Elveţia speră să devină prima ţară din lume care să interzică testele pe animale, după un referendum

Elveţia votează duminică asupra interzicerii totale a testelor medicale pe animale şi, în cazul puţin probabil al unui răspuns afirmativ, ar deveni prima ţară din lume care adoptă o astfel de măsură, după ce militanţii pentru drepturile animalelor au obţinut un sprijin suficient pentru a organiza un referendum în ţara ce găzduieşte un uriaş sector farmaceutic, relatează vineri Reuters.

Peste 550.000 de animale au murit în testele de laborator în 2020 în Elveţia, conform statisticilor guvernamentale. Cifra include 400.000 de şoareci şi şobolani, aproape 4.600 de cîini, 1.500 de pisici şi 1.600 de cai.

Au fost de asemenea ucise primate, vaci, porci, peşti şi păsări în timpul şi după experimente.

„Este crud şi inutil să experimentezi pe animale şi eu sînt sigur că putem dezvolta medicamente fără acest lucru”, a declarat Renato Werndli, un medic din nord-estul Elveţiei care a lansat iniţiativa în cadrul sistemului elveţian de democraţie directă. Rezultatul referendumului va fi obligatoriu din punct de vedere juridic.

Cu toate acestea, interdicţia nu este de aşteptat să fie aprobată, spre uşurarea sectorului farmaceutic, care a avertizat că măsura va opri dezvoltarea de noi medicamente şi va forţa companiile şi cercetătorii să-şi transfere activitatea în străinătate.

„Nu ar trebui să exploatăm animalele pentru propriile noastre scopuri egoiste”, a spus Werndli, adăugînd că metode de cercetare precum biocipurile – cipuri minuscule ce realizează reacţii biochimice – simulările computerizate sau microdozarea la oameni sînt mai eficiente decît testarea pe animale. Grupul de lobby farmaceutic Interpharma afirmă că sectorul, ce include companii precum Roche şi Novartis, contribuie cu 9% la economia elveţiană şi generează aproape jumătate din exporturile elveţiene. Interpharma a condus opoziţia industriei, spunînd că propunerile ar fi devastatoare dacă ar fi adoptate.

„Cercetarea medicamentelor, studiile clinice în spitale şi cercetarea de bază în universităţi (…) nu ar mai fi posibilă”, potrivit CEO Interpharma, Rene Buholzer. Cum pot fi protejate animale folosite în scopuri experimentale Potrivit şefilor din industria farmaceutică, interzicerea testării pe animale ar putea conduce la sfîrşitul noilor medicamente. „Cred că aţi văzut în vremurile COVID-19 cît de importantă este descoperirea de noi vaccinuri, cît de importante sînt noile medicamente. Şi ele au fost testate pe animale”, a declarat CEO Idorsia Jean-Paul Clozel pentru Reuters.

Maries van den Broek de la Universitatea din Zurich conduce cercetări implantînd tumori în şoareci pentru a studia modul în care sistemul lor imunitar poate fi întărit pentru a lupta împotriva cancerului. „Pentru că nu înţelegem nici măcar 10% din procesele în derulare în interiorul unei tumori, este imposibil să se utilizeze modele computerizate sau cultura celulară pentru a înţelege biologia complexă a cancerului”, a spus ea.

Înainte ca oamenii de ştiinţă să înceapă un experiment pe animale, ei trebuie să arate că nu există alternativă şi cercetarea lor este importantă. „Folosim aproximativ 750 de şoareci pe an. Toţi mor la sfîrşitul experimentului, dar nu există alternativă”, a declarat ea. „Fără acest experiment special, nu am putea să dezvoltăm tratamente ce salvează vieţi omeneşti”.

Ultimele sondaje arată că doar 26% dintre alegători sînt pentru interdicţie şi 68% împotrivă.

Elveţia organizează referendumuri de patru ori pe an, cu alegători care anul trecut au votat în sprijinul restricţiilor guvernamentale legate de coronavirus şi aprobînd căsătoria între persoane de acelaşi sex. Werndli a spus că această campania a crescut gradul de conştientizare cu privire la situaţia dificilă a animalelor de laborator şi a adăugat că speră să aibă succes. „Sper că noi în cele din urmă să putem schimba şi Elveţia să devină un exemplu pozitiv pentru restul lumii care să ajute la oprirea suferinţei animalelor”, a declarat el.

sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Două fetițe de zece ani și-au făcut o afacere, după școală. Plimbă câinii din cartier, la prețuri atractive
Articolul anterior
Caz șocant în Spania: Un băiat de 15 ani și-a ucis părinții și fratele, după ce i-au interzis accesul la Internet din cauza situației sale școlare
Articolul următor