Autorităţile sanitare din China au anunţat duminică aproape 3.400 de cazuri de coronavirus, un număr zilnic record de la începutul pandemiei din februarie 2020, şi au anunţat că doresc să limiteze cu rapiditate noile focare epidemiologice prin plasarea în carantină a zonelor afectate, informează AFP, citat de digi24.ro.
În urma acestui vârf de infectări la nivel naţional, autorităţile chineze au închis şcolile din Shanghai şi au plasat în lockdown mai multe oraşe din nord-vestul ţării, în timp ce 19 provincii depun eforturi pentru a limita focarele locale cauzate de variantele Delta şi Omicron.
Jilin, un mare oraş din nord-estul Chinei, a fost plasat în lockdown parţial, cu sute de cartiere închise, a anunţat duminică un oficial local.
Yanji, un oraş cu 700.000 de locuitori situat lângă frontiera cu Coreea de Nord, a fost plasat în lockdown total.
China, ţara în care noul coronavirus a fost depistat pentru prima dată la sfârşitul anului 2019, aplică o politică de toleranţă zero faţă de această epidemie. China reacţionează în urma apariţiei focarelor epidemiologice prin lockdownuri locale, testare în masă şi controlul deplasării populaţiei prin intermediul unor aplicaţii de monitorizare.
Frontierele chineze au rămas practic închise de la începutul pandemiei, informează Agerpres.
Tot mai multe nemulţumiri în China legate de măsurile radicale şi restricţiile adoptate de autorităţi referitoare la coronavirus
Însă noul record de cazuri zilnice, provocate în special de varianta Omicron, pune presiune pe această abordare.
„Mecanismul intervenţiei de urgenţă în anumite zone nu a fost suficient de robust, înţelegerea caracteristicilor variantei Omicron este insuficientă (…) şi deciziile au fost inexacte”, a recunoscut într-o conferinţă de presă guvernatorul Zhang Yan, coordonatorul pentru sănătate publică în provincia Jilin.
China a reuşit până acum să menţină numărul cazurilor de coronavirus la un nivel scăzut, graţie lockdownurilor locale, testărilor în masă şi închiderii graniţelor.
Însă nemulţumirile legate de această abordare strictă se fac tot mai des auzite în Chine. Mai mulţi oficiali preconizează, de acum, măsuri mai blânde şi mai degrabă ţintite pentru a limita răspândirea virusului, în timp ce economiştii avertizează că măsurile radicale afectează economia ţării.
Politica sanitară chineză a fost în general mai blândă şi ţintită după creşterea numărului de cazuri, fenomen care a început în februarie, în comparaţie cu strategia din decembrie 2021, când oraşul Xi’an şi cei 13 milioane de locuitori ai săi au fost plasaţi într-un lockdown total pentru două săptămâni.
În cel mai mare oraş al Chinei, Shanghai, autorităţile locale au preferat să mizeze pe distanţarea socială şi închiderea temporară a şcolilor, întreprinderilor, restaurantelor şi centrelor comerciale în loc să decreteze lockdownuri în masă.
În urma creşterii numărului de infectări, agenţia naţională pentru sănătate publică a anunţat vineri că va introduce utilizarea testelor antigen rapide, fapt care ar putea să sugereze o formă de relaxare a politicii sanitare a Partidului Comunist Chinez.
Săptămâna trecută, un cercetător chinez de rang înalt a declarat că ţara lui ar trebui să încerce să convieţuiască cu noul coronavirus, aşa cum o fac alte state.