O turistă din Moldova, obligată să îi achite peste 120.000 de lei unei fetiţe din România pe care a accidentat-o pe pârtie

O turistă din Republica Moldova a fost obligată de Judecătoria Baia Mare şi Tribunalul Maramureş să îi plătească daune morale de 30.000 de lei românești, echivalentul a peste 120.000 de lei moldovenești, unei fetiţe de nouă ani pe care a accidentat-o pe pârtie, scrie Adevărul. Sentinţa nu este definitivă.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Baia-Mare, părinţii unei fetiţe de nouă ani au dat-o în judecată pe o femeie din Republica Moldova cerându-i daue morale pentru un accident produs în ianuarie 2018, pe pârtia „Şuior”.

Fetiţa în vârstă de nouă ani era împreună cu instructorul de schi pe pârtie în momentul în care o femeie care venea din spate a lovit-o în plin provocându-i o fractură de tibie pentru care a avut nevoie de 75-80 de zile de îngrijiri medicale.

„De la producerea accidentului este urmărită de coşmaruri şi flash-back-uri ale traumei, se trezeşte în timpul zilei cu sentimentul că se întâmplă din nou. Trăieşte cu teama că niciodată nu va mai putea să fie cum a fost, că tot timpul va fi oprită de sentimentul de frică în a încerca să mai participe la activităţi care presupun interacţiunea altor persoane. Mai mult, în lunile imediat următoare după accident aceasta nu a putut să nu treacă prin şocul de a vedea că este împiedicată să meargă la şcoală fără bastoane”, a arătat avocatul angajat de părinţii fetei, în proces.

„Mai mult, în lunile imediat următoare după accident aceasta nu a putut să nu treacă prin şocul de a vedea că este împiedicată să meargă la şcoală fără bastoane”, a arătat avocatul angajat de părinţii fetei, în proces.

Femeia dată în judecată a încercat să dea vina pe instructorul de schi

Femeia dată în judecată s-a apărat susţinând că fetiţa accidentată „se afla în însoţirea unui instructor profesionist de schi, acesta având obligaţia permanentă de supraveghere şi coordonare a minorilor pe durata cursurilor, tocmai în vederea evitării incidentelor bazate pe lipsa de experienţă sau pe neatenţie”.

Turista a mai arătat că „toate sporturile prezintă un anumit grad de risc în ceea ce priveşte accidentarea, astfel că în acest caz concret, scopul instructorului era de a o duce pe minoră într-o zonă în care aceasta să nu fie expusa unui risc ridicat de coliziune cu schiorii mai în vârstă”.

„Este evident că minorii necesită o supraveghere atentă şi responsabilă pe durata cursurilor de schi, fiind cei mai predispuşi accidentărilor. Însăşi convenţia privitoare la acordarea lecţiilor de schi dintre victimă şi instructor presupune în mod necesar o obligaţie de diligenţă, de protecţie şi de instruire din partea acestuia”, a mai arătat femeia dată în judecată, în proces.

Schioarea care a lovit din spate, găsită vinovată

Judecătorii de la Judecătoria Baia Mare şi Tribunalul Maramureş au găsit-o vinovată de producerea accidnetului pe schioarea care a lovit-o pe fetiţa aflată în faţa sa. Turista a fost obligată să îi achite fetiţei rănite daune morale de 30.000 de lei românești, echivalentul a peste 120.000 de lei moldovenești.

Doi elevi din Moldova au obținut locul I la un concurs global de AI

Nikita Moglan și Daniela Malancea, de la Liceul Teoretic “Iulia Hasdeu” din municipiul Chișinău au obținut locul 1 la concursul global de Inteligență Artificială organizat de compania americană Intel. Inclusiv, Oleg Rata și Anastasia Batrincea de la Liceul Teoretic „Nicolae Milescu Spătaru” din mun. Chișinău au câștigat competiția INTEL , la categoria 13-17 ani. Pentru prima dată, Republica Moldova câștigă la nivel global asemenea concurs, Competiției INTEL AI Global Impact Festival 2024.

Nikita Moglan și Daniela Malancea au concurat alături de 105 echipe, au dezvoltat un proiect de inteligență artificială care are ca scop îmbunătățirea accesului echitabil la sănătate. Proiectul lor oferă diagnostice rapide pentru comunitățile dezavantajate, permițând atât pacienților din zone izolate, cât și furnizorilor de servicii medicale să obțină rapid informații esențiale.

Oleg Rata și Anastasia Batrincea au dezvoltat proiectul ,,Road Condition Recognition”, un exemplu de cum inteligența artificială poate transforma problemele cu care ne confruntăm în soluții inovatoare. Identificarea și evaluarea calității drumurilor din Chișinău nu doar că îmbunătățește siguranța rutieră, ci și condițiile de trai pentru toți cetățenii.

Patru persoane, încătușate în urma perchezițiilor de la Primăria Orhei

Patru persoane au fost reținute și urmează a fi plasate în izolator, în urma descinderilor efectuate vineri, 11 octombrie, la Primăria municipiului Orhei într-un dosar de corupție. Potrivit CNA, pe parcursul zilei, 18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul orașului Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai mulți consilieri raionali au fost percheziționați.

Toate cele 18 persoane vizate urmează a fi recunoscute în calitate de bănuit.

„Potrivit faptelor investigate, mai multe persoane cu funcție de demnitate publică, funcționari publici și consilieri raionali, în vederea executării obligațiunilor care le reveneau în calitate de funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Orhei, ar fi acceptat și primit sistematic mijloace bănești ce nu li se cuvin de la diferite persoane printre care persoane publice, persoane cu funcție de demnitate publică, precum și de la membrii unui grup criminal organizat care acționau în interesele unei formațiuni politice.

Totodată, aceștia ar fi acceptat și primit remunerații ilicite în vederea susținerii unor formațiuni și persoane politice, participarea în calitate de organizatori și coordonatori la diverse acțiuni politice, acțiunile fiind executate în detrimentul principiilor de bună funcționare a autorității publice locale”, se arată în comunicatul emis de CNA.

Reprezentanții CNA precizează că despre rezultatele perchezițiilor, dar și sumele de bani depistate, vor reveni cu detalii suplimentare.

Notă: Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Un tânăr a rămas blocat sub un strat de pământ. Incident pe un șantier de construcții din țară

O persoană a fost salvată de angajații IGSU, după ce a rămas blocată sub un strat de pământ. Cazul a fost înregistrat în după amiaza zilei de vineri, 11 octombrie, pe o stradă din Chișinău, informează unica.md, cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

„Incidentul a avut loc pe teritoriul unui șantier de pe strada Stroescu 24 din municipiul Chișinău. Aici, un bărbat a rămas blocat sub un strat de pământ care s-a surpat în timpul lucrărilor de construcție.

La fața locului au ajuns trei echipe de salvatori, care au stabilit că, în timpul efectuării lucrărilor de izolare a fundației, pământul lutos s-a surpat, iar, în consecință, bărbatul s-a prăbușit într-o groapă sub peretele unei case cu două nivele”, comunică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Ulterior, tânărul de 24 de ani a fost predat medicilor de pe ambulanță pentru îngrijiri. Cauza și circumstanțele incidentului urmează a fi investigate de autoritățile competente.

Kievul ar putea renunţa la candidatura sa la NATO pentru a evita un război cu Rusia
Articolul anterior
Zelenski l-a invitat pe Biden la Kiev în următoarele zile
Articolul următor