Peste 130 de civili uciși în Makariv. Stare de asediu în Odesa. Zelenski cere un răspuns global după atacul de la gara din Kramatorsk

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se aşteaptă la o reacţie decisivă din partea comunităţii internaţionale, după atacul forțelor ruse asupra gării din Kramatorsk, soldat cu uciderea a peste 50 de persoane, dintre care cinci copii. În Odesa a fost declarată stare de asediu. În același timp, după retragerea forțelor ruse din nordul Ucrainei, continuă să iasă la lumină ororile comise în localitățile ocupate. La Makariv, oraș din regiune Kievului, primarul spune că rușii au omorât peste 130 de civili și au distrus complet aproape jumătate de oraș, scrie digi24.ro.

Stare de asediu în Odesa

08.35 Orașul Odesa din sudul Ucrainei, port la Marea Neagră, va institui starea de asediu de sâmbătă seară până luni seară, ca măsură preventivă împotriva unui eventual atac cu rachete, după bombardarea gării din Kramatorsk, scrie The Guardian.

132 de civili uciși în orașul Makariv (primar)

08.00 Forțele ruse au ucis 132 de civili în orașul Makariv, la 30 de kilometri vest de Kiev, thea declarat vineri primarul localității, Vadim Tokar, potrivit CNN.

Aproape întreaga infrastructură a orașului a fost distrusă, a mai arătat primarul, prcizând că blocurile de locuințe au fost bombardate, iar un spital distrus.

„De mai bine de o lună nu avem curent electric, apă, gaze, linii telefonice. Nu avem lucruri de strictă necesitate acasă”, a declarat Vadim Tokar.

Orașul este lovit de o „catastrofă medicală”, după ce toți medici au fost evacuați, a mai adăugat el, avertizîând că localnicii trebuie să fie atenți la minele lăsate în urmă de ruși.

„Zone întregi sunt pline de mine, astfel că mai întâi va trebui să lucrăm la deminarea lor și apoi ne putem apuca de reconstrucția infrastructurii.”

Înainte de invazie, orașul avea 15.000 de locuitori, iar acum au rămas mai puțin de 1.000, a spus primarul, arătând că oamenii încep să se întoarcă acasă.

Estimările preliminare arată că aproximativ 45% din Makariv a fost distrus, a mai declarat Vadim Tokar.

Zelenski: „Ne aşteptăm la o reacţie globală puternică”

07.20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se aşteaptă la o reacţie decisivă din partea comunităţii internaţionale, după atacul forţelor ruse asupra gării din Kramatorsk, soldat cu ucidere a peste 50 de persoane, dintre care cinci copii.

„Ne aşteptăm la o reacţie globală puternică la această crimă de război”, a spus vineri preşedintele ucrainean în mesajul său video zilnic, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

El a reiterat solicitările privind impunerea unui embargo energetic complet asupra Moscovei şi pentru ca băncile ruse să fie complet excluse din finanţele internaţionale.

Exporturile de energie reprezintă o parte importantă din profiturile Rusiei şi determină conducerea de la Moscova să creadă că lumea va ignora crimele de război ale armatei ruse, a mai spus preşedintele Zelenski.

Autorităţile ucrainene afirmă că 52 de persoane au fost ucise şi 109 au fost rănite într-un atac cu rachetă asupra gării din oraşul Kramatorsk din estul Ucrainei, unde mii de oameni aşteptau să fie evacuaţi. Moscova a negat orice responsabilitate.

Liderul de la Kiev a mai declarat că apreciază disponibilitatea UE de a oferi sprijin financiar şi tehnic pentru documentarea şi investigarea crimelor comise de forţele ruse în Ucraina.

În prezent, UE plăteşte aproximativ 15 milioane de euro pe zi pe cărbune, aproximativ 400 de milioane pe gaz şi 450 de milioane pe petrol din Rusia, potrivit think tank-ului Bruegel, cu sediul la Bruxelles.

Caz șocant în sudul țării. O copilă de 12 ani a rămas gravidă de la unul dintre frații ei

La doar 12 ani, o copilă din sudul Moldovei a luat prin surprindere toți membrii familiei când s-a confirmat că este însărcinată.

O fetiță din sudul țării, gravidă de la propriul frate. Ce spun părinții

Mama fetei povestește în cadrul emisiunii Life Moldova că a aflat despre sarcina fiicei când era deja în a șaptea lună, scrie www.stiri.md. Femeia este și ea însărcinată, doar că în a patra lună.

Adolescenta a crescut într-o familie cu nouă copii, ea fiind unica fată la părinți. De mică a fost îngrijită, nefiind pusă la muncă grea, zic părinții.

Tatăl fetei alături de cei doi frați mai mari, unul de 17 ani și altul de 16 ani, întotdeauna sunt plecați la muncă prin sat. Aceștia muncesc ocazional la diferite lucrări de construcție, de curățare a fântânilor sau prin grădină. Frații mai mici îndeplinesc lucrul casnic alături de mama lor. Fetei însă nu-i rămâne decât să învețe și să mai îngrijească uneori de frații cei mai mici.

Mama copilei bănuiește că fiica sa s-a pomenit într-o astfel de situație din cauza unei prietene. 

Ea spune că fiica sa, în ultima perioadă, se schimbase foarte mult, atât la comportament, cât și din punct de vedere fizic. Copila se îngrășase fără vreun motiv. Fiind speriată de toate aceste schimbări, mama ei s-a adresat medicilor, însă de fiecare dată era asigurată că totul decurge corespunzător.

„Eu mă duceam la spital și întrebam, dar medicii îmi spuneau că așa e normal la fete. Nimeni nu a observat nimic”, povestește femeia.

Însă ea s-a liniștit doar pentru un timp, ca apoi să apară alte suspiciuni care au determinat-o să meargă din nou la medic. Bănuielile au fost provocate de întrebările amănunțite despre cum decurge sarcina la femei.

„Venea întotdeauna cu prietena sa și întreba cum se mișcă copilul, ce dureri are femeia”, povestește mama fetei.

Un alt motiv de spaimă a fost și absența ciclului menstrual. Însă medicilor nu li s-a părut straniu nici acest lucru.

„Ei spuneau că așa e normal la fete de 12 ani”, spune femeia.

De această dată, ea a cerut o programare la ultrasonografie la medicii din raion. Acest control a adeverit bănuielile mamei. Fiica s-a este însărcinată în a șaptea lună.

La cele auzite, femeia a căzut fără cunoștință de două ori. 

„Am căzut chiar în cabinet la doctor”, mărturisește mama adolescentei.

Din cauza veștii, femeia a pierdut copilul încă nenăscut, o tragedie pentru familie. Apoi, părinții copilei au încercat să afle cine este tatăl pruncului, însă timp de un an ea nu a spus nimic. Abia după ce autoritățile au aflat despre cazul fetei și au luat-o la Centrul de plasament, tânăra mamă a declarat că tații viitorului copil sunt chiar frații săi.

În luna aprilie 2023, fata de doar 12 ani a devenit mama unui băiețel.

Ea nu a revenit acasă, dar a rămas la Centrul de plasament. La jumătate de an după nașterea copilului, părinții fetei au aflat că fiica lor își acuză frații mai mari de viol.

Părinții se opun acestor acuzații și fac tot posibilul pentru a afla adevărul real.

„Ea spune că frații au luat-o când ea dormea, dar eu nu cred, aveam să aud. Copiii plâng noaptea și deseori mă trezesc”, explică femeia.

Angajaților Centrului de plasament copila le-a spus că a fost violată de nenumărate ori încă de la vârsta de opt ani.

Mama sa monitorizează situația fetei încă de mică fiind, însă medicii nu au observat nimic straniu.

„Ea avea opt ani când am început să merg cu ea la spital. Ea se înroșea întotdeauna și mergeam cu ea la spital”, spune femeia.

Cei doi părinți spun, în apărarea fiilor lor, că tatăl nepotului lor ar fi un cunoscut din sat, care a trăit la ei cu câțiva ani în urmă. Pe un stadion din sat, mai mulți oameni au fost martori la „laudele băiatului” precum că ar fi întreținut relații sexuale cu fiica lor.

„El a trăit la noi cu câțiva ani în urmă”, spune tatăl fetei.

Potrivit tatălui, acest băiat o petrecea acasă după școală, iar când a aflat că copila este însărcinată, el a fugit din sat.

De fapt, fata neagă că ar fi vorba despre un alt băiat, ceea ce îi face pe părinți să bănuiască că fiica lor a născocit totul fiindcă ar putea fi șantajată de către acel cunoscut.

„Eu cred că a amenințat-o că se va întâmpla ceva cu familia. Nu cred să fie vina ei. Din vorbele oamenilor din sat știu că acel băiat s-a agățat și de alte fete”, spune tatăl.

Pentru a demonstra nevinovăția fiilor lor, părinții și-au trimis copiii la doctori pentru a-i verifica.

„Eu nu am făcut nimic”, spune fratele adolescentei.

Frații au rămas șocați de acuzațiile surorii lor. Ambii susțin că niciodată nu au avut relații sexuale, nici cu sora lor, nici cu alte fete. Mai mult decât atât, din cauza fetei, fratele mai mare a renunțat la învățătură.

„Eu voiam să devin sudor. Dar din cauza acestei situații am rămas acasă”, povestește fratele ei.

Părinții își iubesc fiica, dar aceasta le-a produs o mare traumă. Ei ar putea să o ierte și să aibă grijă și de nepot acum, doar cu condiția că va spune adevărul.

„Când trec prin grădină, pe lângă mormântul copilului, de fiecare dată încep a plânge”, mărturisește femeia.

Tinerei mame i-a fost stabilită o ședință cu un psiholog. Potrivit specialistului, starea emoțională a fetei este destul de dificilă. Adolescenta afirmă că tot ce a povestit despre frații săi este adevărat. Psihologul spune că, pe de o parte, tânăra mamă își protejează frații, dat în același timp vrea ca cei din jur să înțeleagă că ea, de fapt, nu minte. Reportajul video poate fi vizionat aici.

Un adolescent, în vârstă de 15 ani, s-a împușcat mortal cu arma tatălui său

Tragedie într-o localitate din raionul Rezina. Un adolescent de 15 ani s-a împușcat mortal din arma tatălui său.

Poliția anunță că băiatul de 15 ani a fost găsit fără suflate de către tatăl său în vârstă de 44 de ani.

La fața locului, oamenii legii au stabilit preliminar că băiatul și-a pus capăt zilelor folosind arma tatălui său, pe care o deține legal și era păstrată în safeu, conform normelor stabilite. 

Copilul a găsit cheile safeului, de unde a luat arma de vânătoare și un cartuș.

”Facem un apel repetat către părinți să comunice continuu cu copiii, să aibă mare grijă unde păstrează obiectele interzise pentru aceștia și să monitorizeze cum își petrec timpul, în special adolescenții”.

Cristian Ciaușu, câștigătorul de la ,,Românii au Talent”: Naiul l-a ajutat să își rezolve problema astumului bronșic

Cristian Ciaușu a câștigat marele trofeu Românii au talent, premiul în valoare de 120.000 de euro și titlul de cel mai talentat concurent, scrie protv.ro.

Într-o finală spectaculoasă, Cristian a reușit să ajungă la inimile oamenilor prin interpretarea lui la nai și să-i convingă pe telespectatori că merită votul lor și șansa de a triumfa. Acum își dorește să devină cel mai bun naist din România și are toate șansele să-și îndeplinească visul. Cristian suferă de astm și a început să cânte la nai după ce mama sa a citit pe internet că instrumentele de suflat ajută persoanele cu această afecțiune.

Cu sinceritate, a povestit La Măruță:

„Când s-a anunțat câștigătorul, eu ziceam eu sunt, eu sunt, eu sunt! Când am fost diagnosticat cu astm, mama a căutat pe Google ce să fac. A văzut că instrumentele de suflat dezvoltă capacitatea pulmonară.  În opt ani de studiu, nu cred că mai am vreun simptom. Dar dacă renunț, reapar iar. Aveam șase ani când m-am apucat. Am început singur după metoda maestrului Vasile Iovu din Chișinău, mi-a dat-o cu semnătură. Am început cu mama. Eram prea mic atunci, mai mult pentru sănătate m-am apucat.  După cinci ani de studiu a început să îmi placă, Am rupt două naiuri, mă enervam că nu îmi ieșea. Da, la început te ia amețeala. Eu făceam notele lungi de pe scaun.”

Mama sa precizat La Măruță: ,,El este dovada vie că este benefic naiul!” 

Rusia scoate în afara legii organizații pro-democrație și pentru drepturile omului
Articolul anterior
Radiații detectate în încăperile din centrala nucleară de la Cernobîl unde au stat soldații ruși: „Au luat praf radioactiv cu ei”
Articolul următor