VIDEO. Volodimir Zelenski, surprins de jurnalişti în buncăr și luat la întrebări

Foarte multă muncă şi puţin somn, aşa îşi petrece preşedintele Volodimir Zelenski aceste zile de război. Într-o întâlnire cu jurnaliştii de la CNN şi Reuters.

Acesta a mărturisit că nu şi-a văzut familia de trei zile. Zelenski facea aceste mărturisiri în timp ce este anunţat că armata rusă bombardează Babyn Yar, Memorialul Holocaustului din Kiev. „Asta e Rusia. Felicitările mele”, încheie Zelenski.

Video vezi la noi pe canalul de telegram.https://t.me/unicamd

Bașcana în arest, cine conduce Găgăuzia?

După ce a fost reținută bașcana Găgăuziei, conducerea Comitetului Executiv i-a revenit primului adjunct al Evgheniei Guțul, Ilia Uzun. Acesta se numără printre persoanele care s-au întâlnit cu fugarul Ilan Șor înainte de aprobarea comitetului de la Comrat. În prezent, toate problemele sunt „coordonate” cu bașcanul prin intermediul avocaților, a precizat Ilia Uzun la ședința de marți, 8 aprilie, transmite corespondentul IPN în regiune.

„Comitetul Executiv activează în regim normal și toate aspectele legate de buna funcționare a comitetului sunt convenite cu bașcanul, prin intermediul avocaților săi”, a declarat Ilya Uzun. El a specificat că și reuniunea de marți a comitetului a fost coordonată cu Evghenia Guțul.

Legislația nu prevede proceduri care să permită coordonarea deciziilor cu bașcanul în timp ce acesta se află în imposibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile. Deputatul Alexandr Tarnavski din Adunarea Populară a Găgăuziei a declarat, solicitat de corespondentul IPN, că nu există dificultăți tehnice în cazul în care atribuțiile șefului autonomiei sunt realizate temporar de prim-vicepreședintele Comitetului Executiv și tot el semnează toate documentele.

În cazul în care Guțul ar fi suspendată (acesta fiind un scenariu posibil după decizia judecătorească), un scrutin anticipat pentru alegerea noului bașcan ar trebui să aibă loc în termen de trei luni, a adăugat deputatul găgăuz. Până atunci, în această perioadă, atribuțiile îi revin lui Ilia Uzun.

În același timp, la mitingurile organizate de susținătorii lui Ilan Șor în sprijinul Evgheniei Guțul, aceștia susțin că autoritățile de la Chișinău vor să numească în funcția de bașcan un protejat al guvernării. Iar șeful Adunării Populare de la Comrat s-a referit, în cadrul unui briefing, la discuțiile legate de „guvernarea externă a autonomiei” și a calificat o astfel de procedură ca fiind ilegală. Până în prezent, Chișinăul nu a sugerat și nici nu a abordat problema desemnării unei persoane loiale guvernării la funcția de bașcan, așa cum o astfel de opțiune nu este prevăzută de lege.

Ilia Uzun, care o înlocuiește pe Evghenia Guțul după reținerea ei, este unul dintre cei care au zburat în Israel la o întrevedere cu Ilan Shor cu două luni înainte de prezentarea candidaților în cadrul Comitetului Executiv. Lista pretendenților a suportat ulterior mai multe modificări, dar Ilia Uzun a fost păstrat.

Evghenia Guțul a fost reținută în seara de 25 martie pe Aeroportul Internațional Chișinău , înainte de a zbura la Istanbul. La 28 martie, Judecătoria sectorului Ciocana a dispus arestarea ei pentru 20 de zile. Cauza se referă la presupusa finanțare ilegală a campaniei electorale din 2023 în sumă de 370 de mii de lei. Ilan Șor a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „furtul miliardului”.

Încă două focare de pestă porcină în R. Moldova

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează că, în perioada 27 martie – 2 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate două focare de pestă porcină africană (PPA) și un focar de Rabie, informează unica.md.

– un focar de PPA la porci domestici, în localitatea Tătărești, raionul Cahul;

– un focar de PPA la mistreț, în satul Lozova, raionul Strășeni;

– un focar de Rabie la pisică, în localitatea Climăuții de Jos, raionul Șoldănești.

În focarele de pestă porcină africană au fost introduse măsuri de carantină și stabilite zonele de protecție și supraveghere. Specialiștii efectuează controlul rezervoarelor sălbatice, controlul mișcării animalelor în interiorul țării și screening-ul porcilor domestici și al populațiilor de mistreți.

La fel, în cazul celor două focare de PPA, înregistrate la mijlocul lunii martie, în cadrul a două ferme de mari dimensiuni, ANSA anunță finalizaarea măsurilor de eradicare, fiind sacrificate toate porcinele din cadrul acestora. La moment sunt în desfășurare lucrări conexe de curățare și decontaminare a spațiilor.

Tot în această perioadă, au fost eradicate un focar de PPA și un focar de influență aviară înalt patogenă din țară

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor avertizează că eminența riscului de apariție a focarelor de PPA, atât la porci domestici, cât și la mistreți, rămâne în continuare un pericol și, prin urmare, îndeamnă populația și toți fermierii să nu utilizeze resturile alimentare de origine animală în hrana porcinelor și să respecte cu strictețe măsurile de biosecuritate pentru a preveni răspândirea virusului.

Un nou Cod Galben de vânt puternic și înghețuri în Republica Moldova

Meteorlogii au emis astăzi, 9 aprilie, Cod Galben de înghețuri și vânt intensificat pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit meteorologilor, în perioada 9-13 aprilie, în orele nocturne și ale dimineții, pe arii extinse se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1.. -3°C, iar pe data de 11 aprilie – cu intensitatea de -3.. -5°C, transmite Știri.md.

De asemenea, în perioada 9-10 aprilie, pe arii extinse se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Riscuri privind înghețurile:

– Primăvara: risc de vătămare şi pieire parţială a butonilor florali, florilor şi rodului la culturile pomicole, mugurilor desfăcuţi şi inflorescenţelor la viţa-de-vie, plantelor răsărite (porumb, fasole, cartof, mazăre, tutun) şi răsadului de legume;

– Toamna: risc de vătămare parţială a roadei nerecoltate de legume, fructe şi struguri.

Se recomandă:

– Respectarea indicaţiilor autorităţilor;

– Folosirea irigării pentru a reduce din intensitatea răcirii radiative a suprafeţei terestre;

– Ventilarea aerului – proces care împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului;

– Încălzirea directă a aerului cu ajutorul unor instalaţii speciale emiţătoare de radiaţii infraroşii.

Riscuri privind vântul puternic:

– Sunt posibile întreruperi ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii pe durate relativ importante;

– Acoperişurile caselor, dar şi ale altor construcţii pot fi parţial decopertate;

– Se pot rupe crengi de copaci, se poate semnala doborârea unor arbori izolaţi;

– În plantaţiile pomicole, în funcţie de faza de dezvoltare, este posibilă desprinderea mugurilor, florilor, fructelor;

– La culturile cerealiere, în funcţie de faza de dezvoltare, se poate produce pătulirea plantelor  sau scuturarea boabelor;

– Circulaţia rutieră şi feroviară poate fi temporar perturbată din cauza barierelor create;

– Risc de izbucnire a incendiilor.

Se recomandă:

– Respectarea indicaţiilor autorităţilor;

– Evitarea părăsirii imobilelor;

– Ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ;

– Evitarea trecerii prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură (cioburi de sticlă, cărămizi, scânduri etc.) ce pot fi dislocate, precum şi a şantierelor;

– Evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî;

– Legarea viţei-de-vie pentru evitarea ruperii coardelor;

– Sporirea prudenţei conducătorilor auto pe toată durata deplasării, îndeosebi la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare;

– Evitarea folosirii focului deschis.

Cum vor fi organizate matineele de 8 Martie în grădinițele din Capitală
Articolul anterior
Șeful Administrației Regionale de Stat Lugansk: În aproape toate satele de lângă Severodonețk, regiunea Lugansk, se duc lupte grele. Cei care doresc să părăsească teritoriul trebuie să ajungă la gară pe cont propriu. Trenul va pleca aproximativ la ora 15:00
Articolul următor
Close menu