Joe Biden, mesaj pentru aliați și Ucraina: „Această bătălie nu va fi câștigată în câteva zile sau luni. Suntem alături de voi – punct”

Armata rusă nu se opreşte din a distruge orașele pașnice ale Ucrainei. Autoritățile din regiunile situate la est de Kiev continuă să raporteze bombardarea zonelor rezidențiale și moartea oamenilor nevinovaţi, iar Moscova a anunţat noi tiruri de rachetă, lansate din Marea Neagră. Sâmbătă seară, mai multe explozii puternice au tulburat liniştea în Liov. Preşedintele american Joe Biden l-a numit „măcelar” pe Vladimir Putin, în timpul vizitei sale în Polonia. Acesta a subliniat că articolul 5 al Tratatului NATO  – care prevede că un atac vizând un stat membru este un atac împotriva tuturor ţărilor din Alianţa Nord-Atlantică – este o ”datorie sacră” a SUA.

Joe Biden, mesaj de solidaritate cu Ucraina

Joe Biden a declarat că Rusia a fost „pusă pe violență” și a insistat că „pur și simplu nu este justificare sau provocare” pentru invazie. „Este un exemplu al unui impuls uman dintre cele mai vechi, de a folosi forța brută și dezinformarea pentru a satisface nevoia de putere absolută și control. Nu e nimic mai mult decât o provocare directă la ordinea internațională legală stabilită la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat liderul de la Casa Albă, în Polonia. Într-un mesaj pentru ucraineni, Biden a spus: „Suntem alături de voi – punct”.

Biden a mai declarat trebuie să „ne întărim” pentru o „luptă lungă” în războiul Rusiei cu Ucraina: „În această bătălie trebuie să fim cu capul limpede. Această bătălie nu va fi câștigată nici în zile, nici în luni. Trebuie să ne întărim pentru lupta lungă care urmează”.

Joe Biden s-a întâlnit la Varşovia cu ministrul Apărării şi cel de Externe din Ucraina

Preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit sâmbătă, la Varşovia, cu ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba şi ministrul Apărării Oleksii Reznikov, într-o reuniune a acestora cu omologii lor americani Antony Blinken şi Austin Lloyd, relatează AFP. Aceasta este prima întânire a lui Biden cu oficiali ucraineni de rang înalt de la începutul războiului rus în Ucraina. Biden a discutat cu şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba la o masă lungă, la care erau aşezaţi Reznikov, Blinken şi Austin.

Programul grădinițelor din Capitală în perioada sărbătorilor de iarnă

Primăria Chișinău a anunțat că grădinițele din capitală vor rămâne deschise pe toată durata sărbătorilor de iarnă, cu excepția zilelor oficial nelucrătoare: 25 decembrie, 1, 7 și 8 ianuarie. În aceste zile, instituțiile de învățământ preșcolar vor fi închise, iar frecvența copiilor în grădinițe va fi mai redusă, din cauza vacanței părinților, care petrec timpul alături de familie, scrie nm.md.

Conform programului stabilit, grădinițele din oraș vor funcționa între orele 07:00 și 19:00, cu mențiunea că părinții pot aduce copiii după ora 07:30 și trebuie să-i preia până la ora 18:00. În suburbii, orarul poate fi ajustat în funcție de deciziile interne ale fiecărei instituții.Primăria Chișinău a emis și câteva recomandări importante pentru perioada sărbătorilor. Printre acestea se numără interdicția colectării de bani pentru cadouri, decorațiuni sau alte scopuri similare, precum și interzicerea organizării meselor dulci, utilizării lumânărilor, petardelor sau artificiilor în incinta grădinițelor. Participarea părinților la activitățile extracurriculare va depinde de evoluția situației epidemiologice și va respecta normele stricte de igienă.Autoritățile locale subliniază că aceste măsuri sunt menite să asigure siguranța copiilor și a personalului, asigurând un mediu educațional protejat pe durata sărbătorilor. În prezent, în grădinițele din Chișinău sunt înscriși peste 37.400 de copii.

Guvernul a aprobat noua lege a Curții Constituționale

Curtea Constituțională își va desfășura activitatea în baza unei noi legi, aprobate de Executiv. Versiunea nouă a fost elaborată prin comasarea Legii privind Curtea Constituțională și a Codului jurisdicției constituționale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Documentul asigură un sistem clar, coerent și eficient pentru funcționarea Curții Constituționale și include un șir de prevederi privind competențele instituției, criteriile de eligibilitate și modul de selectare a candidaților la funcția de judecător.Potrivit legii, pentru excluderea influențelor politice, judecătorii vor fi obligați să renunțe la calitatea de membri ai partidelor. În același timp, pentru a beneficia de pensia pentru vechime în funcție, judecătorul va exercita mandatul deplin de 6 ani, în loc de 5 ani, stabiliți până acum.De asemenea, documentul reglementează aspectele privind răspunderea disciplinară a judecătorilor și aplicarea sancțiunilor. În funcție de gravitatea abaterii, judecătorii riscă aplicarea avertismentului, mustrării sau ridicarea mandatului. Până în prezent, aceste sancțiuni nu erau prevăzute de lege. O altă noutate vizează stabilirea competenței Curții Constituționale de a verifica, înainte de ratificare, compatibilitatea tratatelor internaționale cu Constituția Republicii Moldova.

Guvernul a aprobat Regulamentul și Planul de acțiuni anticriză în sectorul energiei electrice 

Guvernul consolidează capacitatea de răspuns a autorităților la riscurile din sectorul electroenergetic, prin dezvoltarea unui cadru juridic clar pentru prevenirea și gestionarea crizelor. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, Regulamentul privind situațiile excepționale în sectorul electroenergetic și Planul de acțiuni aferent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Planul de acțiuni cuprinde 31 de scenarii de criză și măsuri pentru a preveni sau a atenua impactul unor posibile situații excepționale în sectorul electroenergetic. Documentul detaliază măsuri de anticipare și de intervenție pentru fiecare scenariu, în funcție de factorul declanșator, cum ar fi: lipsa de combustibil, eșecul pieței energiei electrice, atac rău intenționat, vreme extremă și altele. 

În unul dintre posibilele scenarii, care prevede deficiențe generale de aprovizionare cu combustibili, producătorii vor asigura creșterea la maximum a capacității de producere disponibile și mobilizarea întregii capacități de generare. De asemenea, operatorul sistemului de transport va solicita ajutor de la operatorii din țările vecine, conform acordurilor bilaterale. Totodată, este prevăzută protejarea consumatorilor prioritari, precum instituții medicale, grădinițe și școli, astfel încât serviciile sociale de importanță majoră să nu fie sistate.   

Un alt scenariu descrie suprasolicitarea rețelelor electrice din cauza utilizării dispozitivelor electrice pentru încălzire. În acest caz, autoritățile vor aplica măsuri de redistribuire a sarcinilor în rețea, consolidare a rețelelor de joasă tensiune și vor implementa programe de gestionare a cererii. 

În cazul afectării infrastructurii de transport a energiei electrice, se vor implementa măsuri de restaurare rapidă a liniilor de transport și redistribuire a fluxurilor energetice în cadrul rețelelor interconectate, inclusiv prin utilizarea capacităților disponibile prin rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică ENTSO-E.

În plus, Planul subliniază importanța cooperării regionale și a integrării în piața energetică europeană. Măsurile coordonate cu țările vecine vor contribui la prevenirea crizelor și la gestionarea eficientă a acestora. 

Gestionarea situațiilor de criză va fi asigurată de Ministerul Energiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, operatorii de transport și de distribuție a energiei electrice, precum și de Comisia pentru Situații Excepționale.

Republica Moldova, deși a înregistrat progrese semnificative în sectorul energetic, precum construcția gazoductului Iași-Chișinău, sincronizarea sistemului electroenergetic cu ENTSO-E și inițierea proiectelor de interconexiune cu România, continuă să fie vulnerabilă din punct de vedere electroenergetic. Capacitatea internă de producție acoperă 23% din necesarul malului drept, iar 70% din consumul de energie electrică depinde de producerea de la Centrala MGRES. De asemenea, capacitatea tehnică de import garantată prin ENTSO-E este, în prezent, limitată la 315 MW – insuficient pentru a satisface cererea totală. În proces de realizare sunt proiecte de interconexiune, precum liniile de 400 kV Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava, care vor îmbunătăți situația, însă nu vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2025.

Tânăra ucisă într-un teribil accident de maşină în UK, mânca KFC la volan înaintea impactului. Iubitul urma să o ceară în căsătorie
Articolul anterior
Tancurile rusești din rezervă nu pot fi folosite pentru că li s-ar fi furat dispozitivele optice și electronice
Articolul următor