Procuratura s-a autosesizat după ce încă un politician a declarat că sprijină invazia rusă din Ucraina

Procurorii PCCOCS s-au autosesizat urmare a conferinţei de presă de joi, 24 martie, a reprezentanţilor Partidului „Patrioţii Moldovei” şi a unei organizaţii neguvernamentale din R. Moldova, care au declarat că susţin acţiunile militare desfăşurate de Rusia în Ucraina, operând în acest sens cu informaţii tendenţioase şi inventate, scrie adevarul.ro.

Procuratura a comunicat că faptele vor fi examinate prin prisma infracţiunilor prevăzute de articolele 140 (propaganda războiului) şi 346 din Codul penal (acţiuni intenţionate îndreptate spre aţâţarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase).   Procurorii precizează că actualmente exercită urmărirea penală în două cauze penale pornite în temeiul unei bănuieli rezonabile privind săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art.140 alin.(1) (propaganda războiului) şi art.346 din Codul penal (acţiunile intenţionate îndreptate spre aţâţarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase), în cadrul căreia au fost recunoscute în contumacie şi/sau citate în calitate de bănuit mai multe persoane.

La moment, în privinţa persoanelor menţionate sunt desfăşurate acţiune pro-active pentru probarea şi prevenirea infracţiunii aflate în desfăşurare, or conform materialelor acumulate acţiunile infracţionale în cauză sunt planificate centralizat şi realizate intenţionat în vederea creării în rândul populaţiei Republicii Moldova a unui climat afectiv favorabil unui conflict armat, inclusiv şi pentru generarea unor disensiuni sociale.

De asemenea, de către procurorii PCCOCS, de comun cu ofiţerii SIS şi SPIA al MAI, sunt monitorizate în continuare acţiuni care vizează elemente ale unor infracţiuni ce atentează la securitatea statului, fiind iniţiate din oficiu trei procese penale.

Concomitent, procurorii examinează şi alte 19 denunţuri depuse de cetăţeni care reclamă elemente infracţionale similare. La subiect, procurorii comunică faptul că pe cazurile înregistrate nu au fost dispuse soluţii de neîncepere a urmăririi penale şi nici răspunsuri referitor la neînregistrarea sau neexaminarea informaţiilor furnizate.

Mihail Garbuz, un controversat politician din Republica Moldova, care este liderul aşa-numitului partid „Patrioţii Moldovei”, a organizat o conferinţă de presă joi, 24 martie, alături de un reprezentant al unui ONG. Cu panglica „Sfântul Gheorghe” agăţată de microfoane, aceştia au făcut mai multe declaraţii în favoarea invaziei ruse în Ucraina, folosind argumentele propagandei Kremlinului. Recent, Aleksandr Kalinin, un alt politician controversat din R. Moldova, fost candidat la alegerile prezidenţiale din 2020, liderul „Partidul Regiunilor”, o formaţiune politică prorusă, a lansat mai multe falsuri într-un interviu pentru portalul rus de ştiri pravda.ru.

sursa: www.adevarul.ro

Trei studenți de la Universitatea de Stat din Moldova vor participa la București la un eveniment francofon

Trei studenți de la Filiera Francofonă a Facultății de Drept USM, vor participa la un eveniment educațional, „Université d’été francophone en relations internationales” care va avea loc la București în perioada 1-5 iulie.

Trei studenți de la USM vor merge la București la un eveniment francofonFoto: USM

Cei care vor reprezenta USM-ul în cadrul acestui eveniment sunt studenții anului I – Alexandru Bordos și Mădălina Mihai și studenta anului II – Olivia Vascan.

Datorită acestei activități, tinerii vor avea posibilitatea de a dezvolta cunoștințe și abilități în domeniul relațiilor internaționale.

Evenimentul este realizat de Organizația Internațională a Francofoniei, în colaborare cu Politehnica București, fiind o ocazie unică pentru tinerii francofoni din Europa Centrală și Orientală de a se întâlni și de a discuta despre subiecte de interes comun, precum: relațiile internaționale, Francofonia, diplomația, egalitatea de gen, dezvoltarea durabilă și inteligența artificială.

Pe lângă programul academic interesant, participanții vor avea ocazia să exploreze atât Bucureștiul, cel mai mare oraș francofon din regiune, precum și locurile turistice a Transilvaniei.

Pe 1 iunie va fi organizat un marș în susținerea parcursului european al Republicii Moldova

Pe data de 1 iunie, în capitală va fi organizat un marș al tinerilor de susținere a parcursului european al Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat deputatul Eugeniu Sinchevici, care a precizat că la eveniment deja s-au alăturat 13 organizații de tineret. „În aceste zile se scrie istorie. Pe data de 20 octombrie va avea loc referendumul care va decide soarta acestei țări. Noi invităm tinerii să facă parte din scrierea acestei istorii, a declarat deputatul într-o conferință de presă susținută în fața Parlamentului, transmite IPN.

Eugeniu Sinchevici a menționat că marea majoritate a tinerilor din Republica Moldova susține integrarea europeană. „Este bine să vedem câți noi suntem de fapt și să arătăm tuturor celorlalți cât de mulți suntem. Noi vrem să atragem atenția asupra noastră. Astfel de marșuri sunt bune pentru a porni o discuție, pentru ca oamenii să analizeze care sunt preferințele acestei țări. Și este bine ca absolut toți cei care vor merge la vot pe 20 octombrie și vor avea în fața lor alegerea între un viitor prosper și european al Republicii Moldova sau rămânerea într-o zonă neutră, afiliată mai degrabă estului, este bine ca fiecare să înțeleagă că majoritatea tinerilor ai acestei țări susțin integrarea europeană”, a mai spus parlamentarul.

Prezent la eveniment, eurodeputatul Siegfried Mureșan a menționat că pe 20 octombrie va avea loc referendumul pentru integrarea europeană și este foarte important ca până atunci toți cetățenii să fie informați corect despre oportunitățile pe care le aduce UE. „Să le spunem oamenilor ce este Uniunea Europeană, ce câștig aduce pentru ei. Să le spunem oamenilor că Uniunea Europeană este un proiect de pace, este un proiect bazat pe libertate”, a notat europarlamentarul.

Casa Națională din Nisporeni, restaurată în cadrul Programului „Satul European”

Casa Naţională din Nisporeni are o istorie bogată, chiar dacă la prima vede pare că edificiul este unul obişnuit.

De această clădire au fost legate de-a lungul timpului cele mai importante din evenimentele culturale şi politice ale Nisporeniului.

Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, datorită programului național „Satul European”, cei peste 11 mii de locuitori ai orașului Nisporeni cât și oaspeții orașului din Valea Nârnovei, pot admira în centrul urbei un edificiu istoric reabilitat în corespundere cu proiectul original al clădirii, scrie presa locală.

Potrivit blogului Nisporeni 1618, istoria acestui edificiu cultural începe încă din 1919, când problema construirii unei Casei Naţionale în Nisporeni a fost pusă printr-un demers al Societăţii „Caselor Naționale” adresat guvernului României.

Scopul edificării aceste clădiri a fost, după cum afirmă însăşi promotorii, „îndrumarea morală intelectuală şi răspândirea de poveţe şi pilde economice în masele largi ale poporului”. 

Casa Națională din Nisporeni a fost prima Casă Națională zidită în afara Vechiului Regat și a fost ridicată drept model pentru celelate Case Naționale.

În prezent, vechea clădire a Casei Naționale (Casa de Cultură) din orașul Nisporeni deține titlul de monument istoric, a fost restaurată conform proiectului inițial, prin intermediul Programului național „Satul European”.

Din motive că, anterior, edificiul nu a beneficiat de o restaurare calitativă, construcţia ajunsese într-o stare deplorabilă, necesitând reparații urgente. Proiectul de restaurare a inclus schimbarea acoperișului, a geamurilor și ușilor, restaurarea pereților și finisajul exterior cu restabilirea aspectului original.

Acum, pe lângă manifestările cultural-artistice, aici sunt organizate activități în cadrul celor şapte cercuri pe interese, inclusiv canto, chitară, dans sportiv şi șezători ale vârstnicilor din oraş.

În Casa de Cultură renovată își desfășoară activitatea și ansamblul „Armonia”, care duce faima localității la diferite concursuri naționale.

Parlamentul European a aprobat un ajutor de 150 milioane de euro pentru Republica Moldova
Articolul anterior
Un grup de indivizi care au pus la cale o schemă de escrocherii cu carduri bancare, reținut de polițiști
Articolul următor