Republica Moldova trebuie să plătească unei companii despăgubiri în sumă 63.666 de euro pentru că CSJ și-a casat propria decizie irevocabilă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cauza Imperialex Grup S.R.L. v. Republica Moldova. Societatea reclamantă s-a plâns în fața Curții în baza Articolului 6 § 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și a Articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, din cauza casării unei decizii definitive pronunțate în favoarea sa, în rezultatul admiterii unei cereri de revizuire pretins abuzive, conform bizlaw.md.

Republica Moldova trebuie să plătească unei companii despăgubiri în sumă 63.666 de euro pentru că CSJ și-a casat propria decizie irevocabilă

Potrivit circumstanțelor cauzei, în noiembrie 2011 Curtea Supremă de Justiție a pronunțat o decizie în favoarea societății reclamante, prin care a obligat un terț să-i achite suma de 1.752.170 lei. Ulterior, în rezultatul inițierii unei proceduri de revizuire de către acel terț, Curtea Supremă de Justiție și-a casat propria decizie anterioară irevocabilă pronunțată în favoarea societății reclamante.

În urma comunicării cererii Guvernului Republicii Moldova, Agentul guvernamental a solicitat instanțelor naționale revizuirea ultimei decizii a Curții Supreme de Justiție, pronunțate în defavoarea societății reclamante. Astfel, Curtea Supremă de Justiție a admis cererea de revizuire, a casat deciziile anterioare care au stat la baza plângerii companiei reclamante în adresa Curții și a constatat încălcarea drepturilor acesteia la un proces echitabil și la proprietate, acordându-i despăgubire pentru costuri și cheltuieli de reprezentare.

Guvernul a prezentat Curții o declarație unilaterală, prin care a recunoscut încălcarea drepturilor companiei reclamante, oferindu-se să-i acorde acesteia o despăgubire pentru prejudiciul moral și specificând, ulterior, că îi aparținea companiei reclamante dreptul de a solicita despăgubire pentru prejudiciul material de la terțul care beneficiase de admiterea abuzivă a revizuirii unei hotărâri irevocabile. Cu toate acestea, Curtea a considerat că societatea reclamantă suferise un prejudiciu material, pentru care nici Guvernul, nici instanțele naționale de judecată nu i-au oferit vreo despăgubire. Astfel, Curtea a respins declarația unilaterală a Guvernului.

În asemenea circumstanțe, Curtea a considerat că societatea reclamantă continua să fie victimă a încălcării Convenției din cauza casării unei decizii irevocabile care i-a afectat și dreptul de proprietate. În consecință, Curtea i-a acordat societății reclamante 63.666 de euro pentru prejudiciul material.

Rezumatul hotărârii a fost efectuat de către Direcția agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

În 2020, numărul femeilor din Moldova era de aproximativ 1,4 milioane
Articolul anterior
Japonia cere Rusiei să-i dea înapoi insulele Kurile de Sud, cedate după ce a capitulat în al Doilea Război Mondial
Articolul următor