Cum reușesc oligarhii ruși să scape de sancțiunile occidentale? „Preferatul” lui Putin și-a trecut miliardele în conturile surorii

Scurgeri de documente de la bănci din Elveția dezvăluie cel puțin 27 de conturi private deținute de sora oligarhului rus Alișer Usmanov, în care au fost mutate miliarde de lire sterline, scrie The Guardian. Usmanov este pe lista sancțiunilor occidentale, și este considerat „unul dintre oligarhii preferați ai lui Vladimir Putin”.

Miliarde de lire sterline legate de oligarhul rus Alișer Usmanov și de imperiul său de afaceri par să fie deținute în conturi secrete elvețiene aparținând familiei sale, scrie Digi24.

Potrivit documentelor, sora lui Usmanov, în vârstă de 56 de ani, Saodat Narzieva, deține cel puțin 27 de conturi la Credit Suisse, inclusiv unul în care ar fi 1,9 miliarde de franci elvețieni (1,6 miliarde de lire sterline). Usmanov este supus sancțiunilor Uniunii Europene, sancțiuni la care s-au aliniat și autoritățile din Elveția.

Narzieva este medic ginecolog și obstetrician într-o maternitate din capitala Uzbekistanului, Tașkent. Numele ei este atașat conturilor Credit Suisse care apar în proiectul Suisse Secrets, o scurgere de date referitoare la 30.000 de clienți ai băncii elvețiene. Nu este clar de ce numele ei ar fi legat de conturi asociate cu imperiul de afaceri al fratelui ei.

Un purtător de cuvânt al lui Usmanov a sugerat că datele Credit Suisse sunt „false și incorecte” și că nu există nimic incorect în relațiile sale financiare cu sora sa, care sunt „legale” și indică „generozitatea sa”.

Dezvăluirile evidențiază potențialele provocări cu care se confruntă guvernele occidentale atunci când sancționează sau îngheață activele oligarhilor.

Proiectul Russian Asset Tracker a inclus rude și asociați, deoarece în unele cazuri averea lor este trecută aproape în întregime pe numele altor persoane. Includerea familiei oferă o imagine mai completă a averilor lor și, în unele cazuri, acestea pot fi folosite pentru a ascunde bunuri.

Luna trecută, Trezoreria SUA a evidențiat problemele în indentificarea averilor: „Oligarhii sancționați și elitele ruse au folosit membrii familiei pentru a muta bunuri și pentru a-și ascunde imensa bogăție ”.

Usmanov avea o valoare estimată de 18,4 miliarde de dolari (14 miliarde de lire sterline) în 2021, când a fost catalogat ca unul dintre cei mai bogați 100 de oameni din lume de revista Forbes.

„Orice relație financiară a domnului Usmanov cu sora sa este rezultatul generozității și sprijinului său binecunoscut pe care l-a arătat întotdeauna atunci când a împrumutat în mod legal rudele sale”, a transmis purtătorul de cuvânt al oligarhului rus.

Usmanov, un om de afaceri născut în Uzbekistan, a fost supus sancțiunilor europene prin înghețarea activelor și interdicții de călătorie în UE de la sfârșitul lunii februarie, după ce blocul comunitar l-a identificat drept „unul dintre oligarhii preferați ai lui Vladimir Putin”. De asemenea, i-au fost impuse sancțiuni și în SUA și Marea Britanie.

În timp ce guvernele occidentale au introdus sancțiuni și împotriva rudelor unor oligarhi ruși, niciunul dintre membrii familiei lui Usmanov nu a fost inclus până acum pe vreo listă.

Usmanov și-a făcut avere producând pungi de plastic, care erau o marfă rară în fosta Uniune Sovietică, iar mai târziu a condus filiala de investiții a companiei Gazprom din 2000 până în 2014.

El a construit participații într-o serie de firme de metale, minerit, telecomunicații și media prin USM, care deține cel de-al doilea cel mai mare operator de telefonie mobilă din Rusia, MegaFon, precum și un pachet de 49% la Metalloinvest, compania de metale și minerit fondată în 1999 de Usmanov.

Un e-mail scurs de la Panama Papers o nominalizează pe sora acestuia, Saodat Narzieva, drept una dintre câteva rude apropiate pentru care au fost înființate companii offshore în 2013, pentru a deține acțiuni la un alt holding al lui Usmanov, ABU.

Boxerul ucrainean Volodimir Mandziuk a murit pe front

Pugilistul Volodimir Mandziuk, maestru al sportului şi membru al Forţelor Armate Ucrainene, a murit pe front. Federaţia Ucraineană de Box făcut anunţul în social media, potrivit Ukrinform, scrie News.ro.

„Volodimir Mandziuk, cu indicativul Vokha, se întoarce acasă la Ternopil „pe un scut”. Un maestru al sportului în box, un cursant al clubului Ring, un multiplu campion şi medaliat la turnee naţionale şi internaţionale, şi un campion al Ucrainei printre studenţi. Un luptător în ring, un războinic neînfricat pe câmpul de luptă”, se arată în mesajul federaţiei ucrainene.

Federaţia menţionează că Volodimir a fost „un om adevărat – onest, de încredere şi sincer”. „Iubea viaţa, avea aspiraţii mari, obiective înalte şi realizări semnificative. A fost respectat de prietenii săi, apreciat de camarazii săi şi a servit drept model de tărie de spirit pentru tineri”.

Mandziuk s-a alăturat Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei în toamna anului 2024.

Militarul a murit în luptă la 9 aprilie şi va fi înmormântat la Ternopil în 13 aprilie.

Duminica Floriilor//Cel mai important obicei pe care credincioșii trebuie să îl respecte în ziua Intrării Domnului în Ierusalim

Sărbătoarea de Florii este celebrată în fiecare an cu o săptămână înainte de Învierea Domnului. Praznicul marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim și este considerat momentul de început al Săptămânii Patimilor, scrie digi24.ro

Din Duminica Floriilor încep să se organizeze Deniile, slujbele care amintesc momente din viața lui Hristos, iar credincioșii respectă mai multe obiceiuri și tradiții până în ziua Paștelui.

Sărbătoarea de Florii mai este denumită și Duminica Patimilor, a Floriilor sau Duminica Patimilor Domnului. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox și zi cu delegare la pește.

Obiceiuri și tradiții de Florii

Crenguțele de salcie sfințite în ziua de Florii Multe dintre obiceiurile sărbătorii de Florii sunt asociate cu ramurile de salcie, care înlocuiesc crenguțele de finic și măslin cu care Iisus Hristos a fost întâmpinat la intrarea în Ierusalim.

Credincioșii duc la biserică crenguțe de salcie pentru a fi sfințite de preot la sfânta Liturghie și, ulterior, le duc și le păstrează în locuințe pentru sporul casei. Ramurile de salcie se pun la icoane, la intrarea în casă sau la adăposturile animalelor pentru ca acestea să fie ferite de boli.

Zi cu dezlegare la pește

Duminica Floriilor este una dintre puținele zile din postul Mare în care este dezlegare la pește.

Potrivit obiceiurilor, peștele nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare.

De Florii se sărbătoresc toți cei care poartă nume de floare

Ziua de Florii este dedicată și persoanelor care își serbează onomastica, deoarece poartă nume de floare.

Potrivit tradiției, sărbătoriților li se oferă flori ori alte cadouri simbolice.

Credincioșii se spovedesc și se împărtățesc înainte de Săptămâna Mare

Mulți credincioși aleg să se spovedească înainte de Paște, imediat după slujba de Florii. Potrivit tradițiilor strămoșești, persoanele care aleg să se împărtășească în această zi au șanse mari să li se îndeplinească dorințele în scurt timp.

„Încă din ziua de Florii, cu toții simțim că cele șașe săpătămâni de post se termină și urmează o săptămână specială, o perioadă de postire mai aspră. Imediat după duminca Floriilor începe săptămâna Sfintelor Pătimiri, iar de acum mulți oameni aleg să țină post negru, dar și să participe la slujbe de spovedire.”, a declarat pentru Digi24 Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București.

Încep Deniile din Săptămâna Mare

„Deniile încep să se săvârșească în toate bisericile din țară începând cu duminica Floriile. De acum și până în Vinerea Mare, oamenii sunt invitați să participe la slujbele speciale denumite Denii. Acestea sunt citiri sfinte care au rolul de a aminti momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim și până la Învierea Sa.”, a mai declarat părintele Cazacu.

Ce este interzis să faci în ziua de Florii

De Florii, femeile nu au voie să coase ori să spele haine. În această zi nu sunt recomandate muncile grele în gospodărie.

Ziua în care se prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim mai este denumită, în popor, și „Nunta Urzicilor”. Potrivit scrierilor vechi, din această zi înfloresc urzicile și nu mai sunt bune pentru consum.

De Florii nu se plantează copaci. Conform superstițiilor, pomii plantați în ziua de Florii nu vor înflori niciodată.

În Duminica Floriilor nu se consumă carne. Praznicul Întâmpinării Mântuitorului în Ierusalim este în postul Paștelui, iar credincioșii nu au voie să consume carne ori alimente de dulce.

„Duminica Floriilor este o zi în care ar trebui să ne debarasăm de grijle lumești și de tensiunile vremii și să punem mai mult preț pe liniște și pace. Este bine să facem fapte bune pentru noi, dar și pentru alții. Să facem milostenie și să ne împăcăm cu cei cu care, poate, am mai avut conflicte. În aceste zile, să ridicăm ochii spre Cer cu multă nădejde de mântuire.”, a mai precizat Părintele Gabriel Cazacu.

Ce tradiții sunt mâine, de Florii

Sărbătoarea de Florii (Duminica Floriilor) este una dintre cele mai importante sărbători creștine ortodoxe și marchează intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, cu o săptămână înainte de Paște. Este o zi plină de tradiții și obiceiuri frumoase. Iată câteva dintre cele mai cunoscute:


1. Sfințirea ramurilor de salcie

  • Credincioșii aduc la biserică ramuri de salcie, care sunt sfințite de preot în timpul slujbei.
  • Aceste ramuri simbolizează ramurile de finic cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim.
  • După slujbă, oamenii duc salcia acasă și o pun la icoane. Se crede că aduce protecție și sănătate întregii familii.

2. Dezlegare la pește

  • Deși este Postul Mare, în Duminica Floriilor se face dezlegare la pește, adică este voie să se consume pește, vin și ulei.
  • Este una dintre cele două dezlegări importante din Postul Paștelui (cealaltă fiind de Buna Vestire).

3. Participarea la slujba de Florii

  • În această zi, bisericile sunt pline, iar slujba este una deosebit de frumoasă, cu cântări speciale.
  • Se citește despre Intrarea Domnului în Ierusalim, când mulțimea l-a întâmpinat cu „Osana!”.

4. Sărbătoarea celor care poartă nume de flori

  • Este și zi de onomastică pentru cei care poartă nume de flori: Florin, Florina, Violeta, Lăcrămioara, Crina, Narcis, etc.
  • Oamenii își urează „La mulți ani!” și își oferă flori sau cadouri simbolice.

5. Credințe și superstiții populare

  • Se spune că salcia sfințită trebuie păstrată tot anul – se pune la grindă, în grădină, la colțul casei sau în pomi fructiferi.
  • Fetele nemăritate pun o crenguță de salcie sub pernă, ca să-și viseze ursitul.
  • Se crede că dacă înfloresc pomii de Florii, anul va fi unul roditor.
  • Oamenii se „urează” simbolic cu ramuri de salcie – se ating ușor pe spate și spun „să fii sănătos ca salcia, sprinten ca peștele și iute ca săgeata!”.

Se închid toate centrele de vaccinare anti-Covid din județul Iași, România. Vaccinări se mai pot face doar la medicii de familie
Articolul anterior
Furie pe rețelele sociale după ce Louis Vuitton a lansat bijuterii ce seamănă cu „Z”-ul tancurilor lui Putin
Articolul următor
Close menu