Peste 720.000 de separatiști din Ucraina au primit de urgență pașapoarte din Rusia

Rusia a eliberat în procedură rapidă 720.000 de pașapoarte separatiștilor din estul Ucrainei. Rușii încearcă astfel să-și extindă controlul asupra regiunilor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk din Donbas, susţinute de Moscova anunță Euronews.

Ivan Malyuta, un rezident din Donetsk, un oraș din estul Ucrainei controlat de separatiști, a aplicat luna trecută pentru cetățenia rusă și spune că el, soția și trei copii vor primi în curând pașapoartele ruse.

„Vreau să fiu cetățean al Federației Ruse”, a spus Malyuta la biroul pentru migrație din Donetsk.

Malyuta și familia lui se vor alătura celor peste 720.000 de rezidenți din regiunile separatiste care au primit cetățenie rusă într-o procedură rapidă despre care mulți spun că este o încercare a Rusiei de a-și consolida influența în regiune.

În afara cetățeniei, Rusia le-a oferit separatiștilor din Donetsk și Luhansk locuri în partidul guvernamental rus, vaccinuri anti-COVID și facilități comerciale.

Rusia repetă în regiunile Donețk și Lugansk scenariul după care a anexat peninsula Crimeea. Cele două provincii care ar urma să fie anexate de Rusia aparțin tot Ucrainei, ca și Crimeea. Aceste două regiuni din Ucraina sunt, practic, de ani de zile, zonă de război. Aici se confruntă forțele guvernului de la Kiev cu separatiști rusofoni, susținuți de la Moscova.

Deputaţii ruşi au votat marţi un apel către preşedintele Vladimir Putin pentru ca Rusia să recunoască independenţa teritoriilor separatiste proruse care luptă, cu sprijinul Moscovei, împotriva armatei ucrainene în estul Ucrainei de opt ani.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a cerut Uniunii Europene săptămâna trecută să impună sancțiuni Rusiei pentru „eliberarea ilegală în masă a pașapoartelor rusești cetățenilor ucraineni”.

Analiștii politici sunt de acord că este puțin probabil ca Kremlinul să susțină independența pentru Donețk și Lugansk în curând, dar că va continua să obțină beneficii politice din implicarea sa în estul Ucrainei.

„Este o formă de a menține presiunea asupra Kievului, de a destabiliza și de a împiedica mișcarea Ucrainei către valorile europene, către NATO”, a declarat analistul politic din Moscova Dmitri Oreșkin.

Putin a semnat un decret prin care se simplifică procedura de obținere a cetățeniei ruse pentru locuitorii din Donețk și Lugansk în aprilie 2019 – a doua zi după ce a fost proclamată oficial victoria prezidențială a lui Volodimir Zelenski.

De atunci, peste 720.000 de locuitori din zonele controlate de rebeli – aproximativ 18% din populație – au primit pașapoarte rusești.

Olga Matvienko, oficial al serviciului de migrație din Donețk, a declarat că numărul persoanelor care solicită pașapoarte rusești a crescut în ultimele săptămâni, pe măsură ce tensiunile în jurul Ucrainei au crescut. Ea a spus că procedura a fost „extrem de simplificată” și durează doar una până la trei luni.

Locuitorii din Donețk spun că faptul că dețin cetățenia rusă le oferă un sentiment de siguranță față de un stat vecin puternic.

„Rudele (din Rusia) ne spun că Putin nu ne va abandona și că totul va fi bine”, a spus Nelya Dzyuba, pensionară în vârstă de 62 de ani.

Mulți spun, de asemenea, că le va permite să călătorească în Rusia și să se bucure de beneficii la care au dreptul cetățenii ruși, cum ar fi acces gratuit la servicii medicale, notează Digi24.

Dmytro Kuleba, ministrul de externe ucrainean, a declarat săptămâna trecută că eliberarea de pașapoarte rusești rezidenților din zonele controlate de rebeli încalcă acordurile de la Minsk.

Locuitorii din Donețk și Lugansk cu pașapoarte rusești au avut voie să voteze la alegerile parlamentare din Rusia de anul trecut și la referendumul din 2020 privind reforma constituțională, care îi permite lui Putin să candideze pentru două mandate suplimentare. Ei au fost transportați cu autobuzul în regiunea vecină Rostov din Rusia pentru a vota.

Pe fondul avertismentelor că Rusia ar putea invada Ucraina, sunt voci care spun că Moscova s-ar putea folosi de faptul că există sute de mii de cetățeni ruși în Donbas ca pretext pentru acțiuni militare pentru a-i apăra.

Un bărbat din Ștefan Vodă și-a bătut soția pentru că nu i-a plăcut ceapa cumpărată de ea

Un individ și-a agresat fizic soția, pentru că nu i-a plăcut ceapa pe care o cumpărase femeia. Cazul a avut loc în martie 2023, într-o localitate din raionul Ștefan Vodă, iar instanța l-a recunoscut vinovat abia în decembrie 2024 vinovat pe suspect, scrie pulsmedia.md.

Femeia a relatat că în ziua incidentului, după ce au stat la masă cu vecinii, individul s-a dus să verifice undițele instalate pe malul Nistrului și i-a cerut să meargă la o localnică, ca să cumpere ceapă. Bărbatul i-a mai spus consoartei că s-a înțeles cu vânzătoarea în prealabil.

Victima a mers după cumpărătură, iar la revenire și-a găsit soțul acasă. Între cei doi s-a iscat o ceartă, pentru că ceapa era prea măruntă, bărbatul a împins femeia, iar aceasta s-a lovit de ușă, suportând o rană în regiunea capului.

Când a înțeles că nu poate opri sângele, soții au solicitat intervenția ambulanței și Poliției. Bănuitul a primit ordin de restricție pentru 10 zile, iar asistenta socială din localitate a comunicat că ambii soți consumă băuturi alcoolice, însă femeia se comportă mai agresiv decât bărbatul când se află în stare de ebrietate, îi maltratează pe cei doi copii ai săi și provoacă certuri cu soțul.

Individul și-a recunoscut fapta în fața instanței. Bărbatul va efectua 115 ore de muncă neremunerată în folosul comunității, iar dacă se va eschiva, i se va aplica pedeapsă cu închisoarea, o zi fiind echivalată cu 4 ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Bărbatul a mai fost obligat să plătească 320 de lei pentru expertiza judiciară efectuată.

Peste 620 de cupluri longevive din Capitală au beneficiat de ajutor financiar

Primăria municipiului Chișinău continuă să onoreze familiile și persoanele care sunt exemple de stabilitate, loialitate și contribuție valoroasă în comunitate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, în anul 2024, municipalitatea a oferit suport financiar pentru 621 de cupluri longevive și opt persoane centenare, ca parte a unui program dedicat acestora, transmite Știri.md.

Cupluri longevive:

  • 50 de ani de căsătorie – 558 de cupluri au primit câte 5.700 de lei.
  • 60 de ani de căsătorie – 60 de cupluri au primit câte 7.500 de lei.
  • 70 de ani de căsătorie – trei cupluri au primit câte 10.000 de lei.

Persoane centenare:

În anul 2024, opt persoane centenare au beneficiat de sprijin financiar:

  • Patru persoane care au împlinit 100 de ani.
  • O persoană de 101 ani.
  • O persoană de 102 ani.
  • O persoană de 103 ani.
  • O persoană de 105 ani.

Fiecare persoană a primit câte 5.000 lei.

În total, municipalitatea a alocat suma de 6.700.600 de lei pentru susținerea acestor categorii.

„Această inițiativă reflectă grija și respectul municipalității pentru cei care, prin exemplul lor, contribuie la consolidarea valorilor familiei și solidarității în comunitate”, explică membrii Primăriei Capitalei.

Deconectările de curent electric devin realitate

Cel mai mare furnizor de energie electrică din țară, compania Premier Energy Distribution, a pregătit un program de întreruperi planificate ale energiei electrice în cazul unei posibile sistări a livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025.

Potrivit reprezentanților companiei, programul de întreruperi va fi aplicat exclusiv în cazul unui deficit de energie electrică în sistem, scrie point.md.

Lista localităților și străzilor unde sunt posibile întreruperi poate fi găsită mai jos. Reprezentanții companiei au confirmat autenticitatea acesteia ca răspuns la solicitarea redacției Point.md.

În listă sunt indicate localitățile și străzile unde se vor aplica întreruperi temporare de energie electrică.

„În orice caz, operatorul sistemului de distribuție monitorizează cu atenție evoluția situației, este în contact permanent cu autoritățile centrale și operatorul sistemului de transport și va informa corespunzător publicul prin canalele sale de comunicare despre situația operativă în condițiile unei situații de urgență”, au răspuns reprezentanții companiei.

Din 16 decembrie, în Moldova este în vigoare starea de urgență. Potrivit autorităților, măsurile sunt orientate spre a răspunde rapid provocărilor legate de posibila suspendare a livrărilor de gaze naturale de către „Gazprom”. Printre planuri se numără achiziții urgente de resurse energetice, derogări de la legislația în vigoare și implementarea unui amplu sistem de protecție socială.

Premier Energy a prezentat mai multe grafice posibile pentru întreruperile planificate de energie electrică.

Necesarul de 120 MW a fost împărțit în 12 blocuri a câte 10 MW fiecare: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L. Fiecare bloc poate fi deconectat pentru intervale de câte opt ore. Primul interval este de la 00:00 la 08:00, al doilea de la 08:00 la 16:00, iar al treilea de la 16:00 la 00:00.

Compania Premier Energy a promis să informeze consumatorii în mod punctual despre graficele de întreruperi prin canalele oficiale de comunicare și prin e-mail.

Mai mult, cetățenii sunt îndemnați să se aboneze la buletinul informativ electronic.

Furtuni violente în Europa. Persoane decedate, case avariate, drumuri blocate și copaci prăbușiți
Articolul anterior
Dan Dungaciu: Invadarea Ucrainei ar fi sfârșitul lui Vladimir Putin sau sfârșitul mandatului său politic
Articolul următor