Topul celor mai scumpe orașe: Chișinăul este unul dintre cele mai ieftine

Chişinăul este unul dintre cele mai ieftine oraşe în comparaţie cu alte capitale europene. Un top realizat de către experţii unui site internaţional arată că acesta se situează pe locul 46 din 50 în clasamentul oraşelor cu cea mai scumpă viaţă din Europa Centrală şi de Est.

Topul a fost realizat în baza cheltuielilor zilnice de rutină, cum ar fi la produse alimentare, călătorii interne sau servicii comunale. Potrivit sursei, costurile pentru o persoană se ridică la peste 8.000 de lei pe lună, fără plata chiriei, transmite Tvr Moldova.

Potrivit clasamentului realizat de către site-ul Numbeo.com, primul în top 50 cele mai scumpe oraşe din Europa este Praga. Acolo un bilet pentru transportul public costă în jur de 25 de lei, în schimb, în Chişinău, care se află pe locul 46, o călătorie cu troleibuzul costă doar 2 lei. O masă la restaurant costă în jur de 500 de lei pentru două persoane, la Chişinău, în comparaţie cu peste 740 de lei, cât e în capitala Cehiei.

PREŢURI PENTRU TRANSPORTUL PUBLIC PRAGA/CHIŞINĂU:

PRAGA – 24.69 lei
CHIŞINĂU – 2 lei

PREŢURILE PENTRU UN MENIU DE 2 PERSOANE ÎN RESTAURANT:

PRAGA – 740 de lei
Chişinău – 500 de lei

Experţii susţin că preţurile nu sunt mari, dar salariile cetăţenilor Republicii Moldova sunt mici în comparaţie cu majoritatea ţărilor europene.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Cetăţenii Republicii Moldova pot să observe care sunt preţurile în Germania, care este cea mai bogată economie a Uniunii Europene, şi o să observe că pentru o gamă largă de produse preţurile sunt la fel. Dar veniturile sunt mai mici în Republica Moldova şi în termeni relativi din această perspectivă Chişinăul este un oraş foarte scump.”

Ultimele statistici arată că doar 10% dintre angajaţii Republicii Moldova au un salariu mediu de 15 mii de lei şi doar 5% de aproximativ 20 mii de lei. Totodată, pentru cheltuielile gospodăreşti, un locuitor al Chişinăului cheltuie cel puţin 5.500 de lei pe lună.

Potrivit publicaţiei internaţionale, o familie formată din 4 persoane, din Chişinău, ar avea nevoie de cel puţin 27 de mii de lei pentru a duce o viaţă decentă şi suma aceasta nu include şi cheltuielile pentru spaţiul locativ. Cele mai mari sunt cheltuielile pentru serviciile comunale şi imobile. Preţul unui apartament în centrul Chişinăului ajunge şi la peste 1.000 de euro pentru un metru pătrat, aproape la fel ca în alte oraşe europene.

Clasamentul se bazează pe calcule procentuale, unde New-Yorkul reprezintă standardul de 100%. De asemenea, în top se regăsesc mai multe oraşe din România: Cluj-Napoca ocupă locul 18, Bucureştiul – 19.

Ce forțe politice ar ajunge în Parlament

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în noul Legislativ ar accede trei partide și două blocuri electorale, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Potrivit unui sondaj realizat de compania IMAS la comanda Independent NEWS din România, PAS ar obține 33,1% din voturi, PSRM – 17,7%, Blocul „Alternativa” – 12%, Blocul „Victorie” – 11,6%, iar Partidul Nostru – 8,8%, transmite Știri.md.

Alte forțe politice nu ar trece pragul de reprezentare de 5% pentru partide și 7% pentru blocuri electorale.

Sondajul a fost realizat în perioada 26 martie – 8 aprilie, pe un eșantion de 1.113 respondenți din 86 de localități din R. Moldova, iar marja de eroare este de +/- 3%.

Republica Moldova și India vor încheia un Acord pentru a preveni și a combate migrația ilegală și traficul de ființe umane

Republica Moldova și India vor încheia un Acord care are drept scop prevenirea și combaterea migrației ilegale, a traficului ilegal de migranți și a traficului de ființe umane. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului privind parteneriatul pentru migrațiune și mobilitate dintre Guvernul țării noastre și al Indiei, scrie radiochisinau.md.

Potrivit legislativului, în tratat se vor regăsi proceduri rapide, transparente și eficiente de identificare și returnare, precum și de readmisie a persoanelor care nu îndeplinesc condițiile de intrare sau de ședere pe teritoriul Republicii Moldova sau al Indiei.

Documentul va conține prevederi care se vor referi la drepturile cetățenilor imigranți. Este vorba despre dreptul la studii / educație, cercetare și formare profesională, sau dreptul de a ocupa un loc de muncă. La fel, prevederile se vor referi și la o serie de obligații a statelor semnatare, printre care cel de a furniza asistență privind reintegrarea propriilor cetățeni.

În procesul de negocieri vor fi implicați reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Educației și Cercetării și ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

În prezent, Republica Moldova are încheiate acorduri similare cu Republica Federală Germania și Comunitatea Europeană.

Polițiștii l-au localizat și reținut pe Vitalie Sușițchi, eliberat recent din detenție deși primise condamnare pe viață

În contextul anulării, de către Curtea de Apel Chișinău, a deciziei de eliberare din detenție a condamnatului Sușițchi, informăm cǎ polițiștii l-au localizat și în acest moment l-au reținut, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acesta intenționa sǎ-și ridice pașaportul străin.

Poliția precizează cǎ Sușițchi, în 2002, a fost condamnat la detenție pe viață, iar anul trecut pedeapsa i-a fost comutată la 30 de ani. Acesta a fost eliberat din detenție în februarie anul curent.

Urmeazǎ sǎ fie întors în penitenciar.

Situația din Lugansk, Ucraina, se agravează. Oamenii sunt rugați să nu iasă din case
Articolul anterior
Tații care citesc povești copiilor sunt părinți mai buni, conform studiilor
Articolul următor
Close menu