Ministerul de Externe îndeamnă cetățenii moldoveni să evite deplasările pe teritoriul Ucrainei, iar cei deja aflați în țara vecină să evalueze necesitatea de a rămâne

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează cetățenii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească pe teritoriul Ucrainei că în contextul evoluțiilor de securitate din proximitatea Ucrainei, precum și a anunțurilor unor companii aeriene de a-și suspenda zborurile spre/dinspre Ucraina, recomandăm abținerea de la călătorii neesențiale, iar celor aflați pe teritoriul Ucrainei să evalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul țării vecine.  

Totodată, MAEIE recomandă cu prioritate cetățenilor moldoveni evitarea oricărei deplasări în regiunile de est ale Ucrainei și ajustarea promptă a planurilor de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă și a anunțurilor autorităților ucrainene. 

În eventualitatea rămânerii pe teritoriul Ucrainei, îndemnăm cetățenii moldoveni să manifeste prudență la planificarea deplasărilor și să evite zonele unde se desfășoară evenimente cu participarea unui număr mare de persoane. La fel, este importantă verificarea disponibilității actelor de călătorie valabile și a mijloacelor financiare necesare pentru părăsirea la necesitate a țării.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene continuă să analizeze cu atenţie evoluţia situaţiei de securitate, inclusiv din perspectiva menţinerii activităţii Ambasadei Republicii Moldova la Kiev. Astfel, ambasada de la Kiev și consulatul de la Odesa rămân operaţionale şi acţionează în direcţia acordării asistenţei şi protecţiei consulare cetățenilor aflați pe teritoriul Ucrainei.

Recomandăm în context, verificarea cu regularitate a alertelor de călătorie emise de către minister, inclusiv pe canalul Telegram MAEIExplică, sau contactarea Ambasadei Republicii Moldova la Kiev, Consulatul Republicii Moldova la Odesa sau Centrul de Apel al MAEIE.

Liniile de telefon de urgență a misiunilor diplomatice sunt constituite și active în regim de permanență (24/7): 

Centrul de apel al MAEIE poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau numărul +373 22 23 20 02 (inclusiv din străinătate), sau email: call.center@mfa.gov.md

Produsele agricole moldovenești, promovate în Emirate

Republica Moldova își promovează produsele din fructe și legume pe piața din Emiratele Arabe Unite, potrivit unui anunț al Camerei de Comerț și Industrie, scrie evz.ro.

Întâlnire între reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie din Republica Moldova și cei ai Dubai Chambers

Sergiu Harea, președintele Camedrei de Comerț și Industrie CCI) a Republicii Moldova, s-a întâlnit, la Dubai, cu conducerea Dubai Chambers. La reuniune au fost discutate teme de cooperare la nivel instituțional: forme de cooperare, servicii ale Camerei de Comerț și Industrie și asistență în stabilirea contactelor între întreprinderi; rolul Camerei de Comerț și Industrie în atragerea investițiilor și îmbunătățirea mediului de afaceri; strategii și oportunități de intrare pe piață, precum și promovarea bunurilor și serviciilor prin organizarea de târguri și expoziții, misiuni de afaceri, evenimente B2B și B2Matching.

Export de fructe și legume din Republica Moldova în Emiratele Arabe Unite

Cu ocazia discuțiilor, părțile au atras atenția asupra potențialului de export de fructe și legume, precum și de produse din acestea, din Republica Moldova pe piața Emiratelor Arabe Unite.

Sergiu Haria a vizitat și Camera de Comerț și Industrie din Abu Dhabi. Acolo, scopul întâlnirii este de a identifica și discuta noi oportunități de dezvoltare a cooperării economice bilaterale, inclusiv în domeniul investițiilor și al noilor tehnologii.

Au fost discutate teme precum intensificarea cooperării bilaterale, dezvoltarea proiectelor de investiții și optimizarea exporturilor moldovenești către Emiratele Arabe Unite.

Părțile au remarcat interesul sporit al Emiratelor Arabe Unite pentru stabilirea cooperării cu Republica Moldova.

În acest sens, s-a stabilit semnarea unui memorandum de înțelegere între părți și organizarea unei vizite în Republica Moldova a unei delegații de oameni de afaceri din Emiratele Arabe Unite pentru consolidarea cooperării bilaterale comerciale, economice și investiționale.

Republica Moldova este un mare producător de fructe și legume, iar în urma războiului din Ucraina principala sa piață de desfacere, cea din Rusia, i-a fost închisă pentru diverse produse.

Ucraina, R. Moldova și România discută la București despre securitatea și prosperitatea regiunii Mării Negre

Ucraina continuă să apere democrația și valorile europene în războiul său împotriva Rusiei, iar regiunea Mării Negre a devenit mult mai sigură în ultima perioadă. De această părere sunt oficiali de la Kiev, Chișinău și București, care participă la Forumul de securitate la Marea Neagră și în Balcani. Premierul de la București a menționat că România, împreună Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO încearcă să transforme Marea Neagră, dintr-o zonă de război într-una a securității și prosperității economice, scrie moldova1.md.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a punctat obiectivele autorităților de la Chișinău, în contextul agresiunii rusești împotriva Ucrainei.

„Primul obiectiv, să asigurăm pacea pe termen lung în regiune, al doilea – să salvăm viețile prietenilor și vecinilor noștri ucraineni. Înțelegem tensiunile din regiunea Mării Negre și aș dori să punctez că noi apreciem operațiunile eficiente ale Ucrainei la Marea Neagră. Marea Neagră este mult mai sigură decât era în urmă cu 18 luni și rutele comerciale au fost reluate”, a declarat Dorin Recean.

Oficialul de la Chișinău a vorbit și despre războiul hibrid, atacurile cibernetice, protestele, propaganda plătită și narațiunile false susținute de Federația Rusă și răspândite în Republica Moldova.

„Ei încearcă să destabilizeze țara pentru a crea un punct nevralgic pentru sud-vestul Ucrainei. De aceea este responsabilitatea noastră să consolidăm capacitatea de apărare și capacitatea de a menține securitatea și de a dezvolta afacerile externe. Noi colaborăm cu Uniunea Europeană și suntem recunoscători pentru facilitățile de pace, care să consolideze capacitățile de apărare al Moldovei și care să sporească reziliență noastră.”

În opinia premierului, în acest mod pot fi protejați cetățenii moldoveni, dar și granița cu Uniunea Europeană.

La rândul său, premierul român Marcel Ciolacu a declarat că țara sa investește mai multe miliarde de euro în infrastructură pentru a transforma România într-un hub logistic pentru mărfurile ucrainene. Este vorba de construcția autostrăzilor și modernizarea căilor ferate.

„În plus, derulăm lucrări masive de peste 1,5 miliarde de euro în portul Constanța, fiindcă exportul de cereale ucrainene prin Constanța, în întreaga lume a făcut să eșueze alt plan odios al Rusiei, acela de a provoca o criză globală a alimentelor. De altfel, cu ajutorul Statelor Unite, altor aliați din NATO, și al Uniunii Europene, vrem să transformăm Marea Neagră, dintr-o zonă de război, într-o zonă a securității și prosperității economice”, a spus Marcel Ciolacu.

Șeful Cabinetului de miniștri de la Kiev, Denis Șmîhal, a declarat că națiunea ucraineană apără bazele democrației și valorilor europene „care sunt atacate de dictatorul rus.”

Potrivit oficialului, zeci de mii de crime de război și crime împotriva umanității au fost comise de ocupanții ruși. Mai mult de 250 de mii de clădiri rezidențiale au fost afectate sau distruse. În același timp, peste 1000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean necesită deminare. Pentru recuperare și revenire, costurile vor fi de peste 486 de miliarde de dolari.

„Victoria Ucrainei înseamnă victoria tuturor democrațiilor și ar fi cea mai mare investiție pe care o faceți în propria securitate, să vă asigurați că avem această victorie. Trebuie să continuați sprijinul. Avem nevoie de acest sprijin din partea partenerilor și aliaților. Avem nevoie de ajutor militar, muniție, artilerie, rachete cu rază lungă și medie de acțiune”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri, Denis Șmîhal.

De asemenea, oficialul a mulțumit României și poporului român pentru sprijin, capabilități de apărare, dar și pentru posibilitatea de a exporta bunurile ucrainene prin România pentru a asigura securitatea globală.

Cea de-a opta ediție a Forumului anual de securitate la Marea Neagră și în Balcani are loc în perioada 23-24 mai 2024 la București.

Activitatea turistică în Moldova prinde aripi tot mai mult

Biroul Național de Statistică informează că, în ianuarie-martie 2024 numărul de vizitatori (turiști și excursioniști), participanți la turismul organizat de agențiile de turism și turoperatori a constituit 54,4 mii persoane (cu 22,3% mai mult față de ianuarie-martie 2023), din care:
  • turismul receptor (primirea cetăţenilor străini în ţară) a înregistrat7,8 mii persoane (+53,3% față de ianuarie-martie 2023);
  • turismul emițător (deplasarea rezidenților Republicii Moldova în străinătate) – 30,6 mii persoane (+7,6%);
  • turismul intern (deplasarea rezidenților Republicii Moldova în interiorul țării, în scop turistic) – 16,0 mii persoane (+46,0%).

În perioada analizată, turismul emițător și intern au deținut cea mai mare pondere în numărul total de turiști și excursioniști, revenindu-le, respectiv, 56,2% și 29,5%, iar turismului receptor – 14,3%.

În ianuarie-martie 2024 s-a înregistrat creșterea numărului cetățenilor străini care au vizitat Republica Moldova prin intermediul agențiilor de turism – cu 53,3% față de ianuarie-martie 2023 și a constituit 7,8 mii vizitatori. Majoritatea din vizitatori (circa 95,0%) au fost excursioniști (vizitatori de o zi ), care au sosit în scop de odihnă, recreere și agrement. Ponderi mai însemnate au revenit vizitatorilor din România (59,1% din total cetățeni străini primiți în țară), Italia (18,6%), Ucraina (7,1%) și Turcia (3,0%). În ianuarie-martie 2024 s-a înregistrat creșterea numărului de turiști-zile cu 22,3% față de ianuarie-martie 2023, iar durata medie a sejurului în țară a turiștilor străini a rămas fără schimbare – de 4,4 zile.

În ianuarie-martie 2024 s-a înregistrat creșterea numărului de turiști și excursioniști care au plecat în străinătate prin intermediul agențiilor de turism – cu 7,6% față de ianuarie-martie 2023 și a constituit 30,6 mii persoane. Majoritatea covârșitoare (98,4%) au călătorit în scopuri de odihnă, recreere și agrement. Cetățenii moldoveni au preferat să călătorească în Egipt (33,1% din total plecați în străinătate), România (28,2%), Turcia (11,2%), Bulgaria (6,6%), Emiratele Arabe Unite (4,0%) și Italia (3,0%). Numărul de turiști-zile în ianuarie-martie 2024 a crescut cu 4,3% față de ianuarie-martie 2023. Durata medie a sejurului turiștilor moldoveni peste hotare in perioada analizată s-a diminuat și a constituit 5,9 zile față de 6,2 zile în ianuarie-martie 2023.

Turismul intern (deplasarea rezidenților Republicii Moldova în interiorul țării, în scop turistic)În ianuarie-martie 2024 numărul vizitatorilor participanți la turismul intern a crescut cu 46,0% față de ianuarie-martie 2023 și a totalizat 16,0 mii persoane, majoritatea (76,4%) fiind vizitatori de o zi (excursioniști). Deplasarea rezidenților moldoveni în interiorul țării, în scop turistic, a fost organizată, în special, de agențiile de turism și turoperatorii din municipiul Chișinău (51,2%), regiunile de dezvoltare Centru (34,6%) și Sud (13,4%).

În ianuarie-martie 2024, încasările agențiilor de turism și turoperatorilor au constituit 362,5 mil. lei (cu 5,3% mai mult față de perioada respectivă a anului trecut), din care: din turismul receptor – 7,9 mil. lei (+15,3%); din turismul emițător – 322,2 mil. lei (+7,2%); din turismul intern – 32,4 mil. lei (-12,5%).

VIDEO! Protest la Moscova față de iminenta invadare a Ucrainei: „Rusia, nu te atinge de Ucraina!”. Poliţia a intervenit în forţă
Articolul anterior
Lovitură pentru Vladimir Putin. China susține ,,integritatea teritorială a Ucrainei”
Articolul următor