Ce află rușii de la posturile TV locale despre războiul din Ucraina

Când toate televiziunile de pe mapamond deschideau buletinele de știri cu informații despre atacul asupra turnului de televiziune din Kiev sau despre atacurile cu rachete de la Harkov, televiziunea rusă anunța că Ucraina își bombardează propriile orașe, iar forțele Kremlinului „apără țara împotriva amenințării Occidentului”, relatează BBC. Jurnaliștii britanici au monitorizat, pe 1 martie, principalele programe de știri de la Moscova.

Matinalul de la Pervîi Canal, post controlat de stat, este unul dintre cele mai populare programe din Rusia, grație melanjului său de știri, cultură și divertisment ușor. Buletinul de știri sugerează că rapoartele despre forțele ucrainene care distrug echipamentul militar rusesc sunt false, menite să „induce în eroare telespectatorii fără experiență”. Pervîi Canal s-a concentrat pe prezentarea unor imagini fake news.

La ora 8.00, ora Moscovei, buletinul postului de televiziune NTV, deținut de o filială a Gazprom, firmă controlată de stat, se concentrează aproape exclusiv pe evenimentele din Donbas, regiunea din estul Ucrainei, unde, pe 24 februarie, liderul de la Kremlin a declarat că își începe „operațiunea militară specială” de „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei.

Nu există nicio mențiune despre convoiul militar lung de aproape 70 de kilometri care se îndreaptă spre capitala Ucrainei, Kiev. „Începem cu cele mai recente știri din Donbas. Luptătorii LNR (n.r. – Republica Populară Luhansk) își continuă ofensiva, după ce au parcurs 3 km, în timp ce unitățile DNR (n.r. – Republica Populară Donețk) au parcurs 16 km”, spune prezentatorul NTV. Prezentatorul se referă la rebelii susținuți de Moscova, care dețin controlul așa-numitelor republici populare Donețk și Lugansk de la intervenția Rusiei în estul Ucrainei, în urmă cu opt ani.

Pe Rossiya 1 și Channel One, ambele controlate de stat, forțele ucrainene sunt acuzate de crime de război în regiunea Donbas.

Amenințarea la adresa civililor din Ucraina nu vine de la forțele ruse, ci de la „naționaliștii ucraineni”, spune prezentatorul Rossiya 1.

„Ei folosesc civilii ca scut uman, poziționând în mod deliberat sisteme de lovitură în zone rezidențiale și intensificând bombardarea orașelor din Donbas”, adaugă acesta. Invazia rusă, comparată cu lupta URSS împotriva Germaniei naziste Prezentatorul Channel One anunță că trupele ucrainene „se pregătesc să bombardeze zone rezidențiale” și să bombardeze depozitele cu amoniac, în „acte de provocare împotriva civililor și a forțelor ruse”.

Evenimentele din Ucraina nu sunt denumite război.

În schimb, ofensiva este descrisă ca o operațiune de demilitarizare care vizează infrastructura militară sau o „operațiune militară specială de apărare a republicilor populare”. La televiziunea controlată de stat, prezentatorii și corespondenții folosesc un limbaj și imagini emoționante pentru a face „paralele istorice” între „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina și lupta Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste.

„Tacticile naționaliștilor care folosesc copii ca scut uman pentru a se proteja nu s-au schimbat de la cel de-al Doilea Război Mondial”, spune prezentatorul unei emisiuni matinale de la Rossiya 24. „Se comportă ca niște fasciști, în adevăratul sens al cuvântului”, adaugă corespondentul, într-un reportaj video intitulat „Fascismul ucrainean”.

Televiziunea rusă prezintă operațiunile rusești ca fiind foarte reușite.

Actualizările regulate oferă numărul de „forțe inamice” distruse. Peste 1.100 de infrastructuri militare ucrainene au fost dezactivate și sute de piese hardware au fost distruse, transmit știrile de dimineață. Nu se menționează nicio victimă rusă

Buletinele de știri de dimineață rusești abia recunosc ofensivele armatei sale în alte părți ale Ucrainei.

Corespondenții televiziunii de stat nu raportează din locuri precum Kiev și Harkov, cele două orașe care au fost bombardate.

Abia în ediția de după-amiază a știrilor, NTV menționează evenimentul care a dominat „Breaking News” zilei, bombardarea orașului Harkov. Prezentatorul dezminte orice informație conform căreia forțele ruse sunt responsabile, numindu-le „false”.

„Ucraina își bombardează propriii locuitori”

„Judecând după traiectoria rachetei, lovitura a fost lansată din nord-vest, unde nu există forțe rusești”, spune prezentatorul în cadrul ediției știrilor de la ora 16.00, ora Moscovei.

Patru ore mai târziu, un buletin al lui Rossiya 1 merge mai departe, dând vina pe Ucraina însăși pentru bombardament. „Să lovim Harkovul și să spunem că a fost Rusia. Ucraina își bombardează propriii locuitori și minte Occidentul. Dar este posibil să înșeli oamenii?”, se întreabă postul.

Când invazia înseamnă „apărarea Ucraina de amenințarea din Occident” În cadrul unui buletin de la ora 17.00, prezentatoarea Rossiya 1 subliniază ceea ce spune că este „obiectivul principal” al Rusiei în Ucraina: „Apărarea împotriva amenințării din Occident, care folosește poporul ucrainean în confruntarea cu Moscova”.

Pentru a contracara ceea ce sunt descrise drept „știri false și zvonuri despre Ucraina care circulă online”, ea anunță că guvernul rus lansează un nou site web unde „vor fi publicate doar informații adevărate”.

Posturile de televiziune sunt obligate de Roskomnadzorm, organismul de control de stat în ceea ce privește comunicațiile și mass-media, să respecte politica oficială. În această situație, un număr tot mai mare de ruși mai tineri tind să se informeze de pe site-uri web independente sau de pe rețelele de socializare, iar cu cât războiul durează mai mult, cu atât apar mai multe imagini și videoclipuri cu soldații morți și prizonierii de război.

Topul celor mai prestigioase universități cu cei mai mulți miliardari printre absolvenți

Statele Unite găzduiesc peste 700 de miliardari, ceea ce nu este surprinzător având în vedere că mulți dintre aceștia au absolvit universitățile de top. În 2024, Forbes a publicat un clasament al universităților cu cei mai mulți miliardari printre absolvenți. Universitățile Ivy League au dominat clasamentul, șapte dintre cele opt instituții având peste 11 miliardari absolvenți. Cu toate acestea, Brown University este o excepție notabilă, scrie playtech.ro.

Harvard deține recordul pentru cei mai mulți miliardari absolvenți, cu 29. Printre aceștia se numără Nathan Blecharczyk, cofondator și director tehnic al Airbnb, care a absolvit în 2005 cu o diplomă în informatică. Alți absolvenți miliardari includ Tom Werner, cofondator și președinte al Fenway Sports Group, și Jim Koch, fondatorul Sam Adams.

Universitatea din Pennsylvania, renumită pentru Wharton School of Business, este alma materul lui Elon Musk, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o valoare netă de 211,1 miliarde de dolari. Musk a studiat economie și fizică la Penn. Alți absolvenți notabili includ fostul președinte Donald Trump și moștenitorii Estée Lauder: Leonard, William, Aerin și Ronald Lauder.

Stanford, situată în centrul Silicon Valley, este un teren fertil pentru inovația tehnologică. Evan Spiegel, CEO-ul Snap Inc., este un absolvent miliardar care și-a fondat compania de succes. Spiegel a creat Snapchat împreună cu colegul său de la Stanford, Bobby Murphy, în 2011. Universitatea a produs și alți antreprenori tehnologici de succes, precum fondatorii DoorDash, Andy Fang și Stanley Tang.

Yale University a fost un catalizator pentru succesul a 19 miliardari, inclusiv membri ai familiei Mars, asociați cu branduri iconice precum M&M’s, Snickers și Twix. De asemenea, universitatea numără printre absolvenții săi de seamă pe fondatorul FedEx, Fred Smith, precum și pe cofondatorii Pinterest, Ben Silbermann și Paul Sciarra.

Sharon Stone, imagini de colecție cu cei trei fii ai săi, adoptați după 9 sarcini pierdute

La 66 de ani, Sharon Stone este o mamă împlinită și fericită, alături de cei trei fii ai ei, care au fost adoptați după ce actrița a pierdut nu mai puțin de 9 sarcini, scrie www.viva.ro.

Recent, Roan, fiul cel mare al lui Sharon Stone a împlinit 24 de ani, iar actrița a marcat momentul în social media prin intermediul unei postări emoționante la care a atașat fotografii de colecție cu el și cu frații lui, Laird, în vârstă de19 ani, și Quinn, în vârstă de 18, toți trei fiind adoptați pe actriță la începutul anilor 2000.

Actrița a devenit mamă pentru prima dată în 2000, când ea și soțul ei de atunci, Phil Bronstein, au adoptat împreună primul lor copil, pe Roan, acum în vârstă de 24 de ani. În 2005, Sharon Stone a adoptat al doilea fiu, pe Laird, în vârstă de 19 ani, urmat de, Quinn, în vârstă de 17 ani, un an mai tarziu.

Sharon Stone a fost întotdeauna deschisă cu privire la numeroasele tragedii pe care le-a îndurat de-a lungul vieții, atât înainte, cât și după ce a devenit mamă, inclusiv avorturi spontane multiple. „Noi, ca femei, nu avem un forum pentru a discuta profunzimea acestei pierderi. Am pierdut nouă copii din cauza avorturilor spontane”, a povestit actrița în social media în 2022.

„Nu este puțin lucru, fizic sau emoțional, totuși suntem determinate să simțim că este ceva ce trebuie să suportăm singure și în secret, cu un fel de sentiment de eșec”, a mai spus actrița. Sharon Stone a mers însă înainte, în pofida greutăților pe care le-a întâmpinat.

„Am supraviețuit tuturor, hărțuirea sexuală, avorturile spontane, o sângerare cerebrală, divorțul, o lovitură de fulger. Nu am timp să mă prostesc. Sunt aici pentru a fi un părinte sănătos și prezent, o fiică bună și un cetățean logodit. Orice altceva este doar o distragere a atenției”, a spus Sheron Stone într-un interviu pentru AARP.

Pe când fiul său avea 13 ani, actrița a vorbit cu sinceritate despre viața cu trei copii.

„Locuiesc în aceeași casă pe care o am de 25 de ani și mă simt fericită trezindu-mă în casa mea, cu copiii mei. Sunt la o vârstă minunată, când nu mai trebuie să avem dădacă. Mă pot trezi sâmbăta și să cobor, iar ei se joacă, înotăm, jucăm baschet, ne uităm la filme, e o dinamică familială minunată’, a povestit atunci actrița.

Campionul european Ion Iliescu dă BAC-ul la 34 de ani: ,,Vreau să-i susțin pe toți cei care ar fi avut, și ei, situații dificile în viață”

În prezent, campionul european și vicecampionul mondial la taekwondo, Ion Iliescu, susține examenele de bacalaureat. Campionul nu a renunțat la visul său de a obține o diplomă de bacalaureat nici la 34 de ani.

A avut o copilărie plină de greutăți și a părăsit școala la 10 ani. Sportul însă l-a ajutat să învingă nereușitele trăite și să se întoarcă la școală. După ce va primi diploma, vrea să studieze la Universitatea de Educație Fizică și Sport, notează europalibera.org.

Ion Iliescu a susținut primul examen la limba română, pe 7 iulie, la Liceul George Meniuc din Chișinău.

„Mă simt bine, am emoții pozitive. Aștept această zi de 4 ani și cu această ocazie aș vrea să mulțumesc tuturor profesorilor care mi-au dat cunoștințe. Este un sentiment de nedescris, pentru că acest lucru nu se întâmplă în fiecare zi, mai ales la această vârstă”, a spus sportivul.

Sportivul a studiat la gimnaziul nr.1 seral și timp de 4 ani a făcut naveta de la Telenești la Chișinău.

Ion Iliescu este căsătorit și are trei copii. Ion a părăsit școala la 10 ani, când tatăl său a murit, iar mama sa a plecat în străinătate pentru a-i întreține pe copii. „Mamei i-a fost greu să ne întrețină. Uneori ne culcam flămânzi. Uneori purtam șosete rupte, pentru că nu ne permiteam să cumpărăm altele noi. Iarna nu aveam lemne de foc. Eram mici de 7, 9 și 11 ani“, a mărturisit sportivul. Pentru a face față dificultăților, a început taekwondo.

De atunci, a câștigat peste o sută de medalii în competiții naționale și internaționale. Acum Ion este și antrenor de taekwondo la Telenești.

Președintele Federației de Taekwondo a insistat ca Ion Iliescu să-și continue studiile pentru a putea antrena copii. Sportivul este încrezător că va susține cu succes examenele de licență.

„Avem nevoie de educație, fără ea suntem limitați în toate tipurile de activități. Vreau să-i susțin pe toți cei care ar fi avut, și ei, situații dificile în viață. Niciodată nu este prea târziu. Eu am 34 de ani și nu cred că am mers prea târziu la școală”, a mai spus sportivul. Reportajul integral poate fi urmărit aici.

Proprietarul unui apartament din Capitală a suferit arsuri după ce locuința i-a luat foc
Articolul anterior
Nicu Popescu: „Drumul nostru către marea familie europeană are o singură direcție – modernizarea și accelerarea agendei de reforme”
Articolul următor