Unde și-au ascuns oligarhii ruși iahturile pentru a nu fi confiscate

Cum sancțiunile împotriva Rusiei s-au extins și la oligarhi, care s-au trezit cu unele active din averile lor confiscate, printre care și iahturi de sute de milioane de dolari, mulți au încercat să-și „salveze” ambarcațiunile evitând apele țărilor care au impus sancțiuni, ținându-le de parte de autoritățile care le-ar putea confisca.

Unde și-au ascuns oligarhii ruși iahturile pentru a nu fi confiscate

Roman Abramovici, Oleg Deripaska, Andrei Kostin, Viktor Rashnikov și Alexei Mordashov sunt doar câteva dintre numele care apar pe lista neagră a țărilor care au impus sancțiuni Rusiei și oligarhilor ruși apropiați lui Vladimir Putin. Unii s-au trezit cu super-ambarcațiunile lor confiscate, în timp ce alții au reușit să le mute în ape și porturi „sigure” pentru proprietarii lor.

Traseele evazive ale iahturilor lui Abramovici.

Roman Abramovici este unul dintre cei mai bogați ruși și unul dintre apropiații lui Putin, așa că a intrat și el pe lista oligarhilor sancționați. Acesta a apucat să-și „ascundă” două superiahturi, Solaris și Eclipse.

Solaris a costat 600 de milioane de dolari, este dotat cu piscină și helipad, fiind administrat de un echipaj de 60 de persoane. Solaris a plecat pe 8 martie din Barcelona unde se afla pentru reparații, potrivit BBC, a trecut prin Tivat, Muntenegru, în 12 martie, iar din 21 martie a fost raportată sosirea în Bodrum, Turcia.

Ce este interesant în cazul acestui iaht este că traseul ales a fost dincolo de apele teritoriale ale Greciei, pentru a evita posibilitatea de a fi interceptat și confiscat.

Sancțiunile UE au intrat în vigoare începând cu 15 martie, așa că era deja în larg, prin urmare a decis să aleagă un traseu mai lung, doar pentru a se ține departe de zonele în care ar fi putut fi confiscat.

Eclispe, un superiaht de 700 de milioane de dolari, care dispune și de un mini-submarin și două helipad-uri, se afla pe data de 3 martie tocmai în Sint Maarten, în Oceanul Atlantic, iar pe data de 15 martie, când au intrat în vigoare, trecuse deja de Spania. S-a ținut cât mai aproape de țărmul Africii, a evitat apele grecești și pe data de 22 martie a ajuns în Marmaris, Turcia.

Șeful băncii de stat VTB și-a trimis iahtul în Oceanul Indian

Andrei Kostin, un alt oligarh influent, președintele băncii de stat VTB Bank, deține Sea Rhapsody, un iaht de 65 de milioane de dolari, dotat cu sală de cinema și sală de forță.

Iahtul se afla cu 6 zile înainte de începerea războiului în Turcia, la Fethiye, pe data de 23 februarie se afla deja aproape de Strâmtoarea Bab al-Mandab, dintre Marea Roșie și Golful Aden, din Marea Arabiei. Și-a continuat voiajul în Oceanul Indian, iar din 3 martie a ajuns în Insulele Seychelles.

Pe unde și-au lăsat iahturile alți oligarhi

Clio este iahtul de 65 de milioane de dolari al lui Oleg Deripaska, omul pe care Putin în umilise în public în urmă cu mai bine de 10 ani, când îi cerea înapoi pixul cu care semna un contract pe care liderul de la Kremlin îl obliga să-l semneze.

Iahtul oligarhului industrialist rus se află în Maldive, la fel ca și Ocean Victory al lui Viktor Rashnikov, și Nord al lui Alexei Mordashov. iahtul Madame Gu, aparținând lui Andrey Skoch a fost raportat într-un port din Dubai.

De ce în aceste porturi? Pentru că UE, SUA și Marea Britanie, țările care au impus sancțiuni, nu au acorduri cu autoritățile din Maldive, Dubai sau Seychelles care să le permită confiscarea iahturilor.

Iahtul lui Putin, dar dispărut de câteva săptămâni

Vladimir Putin a avut grijă să-și ascundă și el iahtul, iar pentru a face asta echipajul a dezactivat dispozitivul de urmărire de câteva săptămâni. De altfel, majoritatea iahturilor oligarhilor și-au dezactivat temporar sau pentru o perioadă mai lungă de timp dispozitivele de urmărire, în ciuda obligativității de a menține aceste dispozitive activate, conform regulamentelor ONU – Safety of Life at Sea (SOLAS).

Vasul de 140 de milioane de dolari al lui Putin a plecat din Germania, către țărmurile enclavei Kaliningradului, dar i s-a pierdut urma, după ce tracker-ul a fost dezactivat.

sursa

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale. Recomandările autorităților pentru cetățeni privind sporirea securității digitale

Pe 30 iunie este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale, un eveniment care evidențiază impactul pozitiv al rețelelor sociale prin facilitarea unei comunicări continue între utilizatori din întreaga lume.

Potrivit Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, circa cinci miliarde de oameni din întreaga lume folosesc rețelele sociale, ceea înseamnă că, 61% din populația lumii are un cont pe o platformă de social media, iar, în mediu, o persoană utilizează rețelele sociale până la 2,5 ore pe zi.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să fie vigilenți la toate aspectele legate de activitatea platformelor de socializare.

Măsurile recomandate de STISC pentru securitatea digitală și pentru protejarea conturilor de social media sunt:

  • Evitați să furnizați multe informații personale;
  • Folosiți parole puternice și activați autentificarea cu doi factori;
  • Raportați utilizatorii și comportamentele suspecte;
  • Nu accesași linkurile și mesajele suspecte;
  • Utilizați o soluție de securitate pentru dispozitivele tale.

Ziua Mondială Social Media a fost inițiată de compania globală de entertainment și media, Mashable, pe 30 iunie 2010 pentru a recunoaște impactul rețelelor sociale asupra comunicării globale și interacțiunii umane.

Întâmplarea neplăcută de care au avut parte Cleopatra Stratan și Edward Sanda în Italia. Au fost evacuați de pe plajă și ambulanța a ajuns imediat

Edward Sanda și Cleopatra Stratan au fost martorii unui scene șocante, într-una din vacanțele petrecute în Italia. Artiștii au fost evacuați de pe plajă, acolo unde ambulața și elicopterul au ajuns de urgență, scrie Libertatea.

„Nu am avut parte de peripeții în vacanță, însă am văzut niște lucruri care ne-au stricat vibe-ul, chiar dacă nu am pățit-o noi. Eram în Sardinia, s-a înecat un băiat, a venit elicopterul pe plajă, ne-a evacuat, era o plajă mică. Cred că s-a aruncat de pe o stâncă, a venit și salvarea cu barca. Noi am sperat că a fost bine și că l-au salvat.

Am încercat și noi să sărim si să ajutăm, însă, din păcate, nu aveam cu ce, pentru că persoana respectivă trebuia scoasă din apă, iar după aceea au venit elicopterul”, au declarat Eduard Sanda și Cleopatra Stratan pentru Spynews.ro.

„Era o plajă atât de mișto… Era înconjurată de munte, de stânci, aveai impresia că ești undeva în Thailanda. În ziua aceea am rămas cu gândul la acea întâmplare, ne-am tot gândit la asta. Am aflat ulterior că persoana respectivă a fost în regulă, a reușit să fie salvată. Am reușit cumva să trecem peste asta și am avut grijă de noi, în primul rând”, au mai declarat cei doi artiști.

Două localități din raionul Ștefan Vodă se vor uni voluntar, în cadrul reformei de amalgamare

Două localități din raionul Ștefan Vodă: Volintiri și Copceac, ar putea fi primele localități care se vor uni voluntar, în cadrul reformei de amalgamare.

Reforma de amalgamare: Două sate din Ștefan Vodă se vor uni voluntar

Primarul satului Volintiri, Igor Hîncu, spune că până a anunțat public decizia de amalgamare, administrațiile locale au urmat etapele necesare acestui proces. Hotărârea urmează să fie votată la ședința Consiliilor locale, care vor avea loc în luna iulie, transmite Radiomoldova.md.

Amalgamarea este necesară, crede Igor Hîncu, care argumentează că cele două localități vor avea de câștigat.

„Înțeleg că orice schimbare este dureroasă, orice noutate este sperietoare, dar dacă începem acum amalgamarea voluntară vom beneficia și de suplimente financiare la buget. Anual, până va avea loc acea amalgamare, până în 2030. Dar este mult de lucru. Oamenilor le este frică să nu fie ca atunci când erau unite județele comune, și pentru un certificat se gândesc că tot așa vor trebui să se ducă departe. Dar noi și la Volintiri, și la Copceac avem Centru unificat de prestare servicii publice”, a declarat Igor Hîncu.

Deși este un subiect care a stârnit numeroase discuții, amalgamarea este o soluție pentru localitățile și primăriile care nu au specialiști suficienți și resurse financiare pentru dezvoltarea satelor, este de părere primarul din Copceac, Vasile Țînțari.

„Noi vrem să oferim servicii mai bune, să avem bugete concrete, avem lipsă de specialiști. Nu se face nimic dacă se unesc două primării. Eu cred că n-o să-i afecteze pe cetățeni absolut deloc”, a menționat Vasile Țînțari.

Procesul de amalgamare presupune absorbția satelor, comunelor, orașelor sau municipiilor de către o localitate din apropiere mai puternică din punct de vedere al capacităților administrative, formând astfel o unitate administrativ-teritorială nouă. Sunt și câteva condiții, noua unitate trebuie să aibă cel puțin 3.000 de locuitori, iar primăria să poată acoperi cheltuielile pentru cel puțin 12 angajați, dar și alte câteva condiții.

În noiembrie 2023, Guvernul a aprobat metodologia de amalgamare voluntară și au anunțat că localitățile vor beneficia de sprijin financiar pentru pregătirea acestui proces.

Tot mai mulți basarabeni se mută în România, speriați de războiul din Ucraina
Articolul anterior
Video. Un desen animat rusesc care îl face monstru pe Putin și arată imagini din Ucraina invadată a devenit viral
Articolul următor