Evenimente la Teatrul ”Alexei Mateevici” cu ocazia Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova

Considerăm că orice instituție de cultură se alinează în păstrarea și onorarea identității noastre ca stat și ca națiune, tocmai de aceea am ales să organizăm un șir de evenimente cu ocazia acestei zile importante.

Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova este celebrată din 2010, la data de 27 aprilie. În acest sens am ținut să aducem publicului un spectacol care se ancorează în tematica sărătorii prin faptul că are drept fir roșu istoria și spiritul nostru național. Este vorba despre spectacolul „Destin” după opera scriitorului Vladimir Beșleagă, în regia Danei Strungaru, care se va juca pe data de 27 și 28 aprilie, la ora 18:00.

Totodată, la îndemnul Ministerului Culturii, TAM prezintă Expoziția Personală de Grafică de Carte și de Șevalet – Gheorghe Vrabie (in memoriam)

Gheorghe Vrabie este un nume notoriu în arta plastică din Republica Moldova, dar și un model uman, civic și cultural prin impactul și contribuția sa la dezvoltarea artei și societății basarabene. Acesta este cunoscut ca fiind autorul Stemei de Stat a Republicii Moldova, al Stemei și al Drapelului municipiului Chișinău, al valutei naționale și a fost supranumit „Tatăl leului moldovenesc”.

Astfel ne dorim să onorăm atât Ziua Drapelului, cât și personalitatea care ne-a dăruit cu sârguință și talent simbolurile cu care ne identificăm atât noi, ca popor, cât și statul pe care îl construim.


De ce este specială această expoziție?

Ne-am propus ca prin expunerea lucrărilor de gafică de carte și șevalet să scoatem în evidență creații realizate printr-o tehnică complexă și complicată, dar care dau dovadă de o măiestrie și răbdare incomparabile. Regăsim în această expoziție imagini care ilustrează subiecte de carte, cum sunt cele din povestea Harap-Alb, sau personaje mitologice, cum este gravura Dafnis și Chloe. Prin această expoziție intenționăm să apropiem spectatorul de valorile noastre istorice și să-l inspirăm spre o cunoaștere mai profundă a culturii și artei naționale.

Vernisajul expoziției are loc pe data de 28 aprilie 2022, la ora 17:00, în incinta Teatrului „Alexei Mateevici” și va însemna o prezentare generală a lucrărilor expuse, adusă în special de Georgeta Vrabie, fiica autorului, cea care a și avut bunăvoința să ne ofere lucrările, fapt pentru care îi mulțuim. La vernisaj vor fi prezenți oficiali și oaspeți de onoare, reprezentanți ai presei, oameni dragi teatrului și iubitori ai artei. Va avea loc, de asemenea, și un recital de muzică clasică, adus de violonista Lia Rusu și Ioana Hatman. Totodată publicul este invitat să savureze din deliciile propuse de partenerii teatrului – Purcari Wine, Original Sheep și Rifero, cărora le mulțumim pentru deschidere și implicare.

Anunțăm astfel că vernisajul expoziției se organizeaă cu titlu gratuit, iar pentru a vă ocupa un loc în sală la spectacolul „Destin”, vă invităm pe platformele iticket.md și afisha.md aici:

https://iticket.md/event/destin

https://afisha.md/events/performance/11101/destin-28-04

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Cum ne comportăm de Paștele Blajinilor! 10 reguli enunțate de un preot
Articolul anterior
Președinta Maia Sandu convoacă CSS în legătură cu incidentele din Transnistria
Articolul următor