Profilaxia cu Iod în caz de accidente nucleare. Sfaturi de la Dr. Komarovsky

În contextul războiului din țara vecină, cunoscutul medic pediatru Eugen Komarovsky aduce câteva sfaturi importante. Există posibilitatea ca rachetele sau alte proiectile să nimerească și în stațiile nucleare de pe teritoriul unde se duc luptele. În acest caz poate izbucni pericolul de contaminare radioactivă a mediului înconjurător.

Când iodul radioactiv este eliminat de instalațiile de energie nucleară, pătrunde în corpul uman prin inhalație sau ingestie. 10-30% din toată cantitatea va fi captată de către glanda tiroidă în decurs de 24 ore. Restul cantității de iod radioactiv va fi eliminat prin rinichi în urină.

În rezultatul expunerii la această radiație se poate declanșa cancerul de glandă tiroidă dar și alte probleme în decurs de 4 ani până la câteva zeci de ani chiar.

În pericol de contaminare radioactivă trebuie de administrat un preparat destul de simplu, dar care poate preveni efectele negative asupra tiroidei – iodul stabil, sub forma iodurii de potasiu.

Preparatul trebuie să fie administrat în primele minute – maxim primele ore de la declanșarea alertei de accident nuclear. În trusa de prim ajutor trebuie să avem tablete de iodură de potasiu de 250 mg – doza profilactică în radiații.

În farmaciile de la noi se găsesc sub numele de Iodomarin – doza de iod în acest preparat este de 200 mg.

Persoana cu vârsta >2 ani trebuie să primească 125mg de iod, sau 1⁄2 de tabletă.

Copiii < 2 ani – 40 mg de iod sau aproximativ 1⁄6 tabletă.

Important! Administrarea dozei profilactice de iod se face o singură dată. În doză unică!

Efectul protector al dozei unice durează 24 de ore. În cazul persistenţei pericolului pătrunderii iodului radioactiv prin inhalare, se permite administrarea repetată a dozei anumitor grupe de populaţie. Aceasta nu este recomandabilă
pentru nou-născuţi, gravide şi femeile care alăptează.

Pentru populaţia zonei supuse pericolului această regulă intră în vigoare doar după informarea oficială despre necesitatea efectuării profilaxiei cu iod.

Pentru protecţia promptă a populaţiei, institutiile curativ-profilactice creează stocuri de tablete de kaliu iodid, reieşind din necesităţile populaţiei deservite pentru 7 zile. O parte din stoc trebuie repartizată în şcoli, spitale, farmacii, sectoare de poliţie şi în punctele de protecţie civilă. În lipsa kaliului iodid, în scopul profilaxiei de urgenţă se poate folosi
soluţie lugol.

Pentru maturi şi adolescenţii peste 14 ani se recomandă 22 picături cu 100 ml lapte sau apă; pentru copiii de 5-14 ani – 10 picături; pentru cei sub 5 ani nu se recomandă administrarea internă, se fac aplicaţii pe piele.

Administrarea dozelor mari de kaliu iodid, pe lângă blocarea funcţiei tiroidiene, se poate asocia cu unele efecte adverse toxice din partea tractului gastrointestinal (vomă, dureri abdominale, diaree), cu apariţia erupţiilor cutanate, a cefaleei, dispneei, reacţiilor alergice de tipul edemului Quincke. Contraindicaţii pentru administrarea acestui preparat sunt
afecţiunile glandei tiroide, în special complicate cu patologia cardiacă la vârstnici, hipersensibilitatea la iod, dermatita herpetiformă. Persoanele cu aceste afecțiuni trebuie informate despre posibilitatea administrării preparatelor alternative – percloratului de potasiu – şi urmează să beneficieze de consultația endocrinologului.

Importanţa efectuării prompte a profilaxiei cu iod este confirmată de analiza consecinţelor accidentului de la Cernobâl, înregistrate în Polonia, ţară în care s-a iniţiat profilaxia în masă imediat după izbucnirea catastrofei. Doză unică în formă de soluţie Lugol au primit 10 milioane de copii. Consultă medicul tău pentru a obține mai multe informații!

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!

Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024!

Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai – septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Fii în siguranță la soare!” se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție.

În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție de melanom malign au fost descoperite în urma consultațiilor.

Urmăriți calendarul și locațiile, pentru a vă planifica examinarea pielii dumneavoastră și a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate.

Această campanie are ca scop depistarea precoce a cancerului de piele (melanomului malign) și a schimbărilor suspecte în aspectul pielii, oferind astfel oportunitatea de a obține un diagnostic precoce, cu potențial de a salva vieți. Totodată, specialiștii informează publicul despre factorii de risc, metode de protecție, metodele de auto-examinare și oferă sfaturi pentru îngrijirea pielii.

Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este malanomul malign, iar datele arată că incidența acestuia este în creștere, în mod special de expunerea neprotejată la soare. Diagnosticat în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în 98 la sută din cazuri, un rol important în preventie avându-l dermatoscopia, o investigație non-invazivă, nedureroasă, care dureaza câteva secunde.

Nu uitați că prevenția este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea și că, prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, puteți preveni apariția unor afecțiuni grave.

Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te GRATUIT!

Startul campaniei va fi dat pe adresa Chisinau, str. Alba Iulia 190/1 (DITA Hyper Farmacie), 18 mai (sâmbătă), orele 10:00 – 18:00

Agenda Screening-ului:

DataOraAdresa
18.0510.00 – 18.00, pauza 13.00 – 14.00Chisinau, Alba Iulia 190/1
25.05Chisinau, Mircea cel Batran 3
01.06Chisinau, CIE Moldexpo
08.06Chisinau, Stefan cel Mare 6
15.06Chisinau, Moscova 16
22.06Chisinau, Decebal 99
29.06Chisinau, Socoleni 7
06.07Chisinau, Miorita 11
13.07Chisinau, Stefan cel mare 148
20.07Chisinau, Testemitanu 21
27.07Chisinau, Mircea cel Batran 41
03.08Chisinau, Cuza Voda 16
10.08Chisinau, Creanga 78
17.08Chisinau, Dacia 23
24.08Ungheni, Nationala 17
31.08 
07.09Cahul, Stefan cel Mare 24D
14.09Chisinau, Alba Iulia 190/1
21.09Chisinau, Moscova 5 HD
28.09Chisinau, Mircea cel Batran 3
25.10Chisinau, CC MallDova
26.10Chisinau, CC MallDova
27.10Chisinau, CC MallDova

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Australia impune sancțiuni împotriva lui Putin și a altor ruși
Articolul anterior
Comandantul Apărării capitalei ucrainene, Alexander Sirsky: ”Toate încercările trupelor rusești de ocupație au eșuat.”
Articolul următor