Cererea de aderare a Moldovei la UE va fi depusă! În scurt timp președintele Sandu va veni cu detalii

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, dă asigurări că în scurt timp președintele Maia Sandu va veni cu anunțul privind depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană, astfel încât Republica Moldova să obțină statutul de stat candidat la eurointegrare. Anunțul vine în contextul în care, Ucraina a depus deja cererea de aderare, demers ce urmează a fi analizat de instituțiile europene, notează IPN.

În timpul vizitei la Chișinău a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și a Comisarului european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, președintele Maia Sandu a anunțat că războiul din Ucraina determină autoritățile să accelereze procesul de integrare europeană. Șeful statului a menționat că apropierea Republicii Moldova de blocul comunitar va oferi țării securitate și dezvoltare economică. În acest context, președintele Parlamentului spune că, în scurt timp, șeful statului va veni cu anunțuri importante pentru toți promotorii integrării europene.

„Va fi depusă această cerere și în foarte scurt timp va venit doamna președinte și va face publice detaliile despre acest gest. În discuții cu înaltul comisar, cu vicepreședintele Comisiei Europene am spus foarte clar că, prin votul ultimelor alegeri parlamentare și prezidențiale, marea majoritate a cetățenilor a ales integrarea europeană. Și prin comportamentul nostru din ultimele zile, ne-am demonstrat nouă înșine și celorlalți că suntem proeuropeni. Putem fi solidari, putem sări în ajutor, putem fi empatici și bine organizați. Noi credem cu tărie că Republica Moldova merită o perspectivă europeană foarte clară”, a spus Igor Grosu în cadrul unei ediții speciale de la postul public de televiziune.

Președintele Parlamentului a explicat și decizia autorităților de la Chișinău de a nu se alătura țărilor occidentale în aplicarea sancțiunilor față de Federația Rusă. Igor Grosu spune că prioritatea Republicii Moldova este să gestioneze cât mai eficient criza refugiaților ucraineni.

„Prin deciziile noastre și prin comportamentul nostru am făcut ceea ce am putut face mai bine. Noi am avut grijă de oameni. Pe cei care vor să meargă pe calea sancțiunilor îi rog să se gândească la câteva lucruri, dacă aceste sancțiuni ar fi dus la securizarea noastră energetică, dacă i-ar fi ajutat pe oamenii care sunt acum pe drumuri, dacă asta ar fi oferit mai multă securitate cetățenilor noștri care se află pe teritoriul Rusiei, dacă sancțiunile ar fi ajutat la soluționarea situației din Transnistria. Pornind de la aceste lucruri, cred că am luat decizia cea mai corectă. Am luat decizia de a ne preocupa de sărmanii ucraineni, de a face ce putem noi mai bine aici”, a spus Igor Grosu.

Retorica privind depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a revenit în actualitate după ce acum 2 zile, președintele Zelensky a semnat cererea de aderare a Ucrainei la UE. Ulterior, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care recomandă Comisiei și Consiliului Uniunii Europene să ofere Ucrainei statutul de stat candidat la aderare.

Jurnaliștii britanici au „descoperit” adevăratul castel al lui Dracula. Branul, „doar marketing pentru turiști”

Jurnaliștii britanici au „descoperit” adevărata casă a lui Dracula, acolo unde a trăit Vlad Țepeș și au spulberat mitul celebrului castel de la Bran. Până acum cinci ani, cetatea în care a trăit Vlad Țepeș a fost neatinsă de decenii, scrie observatornews.ro.

Adevărata casă a lui Dracula este Cetatea Poienari din orașul Curtea de Argeș. Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș, a spus că Poienari este „adevăratul castel” al lui Vlad Țepeș – figura vicioasă care l-a inspirat pe contele Dracula în romanul Bram Stoker din 1897.

Cetatea „de nepătruns”, cocoțată pe o stâncă de 800 de metri, a fost casa celebrului Vlad Țepeș, cunoscut și sub numele de Vlad Dracula, în timpul domniei sale. Mulți cred că Castelul Bran, un monument național din Transilvania, a fost casa lui Țepeș, însă tot acest mit a fost destrămat de Cornel Popescu, care a spus că nu are „nicio legătură” cu domnitorul.

Castelul Bran, „marketing pentru turism”

Vlad Țepeș-Dracula a domnit de trei ori. În timpul celei de-a doua domnii, a ridicat doar trei monumente, mănăstirile Comana și Snagov și cetatea Poienari. Castelul Bran nu are nicio legătură cu Vlad Țepeș. Nu el a construit acel castel, este doar marketing pentru turism. Adevăratul castel al lui Vlad Țepeș este cetatea Poienari”, spune Cornel Popescu.

Cetatea, la care poți ajunge doar dacă urci 1.500 de trepte, nu a fost niciodată cucerită de inamicii lui Vlad – în ciuda mai multor încercări.

„Datorită poziției sale spectaculoase și de neatins, cetatea nu a fost niciodată cucerită, deși turcii au încercat de mai multe ori”, a spus Cornel Popescu.

Cetatea Poienari a fost abandonată și mai târziu zguduită de un șir de cutremure în anii 1900 – distrugând o mare parte din ea Dar, după o restaurare îndelungată, urmează să se deschidă publicului pentru prima dată. 

Moldovenii, îndemnați să facă ordine în comunități, în contextul Zilei mondiale a salubrizării

De Ziua Mondială a Salubrizării, Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să participe la acțiuni de salubrizare în perioada 23-29 septembrie, pe întreg teritoriul țării. Inițiativa subliniază importanța reducerii deșeurilor și a practicilor de reciclare pentru protejarea mediului înconjurător. Dacă fiecare dintre noi ar produce mai puține deșeuri și s-ar implica în acțiuni de salubrizare, vom avea comunități mai curate și mai confortabile, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Toți cetățenii sunt încurajați să participe la campania de salubrizare în orice regiune a țării, împreună cu familia, prietenii sau vecinii, pentru a face curățenie în pădurile din localitate, în parcuri, pe străzi sau în apropierea casei. Sticlele din plastic, pungile, hârtiile și alte tipuri de deșeuri solide poluează în mod continuu solul, aerul și apa, iar fiecare sac de deșeuri colectat reprezintă un pas spre un viitor sustenabil și sănătos. Prin acțiuni comune de salubrizare, promovăm responsabilitatea ecologică și contribuim la combaterea schimbărilor climatice.

Ziua Mondială a Salubrizării este marcată anual pentru a încuraja comunitățile să se implice în activități de curățare și are ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la problemele de mediu și importanța unui management corect al deșeurilor pentru un mediu mai curat. Haideți să ieșim cu toții la curățenie în această săptămână dedicată salubrizării!

Stop înregistrării candidaților la prezidențiale! Cine sunt candidații înscriși în cursa electorală

Comisia Electorală Centrală a încheiat procedura de înregistrare a candidaților la prezidențiale. Marți, 24 septembrie, au fost aprobate deciziile privind înscrierea ultimilor concurenți electorali, scrie realitatea.md.

În cursa electorală intră Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi și Natalia Morari. Candidatura lui Igor Munteanu a fost respinsă de membrii CEC, după ce s-au identificat semnături nevalabile în susținerea lui și încălcări în procesul de colectare a iscăliturilor, potrivit reprezentanților Comisiei.

Așadar, pentru funcția de șef de stat vor candida Alexandr Stoianolgo (susținut de PSRM), Maia Sandu (desemnată de PAS), Renato Usatîi (desemnat de Partidul Nostru), Vasile Tarlev (desemnat de Partidul „Viitorul Moldovei”), Irina Vlah (desemnată de un grup de cetățeni), Ion Chicu (desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei), Andrei Năstase (desemnat de un grup de cetățeni), Octavian Țîcu (desemnat de blocul „Împreună”), Victoria Furtună (desemnată de un grup de cetățeni), Tudor Ulianovschi (desemnat de un grup de cetățeni) și Natalia Morari (desemnată de un grup de cetățeni).

Susținătorii lui Alexandru Arseni, care a fost desemnat de un grup de cetățeni, au restituit listele de subscripție la Comisia Electorală Centrală.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în Republica Moldova pe 20 octombrie 2024. În aceeași zi, cetățenii vor fi chemați la urne și pentru a spune dacă susțin integrarea europeană a Moldovei.

Temperaturile joase pot afecta cetățenii! Recomandările specialiștilor
Articolul anterior
Ceban cere Guvernului spații de cazare a refugiaților, în caz contrar îi va plasa în instituțiile de învățământ
Articolul următor