Parlamentul a instituit stare de urgenţă în ţară

Republica Moldova intră în stare de urgenţă pentru următoarele 60 de zile, începând de joi, 24 februarie. Instituirea stării de urgenţă a fost cerută de Guvern şi a fost votată unanim, în această seară, de 88 de deputaţi, transmite IPN.

Premierul Natalia Gavriliţa, a declarat, de la tribuna Parlamentului, că starea de urgenţă este instituită în contextul situaţiei legate de securitatea regională şi al pericolului la adresa securităţii naţionale. Pe perioada stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va emite dispoziţii în vederea punerii în executare a mai multor măsuri. Este vorba despre: instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară, stabilirea regimului special de folosire a spaţiului aerian, instituire a unui regim special de circulaţie pe teritoriul ţării a persoanelor şi mărfurilor, expulzarea de pe teritoriul ţării a persoanelor a căror prezenţă poate afecta asigurarea ordinii publice şi securităţii statului, evacuarea provizorie a cetăţenilor din zonele care prezintă pericol pentru viaţă şi asigurarea acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie.

De asemenea, starea de urgenţă prevede stabilirea unui regim special de lucru pentru agenţii economici şi instituţiile publice, soluţionarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfăşurării lucrărilor de salvare, deblocare şi a altor lucrări de neamânat, interzicerea desfăşurării adunărilor, manifestaţiilor publice şi a altor acţiuni de masă, interzicerea creării şi funcţionării formaţiunilor paramilitare ale persoanelor aflate pe teritoriul statului, dispunerea, la necesitate, a raţionalizării consumului de alimente şi a altor produse de primă necesitate, a sistării temporare a livrării gazelor, energiei electrice şi apei potabile, dar şi adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acţiuni rapide de asigurare cu gaze, energie electrică şi apă potabilă, inclusiv prin derogare de la prevederile normative.

Comisia ar mai putea emite dispoziţii privind coordonarea activităţilor în masă privind informarea populaţiei despre cauzele şi proporţiile situaţiei excepţionale, măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situaţii şi protecţia populaţiei, familiarizarea populaţiei cu regulile de comportament în timpul situaţiei de urgenţă. De asemenea, este vorba despre introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii, combaterea ştirilor false, interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative pentru această perioadă, modificarea procedurii de numire şi destituire din funcţie a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice, implicarea cetăţenilor pentru prestarea serviciilor în interes public, efectuarea achiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus starea de urgenţă. Starea de urgenţă mai prevede efectuarea acţiunilor necesare pentru protecţia infrastructurii critice, precum şi în scopul asigurării securităţii energetice, întreprinderea de măsuri pentru gestionarea fluxurilor migraţionale şi accesarea şi gestionarea asistenţei internaţionale pentru gestionarea stării de urgenţă. Premierul a spus că va face uz de măsurile permise în stare de urgenţă numai în caz de strică necesitate. Starea de urgenţă a fost instituită anume pentru 60 de zile, deoarece situaţia e incertă şi nu se cunoaşte cât va dura războiul. De asemenea, Natalia Gavriliţa a venit cu un apel către cetăţeni la unitate şi solidaritate cu cetăţenii ucraineni.

Deputatul BCS, Vlad Batrîncea, a remarcat că fracţiunea este gata să ofere toată experienţa pe care o are pentru a ajuta cetăţenii în această perioadă, inclusiv în gestionarea crizei refugiaţilor. Totodată, va sprijini orice iniţiativă socială de susţinere din partea Guvernului pentru cetăţeni. El a făcut apel către ANRE, care are şedinţă vineri, ca să facă tot posibilul ca statul să aibă o influenţă sănătoasă la formarea preţurilor şi tarifelor. Ucraina a decretat şi ea stare de urgenţă. În mai multe oraşe se aud explozii. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în această dimineaţă o operaţiune militară specială în Donbas.

Peste 3.000 de șoferi, sancționați pentru încălcări în trafic, de sărbători

În zilele de odihnă polițiștii au documentat peste 3.000 de șoferi care au ignorat normele rutiere, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cele mai multe încălcări:

45 de persoane au fost înlăturate de la volanul mijlocului de transport, fiind depistate în stare de ebrietate;
1764 au depășit limita de viteză;
502 nu au respectat indicatoarele rutiere de prioritate și semnalele de interzicere ale semafoarelor;
69 conduceau mașina fără a avea cuplată centura de siguranță;
412 au oprit mijlocul de transport în locuri interzise;
131 conduceau autovehiculul fără a fi supus reviziei tehnice anuale și în lipsa poliței de asigurare de răspundere civilă auto;
47 au fost amendați pentru neacordarea priorității legale pietonilor sau cicliştilor;
46 au fost sancționați pentru conducerea vehiculului cu încălcarea regulilor privind dreptul de a conduce.

Polițiștii de patrulare au intervenit în 178 de cazuri, solicitări parvenite la Serviciul Unic 112.

ATENȚIE! Poliția cere ajutorul oamenilor pentru a găsi un bărbat de 34 de ani dispărut fără urmă

Inspectoratul de Poliție Cahul solicită suportul cetățenilor în stabilirea locului aflării unui bărbat de 34 de ani, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Poliția a fost anunțată de apropiați, la 26 decembrie, precum că acesta a fost văzut ultima dată la 24 septembrie în Cahul, plecând de la domiciliul surorii sale spre domiciliul său din raionul Leova.

SEMNALMENTE: ochi căprui, păr șaten, înălțimea de 1,76 m, constituție corpolentă.
În momentul dispariției acesta purta o geacă maro, tricou albastru, pantaloni și adidași negri.

Oricine deține informații despre locul unde s-ar putea afla persoana este rugat să contacteze imediat Poliția la 112 sau (079) 984 076.

Droguri de 4 milioane de lei, ascunse într-o boxă muzicală: Doi suspecți reținuți

Ofițerii Direcției Antidrog a INI, în conlucrare cu procurorii Procuraturii municipiului Chișinău, au destructurat un grup criminal specializat în contrabandă cu droguri din afara țării, cu ulterioara comercializare a acestora pe teritoriul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Oamenii legii au documentat activitatea infracțională timp de două luni.

În rezultat, polițiștii au stabilit că, liderul grupării criminale este un cetățean al Republicii Moldova, stabilit peste hotare, de unde dirijează schema criminală. Acesta introducea ilegal droguri în țară, ulterior fiind comercializate de către alți membri ai grupării, doi tineri de 24 și 26 de ani, domiciliați în capitală, care aveau roluri de curieri și depozitari.

În temeiul unei informații operative cunoscută polițiștilor, precum că ar urma să fie introdusă ilegal în țară o cantitate impunătoare de droguri, prin intermediul unei rute de transportare a coletelor cu destinația ,,Germania-Republica Moldova”, oamenii legii au descins cu percheziții.

În rezultatul verificărilor efectuate, ofițerii INI, cu suportul câinelui din Direcția Chinologică a IGP au depistat și ridicat 15 000 de pastile ,,ecstasy” camuflate într-un colet (boxă muzicală).

Dacă substanțele narcotice ajungeau la destinație, acestea urmau a fi plasate în ascunzișuri și comercializate prin intermediul magazinelor online.

Valoarea estimativă a drogurilor excluse din circuit constituie circa 4 000 000 de lei.

Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal pentru ,,Circulația ilegală a drogurilor în scop de înstrăinare, de un grup criminal organizat ori în favoarea acestora, în proporţii deosebit de mari“.

Grație măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, oamenii legii au reținut cei doi tineri de 24 și 26 ani, fiind plasați în arest.

În privința liderului grupării criminale, polițiștii urmează să dispună anunțarea în căutare internațională a acestuia, cu ulterioara reținere.

Dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, suspecții riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

Investigațiile penale pe caz continuă în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

VIDEO! Marș uriaș în sprijinul Ucrainei la Vilnius, Lituania
Articolul anterior
Imagini spectaculoase! Milioane de oameni pe străzile Moscovei scandează într-o voce ,,Net voine”
Articolul următor