Cehia, Polonia, Slovenia. Călătorie periculoasă la Kiev cu explozii auzite în timpul întâlnirii. „Nu sunt singuri!”

„Obiectivul principal” al vizitei efectuate marți de liderii din Cehia, Polonia și Slovenia a fost de a le spune ucrainenilor că „nu sunt singuri” în lupta lor împotriva invaziei rusești. Aceștia s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu premierul Denis Șmîhal.

Vizita celor trei premieri a reprezentat o demonstrație de sprijin „fără echivoc” pentru Ucraina, în timp ce Rusia își continuă asaltul asupra țării, scrie romania.europalibera.ro.

„Scopul vizitei este de a exprima sprijinul fără echivoc al Uniunii Europene pentru Ucraina, pentru libertatea și independența sa”, a declarat Petr Fiala, premierul Cehiei.

Liderii de la Kiev au lăudat curajul acestora pentru a-și arăta susținerea, menționând o călătorie lungă și periculoasă cu trenul până la Kiev, în timp ce în capitala ucraineană începea starea de asediu de 35 de ore.

Vizita premierilor din Cehia, Polonia și Slovenia este prima a unor lideri occidentali în Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

„Admirăm lupta voastră curajoasă. Știm că și voi luptați pentru viețile noastre. Nu sunteți singuri, țările noastre sunt alături de voi”, afirmă premierul ceh Petr Fiala, potrivit unui tweet.

Explozii auzite în timpul întâlnirii

Câteva explozii puternice au fost auzite în Kiev, din cauza luptelor de la marginea de vest a capitalei, în timpul întâlnirii oficiale dintre liderii celor trei țări UE cu oficialii ucraineni.

După întâlnirea cu cei trei premieri, Volodimir Zelenski a postat pe Facebook un video în care i-a invitat „pe toți prietenii Ucrainei” să viziteze Kievul.

„Aici poate fi periculos. Pentru că cerul nostru nu este încă închis pentru rachetele și avioanele rusești. Decizia de a ne întări arsenalul aerian nu a fost încă luată. Nu am primit avioane. Dar… Știți cu siguranță că ochii tuturor oamenilor din lume sunt acum ațintiți asupra capitalei noastre, asupra ucrainenilor. Așa că toți cei care sunt alături de noi vor primi recunoștință. Nu doar a noastră, ci și a altor națiuni ale lumii”, a spus Zelenski.

Uniunea Europeană a menționat că politicienii din Polonia, Cehia și Slovenia nu aveau un mandat special, dar că liderii de la Bruxelles erau la curent cu această călătorie, deoarece a fost menționată în timpul summit informal al UE de la Versailles, care a avut loc săptămâna trecută.

Ministrul adjunct de externe al Poloniei, Marcin Przydacz, a recunoscut că deplasarea a fost riscantă, dar a declarat că „merită să o facă de dragul valorilor”. Potrivit acestuia, rușii au fost anunțați că vizita va avea loc.

Cei trei prim-miniștri au fost însoțiți și de alți oficiali ai guvernelor lor, precum vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului polonez de guvernământ Lege și Justiție.

Oficialii polonezi au subliniat că fratele său geamăn, fostul președinte Lech Kaczynski, a luat de asemenea parte la o altă călătorie riscantă în Georgia, în timpul invaziei ruse din 2008.

Toți cei trei lideri au fost susținători vocali ai Ucrainei în ultimele săptămâni. Prim-ministrul sloven a declarat săptămâna trecută că UE ar trebui să trimită un mesaj puternic că Ucraina va primi în cele din urmă statutul de membru.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a declarat că această vizită reprezintă un gest puternic și important de solidaritate cu Ucraina.

„Securitatea Ucrainei este securitatea europeană; prin urmare, trebuie să facem tot ce este posibil pentru a-i ajuta să supraviețuiască acestui atac bolnav și barbar al Rusiei”, a declarat el pentru BBC.

O femeie din Strășeni, violată ani la rând de propriul soț

Un bărbat din raionul Strășeni a fost condamnat la 12 ani de închisoare după ce timp de trei ani își viola soția și agresa copiii minori. Sentința a fost pronunțată marți, 24 decembrie, de magistrații Judecătoriei Strășeni, scrie deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, pe parcursul anilor 2019-2022, bărbatul, prin constrângere psihică și amenințând cu răfuială, își viola soția. Individul își argumenta acțiunile prin faptul că victima, care îi este soție, „este obligată să-i satisfacă poftele sexuale”.

Tot în această perioadă, condamnatul își agresa patru copii minori. Conform raportului de expertiză, în urma acțiunilor individului, copiii s-au ales cu traumă psiho-emoțională, stres, anxietate și depresie.

Fiind audiat, acesta nu și-a recunoscut vina. Totuși, procurorii au reușit să-i demonstreze culpabilitatea.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în decurs de 15 zile.

Un sistem AI a atins nivelul uman la un test de „inteligență generală”. Ce ar înseamna acest lucru

Un nou model de inteligență artificială (AI) a obținut recent rezultate la nivel uman la un test conceput pentru a măsura „inteligența generală”. Pe 20 decembrie, sistemul o3 al OpenAI a obținut un scor de 85% la benchmark-ul ARC-AGI, cu mult peste cel mai bun scor AI anterior de 55% și la egalitate cu scorul mediu uman. De asemenea, a dat rezultate bune la un test de matematică foarte dificil. Crearea inteligenței generale artificiale, sau AGI, este obiectivul declarat al tuturor laboratoarelor majore de cercetare AI.

La prima vedere, OpenAI pare să fi făcut cel puțin un pas semnificativ către acest obiectiv, explică doi specialiști în domeniu în publicația The Conversation. În timp ce scepticismul rămâne, mulți cercetători și dezvoltatori AI simt că ceva tocmai s-a schimbat. Pentru mulți, perspectiva AGI pare acum mai reală, urgentă și mai apropiată decât se anticipase.

Pentru a înțelege ce înseamnă rezultatul o3, trebuie să înțelegem despre ce este vorba în testul ARC-AGI. În termeni tehnici, este un test al „eficienței eșantionului” a unui sistem AI în adaptarea la ceva nou – câte exemple de situație nouă trebuie să vadă sistemul pentru a-și da seama cum funcționează. Un sistem AI precum ChatGPT (GPT-4) nu este foarte eficient în eșantionare. A fost „antrenat” pe milioane de exemple de text uman, construind „reguli” probabilistice despre combinațiile de cuvinte care sunt cele mai probabile. Rezultatul este destul de bun la sarcini comune. Este prost însă la sarcini neobișnuite, pentru că are mai puține date (mai puține mostre) despre acele sarcini. Până când sistemele AI pot învăța dintr-un număr mic de exemple și se pot adapta cu mai multă eficiență a eșantionului, acestea vor fi utilizate numai pentru lucrări foarte repetitive și pentru cele în care defecțiunile ocazionale sunt tolerabile. Capacitatea de a rezolva cu acuratețe probleme necunoscute sau noi din eșantioane limitate de date este cunoscută drept capacitatea de a generaliza. Este considerat pe scară largă un element necesar, chiar fundamental, al inteligenței.

Fiecare întrebare oferă trei exemple din care să înveți. Sistemul AI trebuie apoi să descopere regulile care „generalizează” de la cele trei exemple la al patrulea. Reguli slabe și adaptare Nu știm exact cum a făcut OpenAI, dar rezultatele sugerează că modelul o3 este foarte adaptabil. Din doar câteva exemple, găsește reguli care pot fi generalizate. Pentru a descoperi un model, nu ar trebui să facem presupuneri inutile sau să fim mai specifici decât trebuie să fim cu adevărat. În teorie, dacă poți identifica regulile „cele mai slabe” care fac ceea ce vrei, atunci ți-ai maximizat capacitatea de a te adapta la situații noi. Ce înțelegem prin cele mai slabe reguli? Definiția tehnică este complicată, dar regulile mai slabe sunt de obicei cele care pot fi descrise în afirmații mai simple.

Incendiu puternic într-un azil de bătrâni din München. 15 persoane s-au ales cu arsuri

Cinsprezece persoane au fost rănite uşor în urma unui incendiu izbucnit într-un cămin de bătrâni din oraşul german München în Ajunul Crăciunului, a anunţat brigada de pompieri într-un comunicat dat publicităţii miercuri, scrie digi24.ro.

Cauza incendiului şi amploarea pagubelor rămân pe moment neclare, informează DPA, potrivit Agerpres. 

Potrivit informaților prezentate de serviciul de pompieri din capitala Bavariei, flăcările au izbucnit într-o cameră de la etajul al treilea al clădirii. Ca urmare, focul s-a extins rapid la acoperiș și la turn.

Autoritățile germane investighează cauza incendiului.

Căminul de bătrâni este situat în cartierul Altstadt-Lehel, lângă malul râului Isar, și este cel mai vechi cămin de bătrâni din oraș, fondat în 1857 de Societatea Catolică Sfântul Vincent de Paul. Clădirea istorică adăpostește o casă-biserică cu un turn clopotniță.

Generalul-maior al armatei ruse, Oleg Mitiaev, a fost ucis
Articolul anterior
Țara care confirmă primele două cazuri cu noua variantă Deltacron
Articolul următor