Ambasadorul Rusiei la ONU a recunoscut că în Ucraina este război: „În război mor civili. Este o realitate tristă”

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a descris atrocităţile din oraşul ucrainean Bucha drept „o provocare înscenată”, negând în continuare că victimele civile întinse pe străzile oraşului ar fi fost ucise de soldaţii ruşi. Într-o declaraţie făcută luni la o conferinţă de presă, ambasadorul Nebenzia s-a îndepărtat de la linia oficială a Moscovei, care denumeşte invadarea Ucrainei drept „operaţiune militară specială, şi a vorbit despre „război”. „În război mor civili. Este o realitate tristă”, a spus ambasadorul Rusiei.

VIDEO.Ambasadorul Rusiei la ONU a recunoscut că în Ucraina este război: „În război mor civili. Este o realitate tristă”

„Încă de la început a fost clar că aceasta nu este altceva decât o altă provocare înscenată, ce vizează discreditarea şi dezumanizarea armatei ruse şi nivelarea presiunii politice asupra Rusiei”, a declarat Vasili Nebenzia într-o conferinţă de presă luni, potrivit Agerpres.

Ambasadorul Rusiei la ONU a mai afirmat că armata rusă nu a comis „atrocităţi împotriva populaţiei civile”.

„Nu este cazul, nu va fi niciodată cazul şi nu a fost niciodată cazul”, a spus ambasadorul. El a adăugat că Moscova are „dovezi faptice care demonstrează acest aspect” şi pe care intenţionează să le prezinte Consiliului de Securitate al ONU „cât mai curând posibil”.

O jurnalistă a insistat şi l-a întrebat dacă crede că civilii ucraineni mint când spun că au văzut cum rudele şi apropiaţii lor au fost ucişi de soldaţii ruşi.

„Acesta este un război. Şi în război se întâmplă orice. Nu se poate exclude faptul că în război mor civili. Este o realitate tristă. Dar înregistrările prezentate, în special cele din Bucha, nu ne lasă niciun dubiu că au fost fabricate. Au fost înscenate. Vom prezenta mai multe dovezi în acest sens”, a răspund Vasili Nebenzia.

El a explicat moartea civililor inclusiv prin faptul că ar fi fost folosiţi ca scuturi umane de către ucraineni, scrie digi24.ro.

„Nu puteţi nega că ucrainenii au folosit civili ca scuturi umane, s-au ascuns în spatele lor”, a mai spus Nebenzia.

Rusia a negat pe toate canalele că civilii găsiţi morţi pe străzile din Bucha ar fi victime ale soldaţilor ruşi şi acuză o înscenare a ucrainenilor. Imagini din satelit contrazic însă teoria Moscovei potrivit căreia masacrul de la Bucha ar fi fost „regizat” de ucraineni după ce forţele ruse s-au retras din oraş, adică după 30 martie, pentru a incrimina Rusia. Sateliţii au reperat încă de acum câteva săptămâni trupurile care zăceau pe străzi la Bucha.

Incendiu într-un bloc de locuit cu 9 nivele din cartierul Telecentru

În după amiaza zile de 31 mai 2024, pompierii din capitală au fost solicitați să intervină la lichidarea unui incendiu care a izbucnit într-un bloc locativ cu 9 nivele de pe strada Gheorghe Asachi 64/1.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 15:01. Potrivit primelor informații a fost observat fum de la etajul 8. La fața locului pentru stingerea arderii au fost îndreptate 5 echipe de intervenție, inclusiv o autoscară. Ajunși, pompierii au stabilit că flăcările au cuprins o debara de la etajul 8 a blocului de locuit.

Totodată, în timpul intervenției au fost evacuate două persoane din două apartamente de la etajul 9, pentru evitarea intoxicării acestora cu fum și produsele de ardere.

Angajații IGSU au reușit localizarea arderii la ora 15:19 și lichidarea completă a incendiului la ora 15:28. Potrivit IGSU, focul a distrus bunuri materiale din interiorul încăperii cu suprfața de 3m2.

Circumstanțele și cauza producerii arderii urmează a fi stabilite. În ultimele 24 de ore angajații IGSU au intervenit în 27 situații de risc.

Șeful din Poliție care a refuzat mita de 20.000 de dolari a fost avansat în grad înainte de termen

Sergiu Rusu, șeful de Poliție care a refuzat mita de 20.000 de dolari de la un cetățean ucrainean, a fost avansat în grad înainte de termen. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

„Cu deosebită mândrie, am semnat astăzi Ordinul prin care am conferit următorul grad special înainte de termen, cel de comisar-șef, domnului Sergiu Rusu, Șef al Inspectoratului de Poliție Botanica.

Mențiunea este o apreciere a gestului său de integritate și onestitate. Astfel de acțiuni reflectă valorile fundamentale ale angajaților Ministerului Afacerilor Interne, care trebuie cultivate și promovate în continuare”, a scris ministrul, conform Zugo.

„Corupția reprezintă un risc eminent pentru securitatea Republicii Moldova și are efecte grave. Denunțarea actelor de corupție este esențială în angajamentul nostru de a eradica acest flagel. Acțiunile domnului Rusu sunt de apreciat și reprezintă un model corect și demn de urmat pentru toți.

Mulțumesc domnului Sergiu Rusu pentru serviciul său devotat și pentru exemplul de transparență care l-a oferit. Felicitări pentru conferirea următorului grad special și pentru dedicarea de care ați dat dovadă în apărarea valorilor noastre comune! Această promovare este pe deplin meritată și simbolizează respectul și recunoștința noastră pentru angajamentul dumneavoastră neclintit în fața provocărilor”, a mai scris Adrian Efros.

Contactul cu singura sondă trimisă pe planeta Venus s-a pierdut

S-a pierdut legătura cu sonda trimisă pe Venus. Agenția Spațială Japoneză a anunțat recent că a pierdut legătura cu sonda sa spațială Akatsuki, singura misiune dedicată explorării planetei Venus, scrie space.com.

Lansată în 2010, sonda spațială a întâmpinat inițial dificultăți și nu a reușit să intre pe orbită din cauza unor defecțiuni la motor, transmite dcnews.ro.

Totuși, după cinci ani, a apărut o nouă oportunitate, iar echipa de misiune a reușit să plaseze cu succes sonda pe orbită. S-a întâmplat, mai exact, în 2015. De atunci, Akatsuki, cunoscută și sub denumirea de Venus Climate Orbiter, a desfășurat cercetări științifice asupra planetei Venus, realizând câteva descoperiri remarcabile.

Se încearcă restabilirea conexiunii

Din păcate, contactul cu nava spațială Akatsuki a fost pierdut la sfârșitul lunii aprilie, iar echipa de la sol depune eforturi intense pentru a restabili comunicarea. Pentru a putea transmite date către Pământ, nava trebuie să mențină o orientare stabilă, esențială pentru comunicare. Deși planurile viitoare pentru Akatsuki sunt încă în proces de elaborare, misiunea și-a atins deja obiectivele principale. Pierderea comunicării cu sonda subliniază atât dificultățile explorării spațiale, cât și capacitatea echipei JAXA de a gestiona problemele.

Chiar dacă Akatsuki ar putea fi pierdută definitiv, studierea planetei Venus rămâne esențială din cauza efectului de seră și a potențialilor biomarkeri din atmosferă. Deși viitorul lui Akatsuki este incert, alte agenții spațiale, precum NASA și ESA, alături de misiuni private, planifică explorări viitoare ale lui Venus. Interesul pentru investigarea planetei noastre vecine rămâne ridicat, garantând că Venus va continua să fie un subiect important pentru cercetările științifice.

Confesiuni cutremurătoare ale celor care au reuşit să supravieţuiască măcelului din Bucea
Articolul anterior
Rușii au lansat 4 rachete de croazieră spre vestul Ucrainei, de pe teritoriul Republicii Belarus. Toate au fost distruse de forţele de apărare aeriană ucrainene
Articolul următor