Un preot dintr-o localitate din țară refuză să îngroape, dar și să accepte în biserică, persoane vaccinate

Preotul de la biserica din satul Secărenii Noi, raionul Hâncești, refuză să înmormânteze persoanele vaccinate împotriva Covid-19. Mai mult, sătenii vaccinați nu sunt lăsaţi să intre în biserică.

”Am venit să vedem cum decurge slujba în biserica din satul Secărenii Noi, raionul Hâncești, unde preotul primește doar enoriașii nevaccinați. Indignați, preotul și enoriașii ne-au bruscat și ne-au scos cu forța afară. Acum, slujba continuă cu ușa încuiată”, transmit reporterii de la publika.md.

Ulterior, preotul a oprit slujba și a venit personal să ne ceară să plecăm, nu înainte de a blestema jurnaliştii.

Preotul era indignat şi că reporterul purta masca de protecție.

”- De ce în toate bisericile se dă voie?
– Duceți-vă acolo. Aici nu se filmează. Dați-mi voie să termin slujba.
– Dumneavostră de ce primiți doar enoriașii fără vaccin?
– Ieșiți cu botnița afară și cu vaccin. Botnița afară.”

Prezența i-a deranjat şi pe enoriașii care stăteau fără măști în interiorul bisericii.

”- Puteți nici să nu ajungeți la Chișinău. Dumnezeu o să facă așa ca să se aprindă mașina pe drum.
– Dumneavoastră aveți grijă ce vorbiți. Nu vă temeți aici, uitați-vă cum vă îmbulziți?
– Să ve temeți de Dumnezeu. Eu nu mă tem de acest virus.”

La un moment dat, preotul a cerut enoriașilor să scoată echipa de filmare afară.

”- Nu aveți voie.
– Nu mă bruscați, domnule.
– Scoate-i afară și încuie ușa.
– Puteți să sunați și la mama poliției. Dumneavoastră nu știți ce osândă vă luați.
– Domnule, nu mă bruscați. O să sun la poliție.
– Aveți șapte ani de acasă?”

Credincioșii prezenți la slujbă nu ţin cont de regulile epidemiologice, iar pentru asta au și argumentele lor.

Conflictul dintre preot și enoriașii vaccinați a început acum două luni, când a refuzat să oficieze o înmormântare. Soțul femeii răposate a spus că a fost nevoit să aducă un preot dintr-o localitate vecină. Bărbatul susține că preotul din sat comite un abuz şi încalcă drepturile oamenilor.

”- El se interesează. El știe totul. Mai este o învățătoare pe la Cornești, a fost la biserică și a dat-o afară din biserică.
– De ce?
– Că a fost vaccinată.”, a spus Valeriu Bogdan, locuitor al comunei Secăreni

Contactat telefonic, secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, e evitat să comenteze şi a făcut trimitere către Episcopia de Ungheni și Nisporeni, de care aparţine biserica.

Testare tematică la două discipline pentru elevi. Urmează tezele semestriale

Elevii claselor a VIII-a și a IX-a din 32 de raioane, dar și din municipiile Bălți și Chișinău, scriu, în zilele de 27 și 28 noiembrie, teste de evaluare a competențelor la limba și literatura română și la matematică, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La testarea tematică participă, în total, elevi din 486 de instituții de învățământ din țară. Instituțiile de învățământ implicate în procesul de evaluare au avut posibilitatea să aleagă una dintre cele două discipline sau ambele, dar și clasele care participă la testare – a VIII-a, a IX-a sau ambele.

Lucrările scrise de elevi vor fi verificate în Comisiile raionale/ municipale de evaluare, constituite prin ordinul direcției raionale/municipale de învățământ. „Rezultatele acestui exercițiu vor fi transmise Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) pentru efectuarea unei analize a nivelului de aplicare a curriculumului la clasă pe anumite segmente de conținut, iar lucrările scrise ale elevilor sunt returnate instituțiilor de învățământ”, susține Lilia Ivanov, directoarea ANCE.

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează mulțumiri tuturor instituțiilor implicate în organizarea testărilor și le urează succes elevilor care participă la acest exercițiu.

Tânăr din Strășeni, prins transportând ilegal lemne la Leova

La data de 26 noiembrie curent, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră „Leova” de comun cu Inspectoratul de Poliție Leova, au efectuat razii în zona de frontieră, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma acestei conlucrări, în orașul Leova a fost stopat un mijloc de transport de model Ford Transit, înmatriculat în Republica Moldova, la volanul căruia se afla un conațional în vârstă de 22 de ani, locuitor al orașului Strășeni.

În urma verificărilor de rigoare, în interiorul microbuzului au fost depistate produse lemnoase, în cantitate de 3 metri cubi, lemn tare, fără acte de proveniență.

Mijlocul de transport și încărcătura au fost indisponibilizate, conform legislației în vigoare, iar cazul a fost sesizat Inspectoratului pentru Protecția Mediului Leova.

Cazul este cercetat în continuare, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor.

ATENȚIE! Zeci de cazuri de escrocherie cu presupusa implicare a ,,Poștei Moldovei”

Inspectoratul General al Poliției informează că în primele 10 luni ale anului curent, oamenii legii au înregistrat 86 de cazuri de escrocherie, săvârșită prin folosirea abuzivă a identității Întreprinderii de Stat ,,Poșta Moldovei”, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Astfel, Poliția avertizează populația să fie extrem de precaută în raport cu mesajele primite care solicită modificarea în regim de urgență a datelor personale, bancare sau furnizarea altor informații confidențiale, sub pretextul unui pachet nelivrat.

Pentru a nu deveni victima infractorilor cibernetici, țineți cont de următoarele reguli:

  • Poșta Moldovei nu transmite mesaje prin care să ceară date bancare, parole sau alte informații confidențiale.
  • Orice solicitare de acest tip, primită prin SMS sau alte canale de comunicare este frauduloasă și nu provine de la această instituție.
  • Clienții sunt încurajați să verifice cu atenție sursa mesajelor și să nu furnizeze niciun fel de date personale prin astfel de canale.

Totodată, pentru a vă asigura securitatea cibernetică în mediul virtual, respectați următoarele recomandări:

  • Fiți atenți la mesajele suspecte;
  • Nu accesați linkurile și nu descărcați fișierele din mesaje dubioase;
  • Verificați sursa mesajelor doar pe pagina oficială a expeditorului sau contactați organizația legitimă;
  • Nu expediați informații sensibile prin SMS.

Cum procedați dacă ați primit un mesaj suspect?

  • Blocați numărul de telefon de la care ați primit mesajul;
  • Imediat informați banca, dacă ați introdus datele bancare;
  • Monitorizați conturile bancare;
  • Schimbați parolele conturilor.

În cazul în care aveți îndoieli sau doriți să verificați informația, contactați Serviciul Suport Clienți al Poștei Moldovei la numărul unic de telefon 1310, telefonul fix 022-27-00-44 sau lăsați un mesaj pe adresa electronică: informatii@posta.md.

Vă încurajăm să fiți vigilenți și să raportați Poliției orice tentativă de escrocherie prin apel la 112.

Euro și dolarul se ieftinesc
Articolul anterior
Ucraina a sfătuit companiile aeriene să evite spațiul deschis al Mării Negre din cauza exercițiilor militare desfășurate în zonă de către Federația Rusă
Articolul următor