O bătrână de 91 de ani, care a supraviețuit asediului Leningradului când era mică, este prinsă acum în asediul din Harkov. Mărturii printre lacrimi

Alevtina Shernina era un copil atunci când a supraviețuit asediului brutal al Leningradului din timpul celui de-al doilea război mondial. Opt decenii mai târziu, atât de fragilă încât abia poate să vorbească sau să se miște singură, femeia este din nou asediată.

Bătrâna de 91 de ani locuiește în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei și una dintre cele mai afectate zone urbane după invazia Rusiei. Bombardamentul a fost atât de aproape încât ferestrele de la apartamentul ei au fost scoase din balamale, scrie The Guardian, citat de observatornews.ro.

Și totuși Shernina nu poate fugi, nici măcar într-un buncăr. Problemele ei cardiace o fac prea fragilă pentru a fi dusă pe scări până la subsol atunci când sună sirenele raidului aerian. Ea putea comunica înainte de invazia Rusiei, dar acum aproape că nu răspunde, a spus nora ei, Natalia.

„Simt o furie inumană din cauza faptului că ea și-a început viața în Leningrad sub asediu ca o fată care era înfomettă, care a trăit în frig și foame și își petrece ultimii din din viaţă în circumstanțe similare”, a spus Natalia.

Ea a vorbit cu amărăciune despre forțele ruse și le-a comparat cu „fasciștii” care au asediat Leningradul, acum actualul Sankt Petersburg. „Ce fel de apărători sunt aceștia? Pe cine au venit să apere?”

Acum, Harkov, la puțin peste 40 km de granița cu Rusia, nu găsește o soluţie de scăpare din invazie. Unii locuitori au reușit să fugă. Alții, precum Shernina și familia ei, nu au de ales decât să rămână și să se întrebe cât timp va dura acest război.

„Nu putem pleca din cauza Alevtinei, ea este într-o asemenea stare încât nu se poate deplasa”, a spus Natalia. „Am vrea să plecăm, dar aici este și fiica mea care lucrează ca medic la Maternitatea a III-a. Ea pleacă la serviciu patru zile o dată, pentru că este periculos să te miști noaptea.”

169 de elevi din întreaga țară participă la Olimpiada Republicană la Geografie

169 de elevi din întreaga țară participă la ediția din anul curent a Olimpiadei Republicane la Geografie. Competiția se desfășoară în perioada 09-11 mai la Liceul Teoretic „N. V. Gogol” din Chișinău.

Prezentă la festivitatea de deschidere a evenimentului, Adriana Cazacu, secretar de stat la Ministerului Educației și Cercetării, a felicitat participanții pentru performanțele lor în studierea geografiei și i-a încurajat să continue studiul aprofundat al disciplinelor școlare îndrăgite.

Olimpiada Republicană la Geografie este organizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, în colaborare cu membrii Consiliului Olimpic Republican și se înscrie în lista celor 21 de olimpiade și concursuri republicane care au loc în perioada 16 februarie – 27 mai 2024.

Angajați exploatați la locul de muncă. Nu vor mai avea weekenduri libere

Angajați exploatați la locul de muncă. Mai exact, șefa de relații publice de la cel mai mare motor de căutare din China, Baidu, și-a cerut scuze după ce a încercat să-și exploateze subalternii obligându-i să lucreze și în weekenduri, scrie evz.ro.

Gigantul chinezesc al motoarelor de căutare Baidu a intrat într-o criză de relații publice, din cauza propriului său șef. Qu Jing, vicepreședintele și șeful departamentului de comunicare al Baidu, a stârnit un val de proteste publice după ce a susținut o cultură dură la locul de muncă. Mai mulți angajați au fost nevoiți să lucreze șase zile pe săptămână.

Într-o serie de videoclipuri postate săptămâna trecută pe Douyin, versiunea chineză a TikTok, Qu a vorbit despre devotamentul ei față de slujbă, despre stilul de management strict și despre cerințele față de subordonații săi direcți.

Ea a atacat dur un angajat care a refuzat să plece într-o călătorie de afaceri de 50 de zile în timpul pandemiei, când China a impus restricții stricte de călătorie și carantine.

„De ce ar trebui să iau în considerare familia angajatului meu? Nu sunt mama sa”, a spus Qu. O altă replică: „Cine ești tu să-mi spui că soțul tău nu poate suporta asta”.

„Sunt cu 10 sau cu 20 de ani mai în vârstă decât tine. Nu mă simt obosită, chiar dacă am doi copii. Cine ești tu să-mi spui că soțul tău nu poate suporta asta?”, a mai spus Qu Jing.

Angajați exploatați la locul de muncă: Nu te aștepta la weekenduri libere

Într-un alt clip, Qu a împărtășit sacrificiile sale personale ca mamă care lucrează. Ea muncea atât de mult încât a uitat ziua de naștere a fiului ei cel mare și în ce clasă era fiul ei cel mic la școală. Ea a spus că nu a regretat acest lucru pentru că „a ales să devină o femeie de carieră”,

„Dacă lucrezi în domeniul relațiilor publice, nu te aștepta la weekenduri libere. Ține telefonul deschis 24 de ore pe zi, mereu gata să răspunzi”, a spus ea într-un al treilea videoclip.

Utilizatorii au criticat-o pe Qu pentru abordarea sa agresivă și insensibilă și au acuzat-o de promovarea unui loc de muncă toxic. Compania şi-a cerut scuze, după ce a obligat angajaţii să răspundă 24 de ore pe zi

Qu și-a cerut scuze joi și a spus că nu vorbea în numele companiei, dar remarcile ei au declanșat deja o reacție în China, unde tinerii se plâng de mult timp de o cultură a suprasolicitării excesive și de medii profesionale extrem de competitive, în special în industria tehnologică.

„Am citit cu atenție toate opiniile și comentariile de pe diverse platforme, iar multe critici sunt foarte pertinente. Reflectez profund asupra lor și le accept cu umilință”, a scris Qu.

De asemenea, cofondatorul Alibaba, Jack Ma, a atras critici intense după ce a aprobat tendința „996”, ceea ce înseamnă să lucrezi de la 9 dimineața la 9 seara, șase zile pe săptămână, și a numit-o „o mare binecuvântare”.

„Ea ar trebui să conducă departamentul de relații publice al lui Baidu, dar ea însăși este profund implicată într-o criză de relații publice. Vorbește despre lipsa de profesionalism”, a scris un comentator.

Prețul carburanților continuă să scadă. Cât vor costa de mâine

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în continuare ieftinirea prețurilor la carburanți pe bursele internaționale, tendință care se reflectă fidel la stațiile petroliere din Republica Moldova, scrie tvrmoldova.md.

În consecință, pe parcursul săptămânii curente benzina a scăzut sub pragul de 26 lei/litru, iar motorina sub 21 lei/litru. Motorina, la prețul dat s-a comercializat ultima dată la începutul anului curent, fapt ce semnifică o recuperare totală a prețului acestui produs după fluctuațiile din ultimele luni.

Pentru următoarele patru zile, 11.05.2024-14.05.2024, ANRE a stabilit prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la nivelul de:

– 25,69 lei/litru – pentru benzina COR 95 (-23 bani);
– 20,95 lei/litru – pentru motorina standard (-09 bani).

ANRE urmărește îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii că actualul mecanism de stabilire a prețurilor este unul transparent și garantează corectitudine maximă pentru acestea.

Universitatea de Stat din Sankt Petersburg exmatriculează studenții reținuți la protestele desfășurate față de „operațiunea militară” din Ucraina
Articolul anterior
Zile grele pentru ruși, la Monaco. Detalii fierbinți de la Victoria Bonya
Articolul următor