Ruşii fug în Serbia de teama înrolării în armată: „Nu-mi place războiul şi pot ajunge la puşcărie”

Nu doar ucrainenii fug din ţara lor ci şi ruşii. Nu sunt de acord cu războiul şi sunt speriaţi de sancţiunile economice. Mulţi merg în Serbia. Companiile aeriene sârbe şi-au dublat cursele în ultimele zile, iar preţul unui bilet este de aproape 500 de euro, scrie paranteze.md.

Îngrijoraţi de sancţiunile drastice şi de lumea întreagă care se întoarce împotriva lor, ruşii caută căi de scăpare din ţară. Aeroportul internaţional din Belgrad a devenit un hotspot pentru ruşii afectaţi de închiderea spaţiilor aeriene ale multor ţări. Doar astăzi, de la Belgrad, pleacă spre Moscova două aeronave, iar alte două avionae se întorc din capitala Rusiei. Biletele sunt epuizate cu multe zile înainte. Sunt deja peste 200 de mii de oameni care au lăsat în urmă o Rusie pusă la colţ şi izolată. Daniil este unul dintre ei. Are 24 de ani. Şi-a luat bunica şi a fugit din Moscova. Acasă i-a lăsat pe mamă şi pe frate.

Frica este dublată şi de ştirile false

Iar frica este dublată şi de ştirile false. Aseară, un mesaj pe canalul de Twitter al televiziunii Nexta anunţa că toate avionele sârbe şi-au anulat zborurile înspre şi dinspre Rusia. Informaţie s-a dovedit însă falsă. De la începutul conflictului, avioanele companiei de stat Air Serbia şi-au dublat cursele către Moscova şi Sankt Petersburg. Oamenii nu zăbovesc însă prea mult în Belgrad. Pleacă mai departe în Cipru, Franţa, Turcia ori Germania. „Războiul mă afectează economic, din cauza sancţiunilor. Plec din cauza armatei, îmi e teamă. Am fost în armată un an, fiecare bărbat trebuie să se înroleze un an. Îmi e frică pentru că aş putea fi chemat oricând. Mama, care lucrează în domeniul turismului, îmi spune că este ca în anii 90, când oamenii cărau genţi cu bani. Acum cară genţi cu bani în Kazahstan ca să-şi cumpere bilete de avion. Sunt împotriva războiului, dar asta ar putea să mă trimtă în închisoare”, a declarat Daniil.

Tot în Cipru vrea să ajungă şi Olga împreună cu fetiţa sa. Călătoria a fost de coşmar, spune femeia. „A fost dificil să ajungem aici în Belgrad pentru că a fost o situaţie stranie la aeroport. Eram deja în avion, dar cineva a sunat în aeroport şi a spus că este o bombă aici. Cred că este o metodă de a împiedica Serbia să mai comunice cu Rusia. Cineva mi-a spus că patru zile la rând a fost aceeaşi problemă. (n.r. – ameninţări cu bombă). Majoritatea prietenilor mei sunt împotriva războiului. Avem prieteni în Ucraina”, a declarat Olga.

Alţi cetăţeni ruşi sunt speriaţi să plece din ţară. Teama le este alimentată de propaganda rusă care prezintă Vestul ca cel mai mare duşman al regimului de la Kremlin. „În multe țări occidentale, oamenii, doar pentru că provin din Rusia, sunt astăzi supuși unui adevărat hărțuire. Li se refuză îngrijirea medicală, copiii lor sunt expulzați din școli, părinții sunt concediaţi, interzic muzica, cultura, literatura rusă – încearcă să anuleze Rusia”, a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Pe străzile din Belgrad, dragostea pentru Rusia se completează cu compasiunea pentru Ucraina

Pe străzile din Belgrad, dragostea pentru Rusia se completează cu compasiunea pentru Ucraina. De la chioşcurile care vând suveniruri în centrul Belgradului turiştii îşi pot cumpăra şi altceva înafara de banalii magneţi. Cum ar fi, de exemplu, un tricou cu chipul lui Putin sau una dintre aceste căciuli ruseşti! Potrivit unui sondaj realizat de ONG-ul rusesc Takie Dela, motivul pricipal pentru care oamenii aleg să plece din Rusia este frica. Mai bine de jumătate dintre cei care au răspuns chestionarului spun că sunt îngrijoraţi pentru siguranţa lor.

Atmosfera pe străzile Belgradului este una relaxată chiar dacă alerta de securitate este maximă pentru că astăzi a avut loc o vizită oficială la nivel înalt: cancelarul Austriei s-a întâlnit cu preşedintele Serbiei, aflat în ultimele sale zile de campanie electorală. Urmează alegeri locale şi naţionale în Serbia. Cum se vede războiul? E un subiect sensibil. Şi din cauza acestei campanii electorale, dar şi din cauza istoriei Serbiei. Tocmai din aceste motive se vede cumva prin prisma simpatiei faţă de Rusia. Foarte mulţi sârbi spun că sunt pro Putin. Ne amintim de miile de oameni care au ieşit pe străzi ca să-şi arate simpatia şi solidaritatea faţă de Putin şi faţă de ruşi, cărora li s-au adresat cu apelativul „fraţi”. Iar „frăţia” se vede inclusiv în acest colţ de stradă unde este o pictură murală cu chipul lui Vladimir Putin, iar lângă steagurile celor două ţări este scris un singur cuvânt: „Frate”.

sursa: www.paranteze.md

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Rusia a tras încă o rușine la ONU
Articolul anterior
Livadă distrusă de flăcări, la Edineț
Articolul următor