în mâncarea bărbatului, scrie deschide.md.

Potrivit presei apenine, în anul 2022 cuplul care domicilia în orașul Rimini a avut mai multe conflicte, în urma cărora moldoveanca și soțul ei albanez de 55 de ani s-au despărțit. Totuși, la scurt timp cei doi s-ar fi împăcat și femeia a revenit acasă.

Ulterior, începând cu luna iulie 2022, bărbatul a apelat de mai multe ori după ajutorul medicilor, invocând dureri insuportabile. Astfel, medicii au dispus efectuarea unor analize suplimentare care au confirmat prezența substanțelor active „Bromadiolon” și „Coumatetralyl” – utilizate în otravă pentru șoareci – în organismul bărbatului.

În urma perchezițiilor la domiciliul cuplului, polițiștii au depistat într-un sertar o seringă care conținea „Bromadiolon”. Fiind audiată, femeia a respins acuzațiile. Totuși, aceasta nu a putut explica cum a ajuns otrava pentru șoareci în mâncarea soțului.

La moment, femeia este plasată în arest la domiciliu.

Ex-deputații și funcționarii care vor rămâne fără milioane de lei. ANI a făcut publică lista reactualizată a dosarelor de confiscare a averii
Articolul anterior
Milioane de oameni fac o greșeală mare. Ce să nu faci niciodată imediat după sex
Articolul următor