Ucraina: Rușii încearcă să taie alimentarea cu energie în orașele pe care nu le-au putut cuceri

Rușii încearcă să taie alimentarea cu energie în orașele pe care nu le-au putut cuceri, posibil pentru a determina exodul populației. În sud, Mariopol este aproape încercuit. Au atacat din nou Kersonul pentru a-și consolida înaintarea spre Nikolaiev și Odesa, scrie jurnal.md

Bombardamentele catastrofale de la Harkov nu au fost singulare. Ucrainenii semnalează bombardarea unor zone rezidențiale aflate la SV de Kiev, precum și o tentativă de preluare a centralei electrice de la NE de oraș, scrie Biziday.

Aceste acțiuni trebuie corelate cu raportarea mai multor tentative de întrerupere a alimentării cu energie electrică la Harkov și Mariopol, ceea ce sugerează că forțele ruse încearcă acum să determine plecarea populației din orașele țintă, pe care până acum nu au putut să le cucerească.

Incursiunile agresive și aparent lipsite de logică, pe care infanteria mecanizată (ușoară) a Armatei Ruse le-a făcut în Harkov și Kiev s-au soldat de fiecare dată cu pierderi semnificative și au arătat clar că, atâta timp cât populația și forțele de apărare (corp separat de armata regulată a Ucrainei) sunt pregătite să reziste, rușii nu vor putea duce cu succes un război urban care să determine controlul marilor orașe ucrainene.

Armata ucraineană s-a concentrat până acum pe distrugerea liniilor de aprovizionare ale rușilor și pe atacarea coloanelor de mecanizate care încearcă și inițial reușesc străpungeri ale frontului. Din cauza spațiilor relativ mari, aceste străpungeri nu sunt suficient de repede consolidate din spate și pe flancuri, formând “pungi” urbane pe care ucrainenii le închid și le distrug prin atacuri cu arme ușoare antitanc și cu drone.

În mod evident, armata ucraineană pune în aplicare o tactică pentru care s-a pregătit în anticiparea invaziei, aceasta fiind și cea mai cunoscută strategie de război asimetric (în care se întâlnesc forțe de magnitudine diferită). În plus, armata ucraineană anunță că pe unele fronturi a preluat inițiativa, lucru totuși greu de crezut.

Pe fronturile din Nord și Est sunt acum trei orașe mari în pericol de a fi încercuite – Kiev, Harkov și Cernihiv (ultimul, cu 250 de mii de locuitori). În sud, rușii au bombardat aparent inexplicabil portul comercial din Berdiansk, oraș cucerit ieri și în care locuitorii au desfășurat o manifestație de protest în fața consiliului muncipal ocupat de soldați ruși. Berdiansk era ultimul punct important înainte de Mariopol, iar încercuirea portului de la Marea Azov pare de acum o chestiune de ore.

Tot pe frontul de sud, dar spre est, Armata Rusă a atacat în noaptea de luni spre marți orașul Kerson, aflat pe malul vestic al Niprului, după ce ieri o parte a sa l-a depășit, ajungând până la Nikolaiev.

Controlul Kersonului are sensul de a securiza liniile de aprovizionare pe sucat, în ceea ce pare o ofensivă spre Odesa. Obiectivul Odesa pare a fi cel mai întârziat dintre toate, dar forțele ruse controlează acum tot nordul Crimeei, până la Zaporizhzhia.

În acest oraș se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu un total de șase reactoare operaționale. În acest moment nu este clar cine controlează centrala nucleară. Au existat informații că ar fi fost preluată de forțele ruse, negate apoi de ucraineni.

Un bărbat de 30 de ani, prins beat criță la volan, a rămas fără mașină și riscă 125.000 de lei amendă

Polițiștii de patrulare au intervenit aseară, în jurul orei 23:40, în satul Visoca din nordul țării, pentru a opri un șofer suspectat că ar fi condus sub influența alcoolului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Inspectorii au observat un Renault, care se deplasa neuniform prin localitate. După ce a fost oprit pentru verificări, șoferul, un bărbat de 30 de ani, locuitor al raionului Soroca, a fost supus testării alcoolscopice.
Aparatul Drager a indicat un nivel de alcool de 1,15 mg/l vapori în aerul expirat.

Mașina a fost ridicată și transportată la parcarea specială. Conducătorul auto este cercetat penal și riscă o amendă de până la 125.000 de lei sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce.

Reacția Kremlinului după alegerile prezidențiale din Republica Moldova: ”Maia Sandu nu este președinta țării sale”

Rusia a denunţat marţi alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, pe care le-a calificat drept incorecte pentru că, potrivit Kremlinului, a exclus sute de mii de moldoveni care locuiesc în Rusia, în timp ce moldovenilor care locuiesc în Occident li s-a oferit oportunitatea de a-şi exercita votul, informează Reuters, potrivit Agerpres citat de digi24.ro

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, chiar majoritatea celor care locuiesc în Republica Moldova au votat împotriva Maiei Sandu care a fost realeasă preşedinte duminică, iar aceasta face ca legitimitatea ei să fie una contestată. „Aceste alegeri nu au fost nici democratice, nici corecte”, a declarat Peskov. „În ceea ce o priveşte pe doamna Maia Sandu, ea nu este, în opinia noastră, preşedintele ţării ei, pentru că chiar în ţară majoritatea populaţiei nu a votat pentru ea şi vorbim despre o societate foarte, foarte divizată. Contradicţiile vor continua în mod cert”, a afirmat el. Peskov a mai declarat că actuala conducere de la Chişinău nu manifestă interes pentru cultivarea unor bune relaţii cu Rusia, în timp ce opoziţia din Republica Moldova este supusă unui atac, opozanţii fiind arestaţi sau percheziţionaţi.

Luni, Ministerul rus de Externe a declarat că alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, câştigate duminică în al doilea tur de scrutin de proeuropeana Maia Sandu, au fost „cele mai nedemocratice” din istoria postsovietică a ţării. „Pentru diaspora moldovenească din ţara noastră, al cărei număr este estimat la 500.000, au fost deschise doar două secţii de votare, la fel ca în primul tur, în timp ce în Europa de Vest şi America de Nord, unde trăiesc şi aproximativ 500.000 de moldoveni, au fost amenajate peste 200 de secţii de votare, iar în mai multe ţări moldovenilor li s-a permis să voteze prin corespondenţă”, a deplâns reprezentanta MAE rus.

Accident tragic la Drochia: Un tânăr de 23 de ani a murit pe loc, iar trei persoane au fost rănite

Aseară, la Drochia, pe traseul R7 s-au ciocnit două autoturisme. La fața locului au intervenit toate serviciile, drumul fiind practic blocat, scrie autoblog.md.

Grupul operativ al IP Drochia a stabilit că vinovat s-ar face conducătorul unui Hyundai Matrix care s-a răsturnat. Bărbatul de la volan, în vârstă de 43 de ani, se deplasa din direcția satului Zgurița spre orașul Drochia și la un moment dat a efectuat o depășire neregulamentară.

Pe contrasens s-a ciocnit cu un Audi 100, condus regulamentar de un bărbat de 42 de ani. În cabina sedanului se mai aflau doi tineri de 23 și 24 de ani.

În urma impactului, cel mai tânăr pasager și-a pierdut viața. Ambii șoferi, cât și tânărul de 24 de ani au fost transportați la spital cu diverse traumatisme, ne-a comunicat Lilia Harea, ofițer de presă la IP Drochia.

sursa foto: www.autoblog.md

CURS VALUTAR 1 martie. Cât costă un euro și un dolar
Articolul anterior
Curtea Penală Internațională de la Haga deschide o anchetă privind posibile crime de război în Ucraina
Articolul următor