Mai mulți moldoveni ar putea fi deportați din Marea Britanie. Care este motivul?

Cetățenii UE, inclusiv moldovenii care dețin cetățenia română, cărora li s-a refuzat dreptul de a rămâne în Marea Britanie, ar trebui să părăsească țara de bunăvoie.

Dacă nu fac acest lucru, vor fi expulzați din Regatul Unit, a avertizat un ministru britanic citat de Politico, conform voxnews.ro.

Ministrul pentru imigrație, Kevin Foster, a declarat pentru ziarul italian La Repubblica într-un interviu că „cetățenii UE cărora li s-a refuzat statutul de rezident și nu pleacă vor sta ilegal în Regatul Unit”.

„Ne așteptăm ca oamenii să părăsească țara în mod voluntar”, iar în caz contrar, oficialii din domeniul imigrației „vor încerca să le impună plecarea”, a precizat el.

Marea Britanie a acordat în jur de 5,4 milioane de permise de ședere unor cetățeni ai Uniunii Europene. “Pe 31 august 2021, existau aproximativ 400.000 de cereri în așteptarea unui rezultat”, a spus Foster.

„Cei care au avut motive întemeiate să depășească termenul-limită pentru a solicita să rămână în Marea Britanie încă pot aplica”, a adăugat ministrul.

„Avem măsuri pentru a-i proteja pe cei care nu au depus încă solicitarea, dar care ar putea fi în continuare eligibili, ceea ce înseamnă că toată lumea va putea obține statutul pe care îl merită”, a precizat el.

Cu toate acestea, Marea Britanie nu a reușit să umple golurile de pe piața muncii, în special în sectorul transporturilor cu camionul și alimentelor, ceea ce a dus la o penurie de produse pe rafturile supermarketurilor și o criză de combustibil.

Guvernul britanic a anunțat în toamnă că a acordat 5.000 de vize temporare pentru șoferi de camioane și 5.500 pentru angajați în industria cărnii de pui.

Totuși, Foster a negat că există o legătură între criza de angajați și noile reguli de imigrație.

„Nu suntem de acord că sistemul bazat pe puncte este principala cauză a crizei de forță de muncă în Marea Britanie, pentru că putem observa deficiențe similare în întreaga UE, în special în domenii precum industria ospitalității și cea a transportului cu camionul”, a spus el.

Totuși, miniștrii britanici au făcut schimbări ale legislației de după Brexit și au acordat mai ușor vize șoferilor de camion străini, pentru a rezolva criza aprovizionării cu combustibil și alimente ce a avut loc în toamna anului trecut.

Boris Johnson a fost cel care a oferit o soluție rapidă pentru a preveni escaladarea crizei.

Potrivit The Guardian, miniștrii britanici s-au întâlnit în încercarea de a conveni un sistem de vize pe termen scurt care să permită șoferilor de camioane din străinătate să muncească în Marea Britanie.

Se pare că premierul a acceptat compromisul, în urma unor scene de cozi enorme la unele stații de combustibil și a avertismentelor furnizorilor că lipsurile s-ar putea agrava.

Lipsa a 100.000 de șoferi de vehicule grele a afectat, de asemenea, sectorul alimentar și alte industrii.

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Intervalul pentru administrarea dozei booster a fost redus de la 6 la 4 luni
Articolul anterior
Șeful Moldovagaz: Consumatorii nu plătesc nici un bănuț pentru Tiraspoltransgaz
Articolul următor