BBC: Cele 4 motive pentru care Mariupol este important pentru Rusia

Mariupol a devenit orașul cel mai puternic bombardat și cel mai distrus în războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Este cheia campaniei militare a Moscovei în Ucraina. O analiză BBC explică mizele cuceririi acestui oraș.

BBC: Cele 4 motive pentru care Mariupol este important pentru Rusia

Există patru motive principale pentru care preluarea orașului-port ar fi o victorie strategică pentru Rusia și o lovitură majoră pentru Ucraina, transmite Digi24.ro.

1. Securizarea unui coridor terestru între Crimeea și Donbas

Din punct de vedere geografic, orașul Mariupol ocupă doar o zonă infimă pe hartă, dar acum stă în calea forțelor ruse care au ieșit din peninsula Crimeea.

Acestea se deplasează spre nord-est pentru a încerca să se conecteze cu camarazii lor și cu separatiștii ucraineni din regiunea Donbas, din estul Ucrainei.

Generalul Sir Richard Barrons, fost comandant al Statului Major al trupelor britanice, spune că cucerirea Mariupolului este vitală pentru efortul de război al Rusiei.

„Când rușii vor simți că au încheiat cu succes acea bătălie, vor fi finalizat un pod terestru din Rusia în Crimeea și vor vedea acest lucru ca pe un succes strategic major”, spune el.

Dacă Mariupol ar fi capturat, Rusia ar ajunge, de asemenea, să dețină control deplin asupra a peste 80% din coasta Mării Negre a Ucrainei, întrerupându-i astfel comerțul maritim și izolând-o și mai mult de restul lumii.

Orașul a rezistat timp de mai bine de 3 săptămâni. Dar eșecul de până acum al Rusiei i-a determinat pe comandanții ruși să recurgă la tactici de asediu medievale.

Au lovit Mariupol cu artilerie și rachete, distrugând sau avariind peste 90% din oraș. Au întrerupt, de asemenea, accesul la electricitate, încălzire, apă potabilă, alimente și consumabile medicale, provocând o catastrofă umanitară. Un deputat ucrainean a acuzat Rusia că „încearcă să înfometeze Mariupolul pentru a-l face să se predea”.

2. Sufocarea economiei Ucrainei

Mariupol este un port important din punct de vedere strategic la Marea Azov, parte a Mării Negre.

Cu danele sale adânci, este cel mai mare port din regiunea Mării Azov și găzduiește o mare fabrică de oțel. În vremuri normale, Mariupol este un centru cheie de export pentru oțelul, cărbunele și porumbul Ucrainei, care merg către clienții din Orientul Mijlociu și nu numai.

De opt ani încoace, de la anexarea ilegală a Crimeei de către Moscova, în 2014, orașul a fost prins între forțele ruse din peninsulă și separatiștii pro-Kremlin din republicile separatiste autodeclarate Donețk și Lugansk.

Pierderea orașului Mariupol ar fi o lovitură majoră pentru ceea ce a mai rămas din economia Ucrainei.

3. Oportunitate de propagandă

Mariupol găzduiește o grupare numită Brigada Azov. Aceasta include extremiști de extremă dreapta, inclusiv neonaziști.

Deși formează doar o parte minoră parte din forțele de luptă ale Ucrainei, aceasta a fost un instrument de propagandă util pentru Moscova, oferindu-i un pretext pentru a spune populației Rusiei că tinerii pe care i-a trimis să lupte în Ucraina sunt acolo pentru a „denazifica” Ucraina.

4. Îmbunătățirea semnificativă a moralului trupelor

Cucerirea orașului Mariupol de către Rusia – dacă aceasta se va întâmpla – va fi semnificativă din punct de vedere psihologic pentru ambele părți în acest război.

O victorie a rușilor la Mariupol ar permite Kremlinului să arate populației – prin intermediul mass-media controlate de stat – că Rusia își atinge obiectivele și face progrese.

Pentru Putin, pentru care acest război pare a fi personal, aceasta are o semnificație istorică. El consideră că coasta Mării Negre a Ucrainei aparține „Novorossiei” (Noii Rusii) – ținuturi rusești care datează din imperiul rus din secolul al XVIII-lea.

Putin vrea să reînvie acest concept, inclusiv prin „salvarea rușilor de sub tirania unui guvern prooccidental de la Kiev”, așa cum îl vede el. În prezent, Mariupolul îi împiedică să-și atingă acest scop.

Dar pentru ucraineni, pierderea orașului ar fi o lovitură majoră, nu doar militar și economic, ci și pentru moralul bărbaților și femeilor care luptă pe teren, apărându-și țara. Mariupol ar fi primul oraș important care ar cădea în mâinile rușilor după Herson, un oraș mult mai puțin important din punct de vedere strategic, care nu a fost apărat aproape deloc.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Preşedintele Vladimir Zelenski: ,,NATO se teme de Rusia”
Articolul anterior
Rusia: cetățenii cumpără masiv prezervative de frica că s-ar putea scumpi
Articolul următor