Serviciul de Securitate al Ucrainei a reținut un tiktoker: a postat un videoclip cu locația armatei la Kiev

Potrivit departamentului, trupele ruse ar putea folosi aceste informații și ar putea lansa un atac cu rachete asupra centrului comercial al capitalei, lângă care se aflau forțele ucrainene.

„Conștient sau inconștient, această persoană a lucrat ca observator pentru inamic – se va stabili ancheta. Facem un apel către toți cetățenii: nu publicați date despre circulația echipamentelor militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei, instalațiile militare și rezultatele inamicului. greve! La urma urmei, ele sunt folosite de ocupanți atunci când plănuiesc bombardamente suplimentare”, se spune în comunicat.


Agenția le-a cerut ucrainenilor să transmită date despre desfășurarea trupelor ruse prin chat bot-ul „stop_russian_war_bot” și aplicația parteneră Bachu.info, care poate funcționa fără internet.

Comedia numai bună de urmărit cu familia de Paște

Este un film care s-a lansat în anul 2023, însă acum a avut parte de o adevărată renaștere pe platforma de streaming Netflix. Acum, el se află pe locul doi în topul preferințelor din țara noastră, iar în alte patru țări a reușit să ajungă chiar pe primul loc!

„Nuntă a la grec 3” este o producție care s-a lansat în anul 2023, însă a devenit unul dintre cele mai populare filme de pe Netflix după ce a fost adăugat recent în catalogul platformei de streaming. 

Așa va circula transportul public în Noaptea Învierii și de Paști în Chișinău

În Noaptea Învierii, troleibuzele de pe câteva rute importante, 2, 8, 10, 12, 22 şi 25 vor cicula până la ora 04:30, la un interval de până la 20 de minute.

Pe traseul 5, maşinile vor circula la un interval de 30 de minute, începând cu ora nouă seara, iar ultimele vor porni din sectoarele Botanica și Ciocana la miezul nopţii.

Duminică şi luni, în prima şi în a doua zi de Paşti, transportul public va circula conform orarului de duminică. Nu vor circula autobuzele de pe traseele 12, 18A, 21 și 36. 

sursa: tvrmoldova.md

Lumina Sfântă a fost aprinsă la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim

Sfânta Lumină a fost aprinsă la Mormântul Învierii Domnului din Ierusalim, sâmbătă, în jurul orei 14.30. Mii de credincioși s-au adunat acolo pentru a participa la această slujbă specială și să ia lumină.

Sfânta Lumină nu se coboară în fiecare an la aceeași oră, dar se coboară întotdeauna la Vecernia Paștilor – și numai atunci când la Sfântul Mormânt se roagă creștinii ortodocși, scrie agenția de știri Basilica.ro.

Sfânta Lumină va ajunge în întreaga lume de la Ierusalim, inclusiv în Moldova. Astfel, și în acest an, Lumina Sfântă va fi dusă, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei.

Lumina Sfântă, un miracol al ortodoxiei

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paște la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 și 14.30, când deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an și care, în primele minute, nu frige.

Lumina este adusă credincioșilor de Patriarhul Ierusalimului, mai spune sursa citată.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt polițiști civili, care nu sunt creștini.

De obicei, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfășurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil și brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, el este controlat de polițiști în prezența martorilor care aparțin tuturor confesiunilor.

Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt și pătrunde în prima încăpere, în Capela Îngerului, însoțit – conform tradiției – numai de un arab de religie islamică.

Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului și îngenunchează în fața lespedei. Ulterior, după rugăciune, cei prezenți în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt.

Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăștie în mici bucăți. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă și a o așeza în două cupe de aur. Apoi se întoarce în Capela Îngerului și aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese și împarte lumina credincioșilor.

Ashton Kutcher și Mila Kunis în o discuție cu președintele Ucrainei
Articolul anterior
Ucraina vrea să reia exportul de cereale. Se caută modalități
Articolul următor
Close menu