Războiul complică situația: Cuciurganul refuză să semneze un contract de livrare a energiei electrice cu o durată mai mare de o lună pentru Moldova

Contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan va fi prelungit doar pentru o lună și nu pentru un an așa cum era convenit anterior. Vicepremierul Andrei Spânu spune că în contextul războiului din Ucraina, există o imprevizibilitate a livrărilor de gaze, iar din acest motiv Cuciurganul refuză să semneze contractul de prelungire cu încă un an, scrie IPN.

Vicepremierul Andrei Spânu spune că, pentru luna martie, Guvernul va subvenționa costul energiei electrice produse de CET-uri, pentru a le acoperi pierderile. Ceea ce înseamnă că tariful energiei electrice rămâne neschimbat în martie, iar până la sfârșitul lunii ANRE va stabili noile tarife, care vor intra în vigoare de la 1 aprilie.

”Am avut discuții cu reprezentanții Centralei de la Cuciurgan ca să avem prelungirea contractului cu încă un an. Odată cu începerea războiului s-au schimbat lucrurile și vom avea prelungirea contractului doar pentru o lună, până la 1 mai. Motivul fiind incertitudinea livrărilor de gaze. Până la 1 aprilie vor fi noile tarife, nu va fi o creștere foarte mare. Nu este motiv de dublare a tarifelor. Urmează să mai avem discuții cu reprezentanții Centralei de la Cuciurgan să vedem dacă putem reveni la decizia de până la război, ca să prelungim contractul la același tarif pentru un an de zile.”, a spus Andrei Spânu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Vicepremierul spune că în această lună a avut loc primul test de racordare a Republicii Moldova la sistemul european de transport al energiei electrice. Izbucnirea războiului a accelerat acest proces, iar Republica Moldova alături de Ucraina au rămas branșate la sistemul energetic european fără efectuarea testelor suplimentare.

”Strategia națională pe domeniul electricității este ca Republica Moldova să fie conectată la sistemul european de transport de energie electrică. Noi putem face asta doar împreună cu Ucraina. Anul 2022 este anul testării. Primul test – în februarie și următorul în august. Cum se fac testele? Are loc deconectarea de la sistemul din Est și conectarea la cel din Vest. Când s-a făcut acest test a început războiul și Ucraina a decis să nu se mai conecteze la sistemul energetic din Est (Belarus și Federația Rusă) și a făcut o solicitare către UE ca această sincronizare cu sistemul european să aibă loc în regim de urgență, fără testul din august. Și noi am trimis o solicitare similară, subiectul a fost analizat în cadrul Comisiei pentru energie și s-a dat aviz pozitiv ca noi să ne conectăm la sistemul european în regim de urgență”,  a mai spus Andrei Spânu.

Centrala de la Cuciurgan asigură 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. Potrivit contractului de achiziție, Chișinăul cumpără energie electrică la prețul de 5,35 cenți americani pentru un kWh. Contractul este valabil până la 1 aprilie 2022.

Un aeroport din Italia a introdus FaceBoarding la îmbarcarea în avion, un sistem de recunoaștere facială

Aeroportul Milano Linate nu face excepție de la avansarea tehnologică, introducând recent un serviciu inovativ numit FaceBoarding.

Acesta permite pasagerilor să utilizeze exclusiv recunoașterea facială pentru accesul la controalele de securitate și la îmbarcarea directă în avion de la poarta de îmbarcare, scrir rotalianul.com

FaceBoarding, care nu este obligatoriu, a fost dezvoltat de SEA, compania care administrează aeroporturile din Milano Linate și Malpensa, în colaborare cu Thales, o firmă specializată în sisteme de securitate biometrică.

Serviciul este un sistem sigur, simplu și rapid, care oferă o alternativă la procedurile tradiționale de check-in și îmbarcare, propunând un parcurs fluid și fără necesitatea prezentării documentelor fizice la fiecare etapă.

Pasagerii nu vor fi obligați să utilizeze acest serviciu, va fi un traseu care va merge în paralel cu cel clasic. Îl vor putea folosi cei care s-au înregistrat anterior.

Utilizatorii trebuie să urmeze câțiva pași, precum citirea Politicii de confidențialitate și acordarea consimțământului pentru prelucrarea datelor personale, înregistrarea cărții de îmbarcare și a documentului electronic.

Ulterior, ei se identifică printr-un proces de recunoaștere facială la o cameră dedicată, ceea ce le permite să acceseze apoi coridoarele speciale către avion.

În viitorul apropiat, SEA plănuiește să simplifice și mai mult procesul prin introducerea unei aplicații mobile care va elimina necesitatea prezentării fizice la chioșcurile de înregistrare, permitând înregistrarea facială direct de pe dispozitivul mobil.

Această tehnologie este deja adoptată de companii aeriene precum Ita Airways și Sas, deschizând calea pentru o experiență de călătorie mult mai rapidă.

FaceBoarding promite nu doar eficiență, dar și un nivel ridicat de securitate, asigurându-se că doar pasagerul înregistrat poate avea acces la avion.

Două dive ale muzicii au lansat o piesă împreună! Prima colaborare între Delia și Antonia

Delia și Antonia au lansat un videoclip întâmpinat cu entuziasm de fani. „eRai” a fost compusă de Delia și Alex Cotoi, cu versuri scrise de artistă.

Piesa „eRai” face parte de pe albumul Deliei care se numește „Flex“ și care include 13 piese: „Gustul care te fură”, „OTZL GLTZ”, „Lololo”, „Sirena Apelor”, „Nu pot”, „Flex”, precum și colaborările cu HVNDS pentru „SKNDL”, „Tot ce vrei” cu Adrian Despot”, „Jimmy Samurai” cu Oana Matache, „Fără Te merau” cu Connect-R, „Cum am știut” cu Killa Fonic și „Cum era” cu NANE.

Interpreta Iuliana Beregoi, în culmea fericirii! Surpriza pe care i-a făcut-o Alla Pugaciova

Interpreta Iuliana Beregoi, cu peste un milion de urmăritori pe Instagram, are un nou fan și nu este vorba despre unul obișnuit. Mai nou, comunității sale s-a alăturat legenda muzicii din Rusia, Alla Pugaciova. Artista din Moldova a rămas impresionată și a venit cu un mesaj de mulțumire către celebra cântăreață.

Legenda muzicii ruse Alla Pugaciova a apreciat piesa „Снег”, compusă de Ірина Білик, această melodie fiind interpretată și de Filip Kirkorov.

„Incredibil, vă mulțumesc mult! Vă ador și vă apreciez”, este mesajul Iulianei Beregoi pentru legenda muzicii ruse. Vezi momentul video mai jos!

Voluntarii străini care vin să lupte în Ucraina vor putea obţine cetăţenia țării vecine
Articolul anterior
Fără restricții anti-COVID în România, începând de astăzi. Masca de protecție nu mai este obligatorie! Lista restricțiilor anulate
Articolul următor