Vedetele din Rusia cer încetarea imediată a războiului din Ucraina

Prezentatorul TV Ivan Urgant și alte vedete ale show-busines-ului rusesc au publicat mesaje pe rețelele de socializare prin care cer încetarea ostilităților din Ucraina.

Urgant a postat o fotografie complet neagră pe pagina sa de Instagram cu legenda „Frica și durere. Fără război”.

Artistul Valery Meladze: „Astăzi s-a întâmplat ceva care nu s-ar fi putut și nu ar fi trebuit să se întâmple. Istoria va judeca într-o zi și va pune totul la locul său, dar astăzi vreau să vă rog, vă implor să opriți ostilitățile…”

Ksenia Rapoport a scris că i-a fost foarte rușine și speriată. „Acum se va trezi fiica mea cea mică… Și înainte de a o duce la școală, va trebui să-i spun că țara noastră a declanșat un război… Îmi este foarte rușine și foarte speriată. Sunt împotriva războiului. Nu vreau război”, a scris actrița.

Prezentatoarea TV și jurnalista Ksenia Sobchak a spus că rușii vor plăti pentru evenimentele de astăzi din Ucraina mulți ani de acum înainte.

Showmanul Alexander Gudkov le-a spus abonaților că i-a fost rușine că s-a născut în această zi.

Prezentatorul TV Maxim Galkin spune pe rețelele de socializare că este în legătură cu familia și prietenii din Ucraina.

„De dimineața devreme sunt în contact cu rudele și prietenii din Ucraina! Nu pot exprima în cuvinte ce simt! Cum este posibil acest lucru! Nu poate exista nicio justificare pentru război! Fără război!”

Revoltătorul rapper Morgenstern nu a stat deoparte. Acesta se arată nedumerit: ,,Dragi soldați, de ce ar trebui să mergeți să muriți pentru ordinele ,,marilor unchi”.”

Andrey Makarevich, liderul grupului “Машина времени”, a scris pe Facebook.

Nu numai reprezentanți ai showbizului s-au pronunțat împotriva războiului: jurnaliștii ruși, deputații municipali, oamenii de știință și jurnaliştii științifici au publicat scrisori deschise condamnând „operațiunea militară specială” din Ucraina.

Scrisoarea deschisă a oamenilor de știință ruși și a jurnaliștilor împotriva războiului cu Ucraina, publicată pe tjurnal.ru:

„Noi, oamenii de știință și jurnaliștii științifici ruși, declarăm un puternic protest împotriva ostilităților declanșate de forțele armate ale țării noastre pe teritoriul Ucrainei. Acest pas fatal duce la pierderi umane imense și subminează bazele sistemului stabilit de securitate internațională. Responsabilitatea declanșării unui nou război în Europa revine în întregime Rusiei.

Nu există o justificare rațională pentru acest război.

Încercările de a folosi situația din Donbass ca pretext pentru desfășurarea unei operațiuni militare nu inspiră nicio încredere. Este clar că Ucraina nu reprezintă o amenințare la adresa securității țării noastre. Războiul împotriva ei este nedrept și, sincer, fără sens. Ucraina a fost și rămâne o țară apropiată nouă.

Mulți dintre noi avem rude, prieteni și colegi științifici care locuiesc în Ucraina. Tații, bunicii și străbunicii noștri au luptat împreună împotriva nazismului. Declanșarea unui război de dragul ambițiilor geopolitice ale conducerii Federației Ruse, condusă de fantezii istoriozofice dubioase, este o trădare cinică a memoriei lor.

Respectăm statalitatea ucraineană, care se bazează pe instituții democratice cu adevărat funcționale. Tratăm alegerea europeană a vecinilor noștri cu înțelegere. Suntem convinși că toate problemele din relațiile dintre țările noastre pot fi rezolvate pe cale pașnică.

După ce a declanșat războiul, Rusia s-a condamnat la izolarea internațională, la poziția de țară paria. Aceasta înseamnă că noi, oamenii de știință, nu ne vom mai putea face treaba în mod normal: la urma urmei, efectuarea cercetării științifice este de neconceput fără o cooperare deplină cu colegii din alte țări. Izolarea Rusiei de lume înseamnă o degradare culturală și tehnologică în continuare a țării noastre în absența completă a perspectivelor pozitive. Războiul cu Ucraina este un pas către nicăieri.

Ne este amar să realizăm că țara noastră, care a adus o contribuție decisivă la victoria asupra nazismului, a devenit acum instigatorul unui nou război pe continentul european. Cerem oprirea imediată a tuturor operațiunilor militare îndreptate împotriva Ucrainei.

Cerem respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statului ucrainean. Cerem pace pentru țările noastre. ,,Să facem știință, nu război!””.

Amintim că, în dimineața zilei de 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară în Ucraina. La începutul lunilor februarie și ianuarie, pe fondul declarațiilor SUA conform cărora Rusia pregătește o invazie a Ucrainei, oficialii ruși au spus în mod repetat că nu intenționează să se orienteze către agresiune împotriva vecinilor lor. După începerea operațiunii de la Moscova, aceștia au spus că decizia a fost un pas forțat, care este legat de asigurarea securității Federației Ruse și de asistență pentru Donbass.

O femeie din Strășeni, violată ani la rând de propriul soț

Un bărbat din raionul Strășeni a fost condamnat la 12 ani de închisoare după ce timp de trei ani își viola soția și agresa copiii minori. Sentința a fost pronunțată marți, 24 decembrie, de magistrații Judecătoriei Strășeni, scrie deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, pe parcursul anilor 2019-2022, bărbatul, prin constrângere psihică și amenințând cu răfuială, își viola soția. Individul își argumenta acțiunile prin faptul că victima, care îi este soție, „este obligată să-i satisfacă poftele sexuale”.

Tot în această perioadă, condamnatul își agresa patru copii minori. Conform raportului de expertiză, în urma acțiunilor individului, copiii s-au ales cu traumă psiho-emoțională, stres, anxietate și depresie.

Fiind audiat, acesta nu și-a recunoscut vina. Totuși, procurorii au reușit să-i demonstreze culpabilitatea.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în decurs de 15 zile.

Un sistem AI a atins nivelul uman la un test de „inteligență generală”. Ce ar înseamna acest lucru

Un nou model de inteligență artificială (AI) a obținut recent rezultate la nivel uman la un test conceput pentru a măsura „inteligența generală”. Pe 20 decembrie, sistemul o3 al OpenAI a obținut un scor de 85% la benchmark-ul ARC-AGI, cu mult peste cel mai bun scor AI anterior de 55% și la egalitate cu scorul mediu uman. De asemenea, a dat rezultate bune la un test de matematică foarte dificil. Crearea inteligenței generale artificiale, sau AGI, este obiectivul declarat al tuturor laboratoarelor majore de cercetare AI.

La prima vedere, OpenAI pare să fi făcut cel puțin un pas semnificativ către acest obiectiv, explică doi specialiști în domeniu în publicația The Conversation. În timp ce scepticismul rămâne, mulți cercetători și dezvoltatori AI simt că ceva tocmai s-a schimbat. Pentru mulți, perspectiva AGI pare acum mai reală, urgentă și mai apropiată decât se anticipase.

Pentru a înțelege ce înseamnă rezultatul o3, trebuie să înțelegem despre ce este vorba în testul ARC-AGI. În termeni tehnici, este un test al „eficienței eșantionului” a unui sistem AI în adaptarea la ceva nou – câte exemple de situație nouă trebuie să vadă sistemul pentru a-și da seama cum funcționează. Un sistem AI precum ChatGPT (GPT-4) nu este foarte eficient în eșantionare. A fost „antrenat” pe milioane de exemple de text uman, construind „reguli” probabilistice despre combinațiile de cuvinte care sunt cele mai probabile. Rezultatul este destul de bun la sarcini comune. Este prost însă la sarcini neobișnuite, pentru că are mai puține date (mai puține mostre) despre acele sarcini. Până când sistemele AI pot învăța dintr-un număr mic de exemple și se pot adapta cu mai multă eficiență a eșantionului, acestea vor fi utilizate numai pentru lucrări foarte repetitive și pentru cele în care defecțiunile ocazionale sunt tolerabile. Capacitatea de a rezolva cu acuratețe probleme necunoscute sau noi din eșantioane limitate de date este cunoscută drept capacitatea de a generaliza. Este considerat pe scară largă un element necesar, chiar fundamental, al inteligenței.

Fiecare întrebare oferă trei exemple din care să înveți. Sistemul AI trebuie apoi să descopere regulile care „generalizează” de la cele trei exemple la al patrulea. Reguli slabe și adaptare Nu știm exact cum a făcut OpenAI, dar rezultatele sugerează că modelul o3 este foarte adaptabil. Din doar câteva exemple, găsește reguli care pot fi generalizate. Pentru a descoperi un model, nu ar trebui să facem presupuneri inutile sau să fim mai specifici decât trebuie să fim cu adevărat. În teorie, dacă poți identifica regulile „cele mai slabe” care fac ceea ce vrei, atunci ți-ai maximizat capacitatea de a te adapta la situații noi. Ce înțelegem prin cele mai slabe reguli? Definiția tehnică este complicată, dar regulile mai slabe sunt de obicei cele care pot fi descrise în afirmații mai simple.

Incendiu puternic într-un azil de bătrâni din München. 15 persoane s-au ales cu arsuri

Cinsprezece persoane au fost rănite uşor în urma unui incendiu izbucnit într-un cămin de bătrâni din oraşul german München în Ajunul Crăciunului, a anunţat brigada de pompieri într-un comunicat dat publicităţii miercuri, scrie digi24.ro.

Cauza incendiului şi amploarea pagubelor rămân pe moment neclare, informează DPA, potrivit Agerpres. 

Potrivit informaților prezentate de serviciul de pompieri din capitala Bavariei, flăcările au izbucnit într-o cameră de la etajul al treilea al clădirii. Ca urmare, focul s-a extins rapid la acoperiș și la turn.

Autoritățile germane investighează cauza incendiului.

Căminul de bătrâni este situat în cartierul Altstadt-Lehel, lângă malul râului Isar, și este cel mai vechi cămin de bătrâni din oraș, fondat în 1857 de Societatea Catolică Sfântul Vincent de Paul. Clădirea istorică adăpostește o casă-biserică cu un turn clopotniță.

Cum arată metroul din Harkov, transformat în buncăr. Sute de ucraineni s-au adăpostit din calea bombardamentelor
Articolul anterior
Iohannis a vorbit cu Zelenski și l-a asigurat de „sprijinul total şi de solidaritatea României”
Articolul următor