Un român s-a trezit cu două milioane de lei în cont şi a refuzat să returneze banii, cumpărând BMW-uri de lux

Administratorul unei firme din Bucureşti a fost condamnat definitiv la doi ani şi o lună de închisoare cu executare pentru că a refuzat să îi restituie unei companii partenere două milioane de lei, transferaţi în cont din greşeală, conform Adevarul.

Un român s-a trezit cu două milioane de lei în cont şi a refuzat să returneze banii, cumpărând BMW-uri de lux

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat recent sentinţa finală într-un dosar în care Marian Răducu, administrator al unei firme din Capitală, şi Eugen Plopeanu au fost trimişi în judecată pentru însuşirea bunului ajuns din eroare la făptuitor, tăinuire şi fals.

Totul a început în 2015, când între o companie de construcţii din Timişoara şi firma administrată de Marian Răducu a fost încheiat un contract  de subantrepriză, având ca obiect executarea de lucrări de alimentare cu apă şi reţele de canalizare în localităţile Albota şi Mosoaia, preţul total al contractului fiind de 181.645 lei.

O greşeală de două milioane de lei

La un moment dat, după plata mai multor facturi, secretara firmei din Timişoara a vrut să îi achite firmei administrate de Marian Răducu o factură de 8.000 de lei. Din eroare, i-a transferat firmei conduse de Răducu suma de 2.016.985 lei.

Când şi-a dat seama de greşeala făcută, reprezentanta firmei din Timişoara a luat legătura telefonic cu Marian Răducu, rugându-l să restituie suma achitată în plus. Bărbatul i-a comunicat că nu are cunoştinţă despre această eroare şi a asigurat-o că va restitui suma achitată din eroare.

„Înainte de terminarea programului de lucru, în data de 21.06.2016, martora a încercat din nou să ia legătura cu inculpatul, însă acesta avea telefonul închis. În cursul zilei de 22.06.2016, martora a încercat din nou să ia legătura cu inculpatul, însă telefonul acestuia era în continuare închis, trimiţând inculpatului şi mesaje, atât prin aplicaţia whatsapp, cât şi SMS, fără a prim vreun răspuns”, se arată în rechizitoriu.

Şi-a cumpărat două BMW-uri din banii primiţi din greşeală

Ancheta a scos la iveală că după ce a fost înştiinţat că în contul firmei sale a fost făcută o plată eronată în valoare de două milioane de lei, bucureşteanul a început să facă retrageri sau plăţi masive din contul firmei. Pentru a justifica retragerea unei sume de 650.000 de lei, firma administrată de Răducu a încheiat două contracte de împrumut cu Eugen Plopeanu. Ambele contracte, care figurau încheiate în 2010 şi 2015, aveau scadenţa în data de 20 iunie 2016, la câteva zile după transferul eronat al uriaşei sume.

Ancheta a mai scos la iveală că din banii ajunşi din greşeală în contul său, Marian Răducu a cumpărat şi două BMW-uri din Germania, un BMW 640 I Grand Coupe şi un BMW X5. „În perioada 17.06.2016 – 01.07.2016 prin cele 93 de operaţiuni de retrageri numerar şi de plăţi efectuate din contul bancar deschis la Banca Transilvania şi aparţinând societăţii……, inculpatul şi-a însuşit suma de 1.562.574,03 lei, sumă care aparţinea societăţii…… (n.r. care a făcut transferul eronat), rămânând în cont suma de 446,364.62 lei”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Faptele, considerate deosebit de grave

Prima fază a procesului în care au fost trimişi în judecată Răducu şi Plopeanu s-a judecat la Judecătoria Timişoara. Aici, Răducu a primit doi ani şi o lună de închisoare cu executare, iar Plopeanu un an şi şapte luni de închisoare cu executare. Sentinţa a fost menţinută de Curtea de Apel Timişoara.

Judecătorii au arătat că în cazul lui Răducu, la stabilirea pedepsei „s-a avut în vedere gravitatea faptelor, valoarea foarte mare a prejudiciului creat, respectiv suma de 1.562.574,03 lei, lipsa intenţiei de a restitui vreo parte din prejudiciu, forma continuată a infracţiunilor, numărul mare de acte materiale, respectiv 93 de acte materiale, conduita avută de către inculpat, care a încercat să acopere săvârşirea infracţiunii de însuşirea bunului găsit prin comiterea în stare de concurs cu conexitate etiologică a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 acte materiale)”.

În cazul lui Plopeanu, judecătorii au arătat că pentru serviciile sale a primit 585.000 de lei, din care a cheltuit 197.000 de lei.

Regrete tardive

Judecătorii Curţii de Apel Timişoara au reţinut că Răducu şi Plopeanu au încercat să regrete comiterea faptelor, dar acest lucru s-a întâmplat prea târziu. Magistraţii au considerat că regretele nu sunt sincere.

„Nu pot fi reţinute apărările inculpaţilor privind aplicarea dispoziţiilor art.91 C.p. pe motiv că după pronunţarea sentinţei apelate au înţeles să regrete săvârşirea faptelor şi că au intenţia de a recupera integral prejudiciul, deoarece comportamentul inculpaţilor pe durata activităţii infracţionale prin care au înţeles să ascundă săvârşirea urmelor infracţiunii, iar ulterior negarea faptelor în faţa autorităţilor , lipsa eforturilor pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, duc la concluzia că inculpaţii nu prezintă posibilităţi de îndreptare prin supravegherea conduitei acestora pe o perioadă determinată, apărările formulate în apel fiind efectuate pro cauza pentru obţinerea schimbării modalităţii de executare”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara, care este definitivă.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Negociatorul şef al delegaţiei ruse: Moscova nu se opune aderării Ucrainei la UE
Articolul anterior
Tot mai mulţi cetățeni din Rusia depun cereri pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova
Articolul următor