Analiză: Putin recunoaşte neputinţa Rusiei de a ocupa toată Ucraina. Acum s-ar mulţumi cu Donbas

Care ar fi fost principalele sarcini finalizate, că „denazificarea”, „demilitarizarea”, „naţionalismul ucrainienilor” nu s-au rezolvat. Armata rusă n-a fost în stare să ocupe niciun oraş important din Ucraina, nici Kiev, nici Lvov sau  Odesa. Nici măcar Harkov, aflat la 70 de km de graniţa rusă.  Nu mai vorbim de schimbarea de regim din Ucraina, cu unul obedient Moscovei, ca în Belarus. Rând pe rând China, Turcia, Japonia s-au dezis de regimul Putin şi n-au ridicat un deget în sprijinirea lui. Mai mult, cele mai multe ţări NATO, America, Europa, au ajutat militar şi umanitar Ucraina, izolând total Rusia. Iar ajutorul militar s-a dovedit esenţial în rezistenţa armatei Ucrainei, provocând armatei Rusiei pierderi imense, în oameni şi echipamente militare, transmite CNN, conform Adevărul.

General rus, medaliat de Putin pentru anexarea Crimeii, ucis în războiul  din Ucraina. Este ofiţerul cu cel mai înalt rang pe care îl pierde Rusia

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că „principalul obiectiv” al Moscovei în Ucraina este „eliberarea” regiunii Donbas, adică regiunile Doneţk şi Lugansk. Neputinţa armatei ruse de a ocupa o ţară mai mică şi cu armată mult sub potenţialul armatei ruse reprezintă o schimbare majoră în arhitectura geostrategică a lumii. Consecinţele se vor vedea în zilele şi lunile următoare.

Inclusiv la negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina.

Putin a pierdut lamentabil războiul cu Ucraina

Ceea ce am anticipat şi eu şi alţi comentatori se întâmplă în aceste zile. Rusia se retrage cu coada între picioare în Donbas, o parte mică din Ucraina.

Ministrul Serghei Şoigu declară:

„Principalele sarcini ale primei etape a operaţiunii au fost finalizate. Potenţialul de luptă al forţelor armate ucrainene a fost redus în mod semnificativ, ceea ce face posibilă concentrarea atenţiei noastre principale şi a principalelor noastre eforturi asupra atingerii obiectivului principal – eliberarea Donbasului.

Doi oficiali americani au declarat pentru CNN că deja se observă în teren reducerea operaţiunilor armatei ruse în jurul oraşelor Kiev, în ceea ce au descris ca fiind “o schimbare majoră de strategie”.

Aceştia consideră că mişcarea este una pe termen lung, ce nu poate fi interpretată ca o retragere pentru o regrupare  temporară.

Sancţiunile economice blochează economia Rusiei, în fiecare săptămână inflaţia şi căderea rublei deteriorează nivelul de trai din Rusia, afectând viata a zeci de milioane de ruşi. Sute de mii de ruşi, cu o înaltă calificare, au fugit din Rusia, pe care o vedeau revenind la statutul  URSS-ului.

Rusia este izolată total acum, economic, financiar, comercial, diplomatic, este boicotată cultural, sportiv şi artistic. Nici în visele cele mai negre nu se aştepta Putin la o aşa solidaritate şi unitate în idei şi acţiuni din partea occidentului.

Ideea disperată  de a cere ruble pe gazul şi petrolul importat din Rusia, condiţie neacceptată de beneficiari, duce mai rapid Rusia la dezastru economic, pentru că 50% din PIB-ul Rusiei se realiza din exportul de hidrocarburi.

Prostia actualei elite politico-militare de la Moscova duce Rusia la o înfrângere umilitoare, similară cu aceea a Germaniei după al doilea război mondial. Această consecinţă poate fi şi premiza unei renaşteri a Rusiei, sub o conducerea tânără, inteligentă, care înţelege colaborarea şi cooperarea cu restul lumii, nu confruntarea cum înţelege Putin. Oricum, zecile de mii de morţi şi răniţi, inclusiv din armata Rusiei, reprezintă „sabia” atârnată acum deasupra capului  lui Putin.

Ce urmează

Armata rusă se retrage pe teritoriul celor două republici, Doneţk şi Lugansk, ce reprezintă cam a zecea parte din teritoriul Ucrainei. Separatiştii pro-ruşi întreţineau oricum aici un conflict militar începând din 2014.

Problema este că şi armata Ucrainei scapă de presiunea militară  asupra Kievului, Lvovului,  Odesei şi altor regiuni importante, şi se va îndrepta spre Donbas. Dacă armata Ucrainei a ţinut piept Rusiei pe un teritoriu imens, cu atât mai mult îi va ţine piept în Donbas. Rusia a pierdut echipament militar şi cheltuieli de război în sumă de sute de miliarde de dolari. Alţi bani nu mai are de unde aduce, dacă şi exportul de gaze şi ţiţei se reduce sau încetează.

În convorbirile de pace care au început la Istambul azi, s-a vorbit despre neutralitatea militară şi nucleară a Ucrainei, de intrarea ei în UE, dar nu şi în NATO. La ajutoarele militare primite din partea ţărilor NATO, nici nu are nevoie de mai mult, deocamdată.

Ucrainienii înţeleg şi ei că Rusia este în corzi, militar, economic,  financiar şi diplomatic, cu sute de diplomaţi expulzaţi din ţările UE şi NATO. Şi nu cred că se va negocia altceva decât coridoarea umanitare pentru salvarea populatiei ucrainiene din Mariupol şi alte oraşe distruse de bombardamentele Rusiei. Sau pe cei care au mai  rămas în viaţă.

Confruntarea militară acerbă se va muta în Donbas, în republicile Doneţk şi Lugansk, şi nu este clar cine va avea câştig de cauză, având în vedere contextul economic, financiar şi comercial în care se zbate acum  Rusia.

În cel mai bun caz, Ucraina ar putea renunţa la zonele  dominate de separatiştii pro-rusi, deşi nu este clar, în acest moment, dacă va accepta aşa ceva.

Neclară este şi situaţia enclavelor ruseşti Transnistria şi Kaliningrad. Nu văd cum le-ar putea păstra Rusia,  în condiţiile în care şi-a demonstrat neputinţa militară.

Au murit şi au fost răniţi zeci de mii de oameni, ucrainieni şi ruşi. Au plecat  din  locuinţele şi rosturile lor 10 milioane de ucrainieni. La nivel umanitar a fost o catastrofă, atenuată cumva de sprijinul acordat refugiaţilor de ţările vecine Ucrainei.

Rămâne ca Putin, autorul acestei catastrofe, să plătească pentru vieţile pierdute şi destinele distruse. Şi să fie înlocuit de conducători tineri, educaţi în timpurile noastre, nu în „şcolile” de tristă amintire ale KGB-ului.

Tragedie pe un drum montan din Franța! Trei morţi şi 14 răniţi, după ce un autocar plin cu pasageri s-a izbit de o stâncă

Tragedie pe un drum montan din sudul Franţei! Mai mulţi morţi şi zeci de răniţi după ce un autocar s-a izbit de o stâncă, scrie observatornews.ro

Cel puţin trei persoane au murit şi alte 30 au fost rănite după ce autocarul în care se aflau s-au izbit de o stâncă şi s-a răsturnat. 14 persoane sunt în stare critică la spital!

Alegeri parlamentare în România: Peste 99% din voturi au fost numărate

Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor parlamentare din 1 decembrie 2024 sunt publicate pe site-ul prezenta.roaep.ro. Prezența la vot totală, incluzând diaspora, la ora 21.00, când s-au închis urnele din țară, a fost de 52,33%. După numărarea aproape în întregime a voturilor din țară, șapte partide au trecut pragul electoral, PSD și AUR sitându-se pe primele două poziții, scrie digi24.ro.

Numărătoarea voturilor, în timp real. Date furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă și STS

Rezultate parțiale oficiale, ora 08:30

Au fost centralizate voturile din 99,48% din secțiile de votare din țară. Rezultatele parțiale: Senat PSD – 22,58% AUR – 18,17% PNL – 14,39% USR – 12,13% SOSRO – 7,63% UDMR – 6,46% POT – 6,28% Camera Deputaților PSD – 22,22% AUR – 17,87% PNL – 13,38% USR – 12,25% SOSRO – 7,23% UDMR – 6,41% POT – 6,34%

28 de cazuri de femicid în 2024. Ce face Moldova ca să prevină și combată fenomenul

45 de femei au fost ucise pe parcursul anilor 2021 și 2022, iar în 2024 am înregistrat deja 28 de cazuri de femicid provocate de violență în familie, ceea ce constituite o creștere cu 7 cazuri față de 2023. Cu toate acestea, conform Inspectoratului Național de Securitate Publică, au fost înregistrate 35 de omoruri ale femeilor pe parcursul anului, însă nu toate pot fi calificate drept femicid. Aceste statistici au deschis cel de-al treilea panel a Conferinței pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor, ediția IV, organizată de Coaliția Națională „Viața fără Violență” pe 19 noiembrie, scrie moldova.org.md.  

Intitulată „Femicidul nu începe și nu se termină cu omorul unei femei”, la discuție au participat reprezentanta Ministerului Afacerilor Interne, Inna Chiriliuc, secretarul de stat din cadrul Ministerului de Justiție, Stanislav Copețchi, avocata Elena Cojocaru din cadrul Centrului de Drept al Femeilor și consiliera în cadrul Ministerului Egalității din Spania, Laura Cubero.  

Începând cu 2008, în Spania funcționează Ministerul Egalității, responsabil de elaborarea politicilor menite să reducă inegalitățile de gen și să combată violența domestică și femicidul. În cadrul ministerului activează structuri care analizează datele din mai multe resurse disponibile pentru femeile din Spania și de a combate violența de gen. 

Dacă din 2003, datele colectate vizau doar cazurile de violență exercitată de partenerii intimi asupra femeilor, atunci începând cu 2013 statul spaniol a inclus și copiii uciși sau rămași orfani ca urmare a femicidului. Ulterior, conform Convenției de la Istanbul, sfera de monitorizare a fost lărgită pentru a cuprinde toate formele de violență împotriva femeilor. „Aceste cercetări sunt făcute atât la nivel local cât și la nivel european. Din 2003 sunt raportate toate cazurile de femicid, asta ne ajută să vedem imaginea de ansamblu.”  

Statistica femicidului este publică pe site-ul ministerului și poate fi verificată oricând de publicul larg. De exemplu, în 2024, în Spania, au fost înregistrate 40 de victime. 

Republica Moldova la capitolul prevenirii 

Potrivit Innei Chiriliuc, ofițeră principală în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Republica Moldova dispune de mai multe instrumente pentru a preveni și combate femicidul:  

  • ordinul de restricție de urgență,  
  • ordonanța de protecție, 
  • Centrul de Justiție Familială din Chișinău, 
  • luarea la evidență a agresorului. 

Potrivit ofițerei, cele mai grave probleme din domeniu sunt cazurile care combină formele de violență și lipsa unui sistem viabil care să reeduce foștii condamnați. 

Inna Chiriliuc a povestit despre chestionarul de evaluare a riscurilor de letalitate, care poate ajuta la prevenirea cazurilor de femicid. „Uneori, fiind într-o situație de stres, victima nu-și dă seama de acei factori de risc, însă oamenii legii dotați cu acest chestionar, pot interveni și înlătura agresorul de la locul unde trăiește victima”, punctează Ina Chiriliuc. 

Registrul agresorilor este în proces de elaborare și va fi menit să ia la evidență persoanele ce comit acte de violență. „Aceștia vor fi înregistrați timp de un an într-un registru din momentul în care este emis ordinul de restricție de urgență sau ordonanța de protecție. Astfel, în cazul în care persoana își schimbă domiciliul, oamenii legii vor ști cu cine au de afacere”, explică Chiriliuc. 

Lipsurile sistemului 

Avocata Elena Cojocaru din cadrul Centrului de Drept a Femeilor accentuează importanța specializării în domeniul violenței în bază de gen. „Dacă în fiecare sector de poliție va fi măcar o persoană specializată pe cazurile de violență împotriva femeilor și violență în familie, toți angajații poliției vor alerga la el cu întrebări pe aceste cazuri.” 

Avocata a accentuat și importanța specialiștilor în sănătate mentală. „În cazurile de violență în familie și cazurile de femicid este foarte important lucrul psihologilor cu victimele în reabilitarea psihologică”, spune Cojocaru, adăugând că uneori cazurile complexe de femicid sunt lăsate cu vederea. 

„Lege mai puțin folosită” 

Potrivit secretarului de stat Stanislav Copețchi, legea 137 din 2016, care reglementează reabilitarea și compensarea victimelor infracțiunilor, inclusiv acordarea de compensații, este rar aplicată. „Această lege este insuficient utilizată de practicieni și ar trebui revizuită, atât în ceea ce privește procesul de depunere a cererilor, cât și condițiile care trebuie îndeplinite.” Totuși, revizuirea acestei legi este una din prioritățile Ministerului Justiției. 

Termenul de femicid ar putea fi inclus și în Codul Penal, și în Codul Contravențional. „Suntem în proces de modificare a Codului Contravențional și încercăm să adăugăm prevederi legate de violența în familie. Acest proiect ar putea completa inițiativa legislativă pe care o avem deja în lucru”, a declarat oficialul. Totuși, specialistul subliniază că, deși există deja circumstanța agravantă bazată pe motive de prejudecată, va fi necesară o analiză detaliată pentru fiecare caz în parte. 

Un copil a crezut toată viața sa că mama lui este moartă, după ce a fost răpit de tată
Articolul anterior
Canada elimină regimul de vize cu Ucraina
Articolul următor