Consiliul European se reunește joi și vineri să discute despre războiul din Ucraina. La reuniune participă și președintele american Joe Biden

Consiliul European se reunește joi și vineri, 24-25 martie, la Bruxelles pentru a discuta despre războiul din Ucraina. La Consiliu participă și președintele SUA, Joe Biden, în prima zi a discuțiilor privind sprijinul acordat de Occident Ucrainei și „consolidarea cooperării transatlantice ca răspuns la agresiunea Rusiei”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului European. 

La reuniune se „va discuta despre agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, securitate și apărare, energie, probleme economice, COVID-19 și relații externe”, mai precizează sursa citată. Astfel, „Consiliul European va evalua cele mai recente evoluții de pe teren, inclusiv situația umanitară și refugiații.”

Liderii UE vor discuta despre cum să îi permită Uniunii Europene să acționeze mai rapid și mai decisiv atunci când se confruntă cu astfel de crize, asigurându-și în același timp interesele și protejându-și cetățenii.

De asemenea, liderii europeni vor discuta despre investițiile în apărare și instrumentele de finanțare. Consiliul urmează să aprobe Busola strategică, o inițiativă care vizează consolidarea politicilor de securitate și apărare ale Uniunii în jurul temelor de gestionare a crizelor, capacități de apărare, reziliență și parteneriate.

Consiliul European va mai discuta prețurile ridicate din domeniul energiei și impactul acestora asupra cetățenilor și întreprinderilor, tot în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Comisia Europeană va oferi o bază pentru discuții, propunând opțiuni pentru asigurarea unor prețuri accesibile la energie și securitatea aprovizionării.

La reuniune participă, alături de toți ceilalți lideri europeni, și președintele Klaus Iohannis. Într-un comunicat de presă postat pe presidency.ro, scrie că „agenda de discuții a Consiliului European vizează, în principal, evoluțiile de securitate din Ucraina, cu accent pe sprijinul acordat de către Uniunea Europeană Ucrainei în plan politic, financiar, material și umanitar. Vor fi abordate și modalitățile de sprijin în plan european a refugiaților ucraineni, facilitate de utilizarea mecanismului de protecție temporară.”

De asemenea, Administrația prezidențială reiterează faptul că „liderii europeni vor discuta aspecte legate de asigurarea securității aprovizionării cu energie la nivel european, pe fondul măsurilor de reducere a dependenței față de Rusia. Pe baza comunicărilor Comisiei Europene, vor fi abordate situația prețurilor la energie, măsurile de sprijin a categoriilor celor mai vulnerabile și de susținere, pe termen scurt, a mediului de afaceri.”

În plus, „vor mai fi discutate aspecte economice referitoare la consolidarea Pieței Interne, gestionarea pandemiei de COVID-19 şi relațiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe relația cu China şi situația politică din Bosnia şi Herțegovina.”

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Crește riscul unei lovituri de stat în Rusia
Articolul anterior
Procurorul general al Ucrainei: ”Militarii ruși comit violuri pentru a teroriza populația”
Articolul următor