Cerșetorii care se prefac bolnavi ar putea fi pedepsiți prin lege în Moldova

În cadrul ședinței plenare de miercuri, 24 martie, deputații au aprobat, în prima lectură, modificarea unor articole din Codul Contravențional. O parte dintre ele se regăsesc într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Justiției, iar altele au fost propuse de către deputați, scrie zugo.md.

Printre scopurile modificărilor legislative figurează contracararea încălcării unor drepturi constituționale ale persoanelor fizice, atentarea la sănătatea populației și a persoanei, la ordinea și securitatea publică sau poluarea mediului înconjurător.

Astfel, Ministerul Justiției a propus modificarea mai multor articole din Codul Contravențional, care se referă la extinderea intervalului de timp în care nu se permit lucrări de reconstrucție însoțite de zgomot în blocurile locative sau includerea pedepsei cerșitului însoțit de simularea unei dizabilități. De asemenea, a fost propusă înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de organizare a contabilității, de întocmire și de prezentare a situațiilor sau a rapoartelor financiare.

O altă modificare la Codul Contravențional a fost propusă de un grup de deputați din Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate, care prevede că Agenția Achiziții Publice, autoritate aflată în subordinea Ministerului Finanțelor, să poată constata și sancționa încălcarea regulilor de inițiere și desfășurare a procedurilor de achiziție publică.

De asemenea, la propunerea președintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, Codul Contravențional ar putea fi completat cu un articol, care prevede sancționarea circulației și parcării vehiculelor, ciclomotoarelor și altor mijloace de transport pe terenurile fondurilor forestiere, ariile naturale protejate din spațiile verzi și în afara drumurilor publice. Excepție sunt mijloacele de transport folosite în uz de serviciu. În cazul persoanelor fizice, mărimea amenzii va fi de la 4000 până la 5000 de lei, iar persoanele juridice ar putea fi sancționate cu amendă de la 6000 până la 7500 de lei.

Totodată, un grup de deputați din Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a propus modificarea și completarea Codului Contravențional cu prevederi care se referă la domeniul urbanismului, construcției și protejării monumentelor istorice. Astfel, unele sancțiuni vor fi înăsprite. Totodată, persoanele care încalcă aceste prevederi pot rămâne fără dreptul de a desfășura o anumită activitate sau de a deține o anumită funcție.

Alianța Dreapta Unită, adevăratul aliat al R. Moldova în Parlamentul European!

Pe 9 iunie, Parlamentul European își alege noii membri. Cetățenii din toate statele europene vor merge la urne pentru a decide cine le va apăra interesele la Bruxelles. Republica Moldova a ales calea integrării europene, un drum lung care necesită mult efort, însă la capătul căruia românii se vor regăsi într-o Uniune Europeană a păcii, prosperității și a respectului.

Peste 1 milion de cetățeni ai Republicii Moldova sunt deja cetățeni europeni. Ei pot și trebuie să meargă la vot pentru a-și alege reprezentanții, pentru a-i alege pe cei care sunt pregătiți să le apere cauza în capitala Uniunii Europene.

Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, este singura forță onestă de Dreapta, capabilă să ajute R. Moldova să își atingă obiectivul.

 „Eu sunt, o pot spune fără rețineri și falsă modestie, unul dintre cei mai vechi, sinceri și consistenți apărători ai românilor din R. Moldova. Mai întâi în Parlamentul României, iar de 5 ani, în Parlamentul European. Astăzi, alături de colegii mei din Dreapta Unită, vă cer încrederea pentru a continua ceea ce am început cu mai mult de 15 ani în urmă. Lista Alianței Dreapta Unită începe cu actualul vicepreședinte al Camerei Deputaților din Parlamentul României, Dan Barna. Urmează Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății; subsemnatul, Eugen Tomac, europarlamentar; Vlad Botoș, europarlamentar; deputata Cristina Prună și fosta ministră a muncii Violeta Alexandru. Împreună, suntem echipa susținută de președintele Traian Băsescu, care va apăra Republica Moldova în Parlamentul European și în fața tuturor instituțiilor europene”, menționează Eugen Tomac, președintele PMP pentru Parlamentul European.

Amenințările Rusiei sunt încă, din păcate, foarte reale, iar Basarabia are nevoie de sprijin real pentru a putea face față atacurilor dinspre Kremlin. Umbrela pe care apartenența la Uniunea Europeană o deschide deasupra R. Moldova este cea a siguranței, a prosperității, a respectului pentru democrație și libertate.

Alianța Dreapta Unită s-a născut din dorința de a oferi românilor o forță autentică de dreapta, formată din oameni tineri, onești și profesioniști, care să urmărească exclusiv bunăstarea românilor oriunde s-ar afla ei.

România unită cu R. Moldova în Uniunea Europeană

Alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 sunt cele mai importante pentru viitorul european al Republicii Moldova. Obiectivul este clar: România unită cu Republica Moldova în Uniunea Europeană cât mai curând posibil.

Românii din Republica Moldova merită o viață mai bună, merită să circule liberi în Europa, merită să învețe în școli europene sau să facă afaceri pe piața liberă europeană.

Toate acestea se pot întâmpla doar dacă Republica Moldova are parteneri de încredere la București, Bruxelles și în toate statele europene.

Libertatea a fost câștigată odată cu prăbușirea imperiului sovietic. Demnitatea însă o vom recăpăta atunci când R. Moldova se va uni cu România în interiorul Uniunii Europene!

Pe 9 iunie, mergi la vot și alege Dreapta Unită, numărul 6 în buletinul de vot!

Notă: În cadrul alegerilor europarlamentare din 9 iunie, în Republica Moldova vor fi organizate 52 de secții de votare. Cetățenii români pot vota la oricare dintre acestea, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării. Votul începe la ora 07:00 și se încheie la ora 22:00.

CMF: 41240004

UE regretă faptul că Parlamentul Georgiei a aprobat definitiv legea privind „agenții străini”

Uniunea Europeană regretă profund faptul că Parlamentul georgian a decis să treacă peste dreptul de veto al președintelui exprimat față de legea referitoare la influența străină și să ignore argumentele juridice detaliate ale Comisiei de la Veneția, care au condus la o recomandare clară de abrogare a acestei legi, a transmis marți Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, după adoptarea controversatului text de către legislativul de la Tbilisi, scrie news.ro.

„UE a subliniat în repetate rânduri că legea adoptată de Parlamentul georgian contravine principiilor și valorilor fundamentale ale UE. Promulgarea acesteia duce la un regres în cel puțin trei din cele nouă etape (dezinformarea, polarizarea, drepturile fundamentale și implicarea organizațiilor societății civile) stabilite în recomandarea Comisiei pentru obținerea statutului de candidat, aprobată de liderii UE, și va avea un impact negativ asupra parcursului Georgiei în UE”, avertizează comunicatul comun al lui Borrell și al Comisiei Europene, citat de The Guardian.

UE și statele sale membre iau în considerare toate opțiunile pentru a reacționa la aceste evoluții, subliniază executivul de la Bruxelles.

„Continuăm să fim alături de poporul georgian și recunoaștem opțiunea majorității covârșitoare a acestuia pentru un viitor european pentru țara sa”, transmit Borrell și Comisia Europeană.

Misiune neobișnuită pentru salvatori: au salvat o vacă dintr-un lac

Salvatorii au avut parte de o misiune mai puțin obișnuită la Râbnița. Aceștia au scos o vacă dintr-un lac, după ce mai mulți omeni au încercat timp de trei ore să o salveze, însă fără rezultat.

Misiune neobișnuită pentru salvatori. Au salvat o vacă dintr-un lacFoto: GUpCS

Văcuța păștea în apropiere de râul Suhaia, Râbnița. Din cauza temperaturilor ridicate, animalul a vrut să bea apă. Malul fiind abrupt s-a rupt, iar vaca a căzut, transmite realitatea.md.

În apa rece, văcuța a luptat pentru viața ei timp de aproximativ trei ore. Locuitorii au încercat să o scoată singuri, dar nu au reușit. 

Au chemat salvatorii. Angajații Direcției Generale Situații de Urgență au prins un cablu de camionul lor „Ural” și au scos animalul.

Cu cât s-a scumpit viața în Rusia în ultima săptămână
Articolul anterior
Parlamentul European a aprobat un ajutor de 150 milioane de euro pentru Republica Moldova
Articolul următor