Val de atacuri cibernetice în România în dimineața zilei. Au fost vizate mai multe instituții, între care Guvernul și Ministerul Apărării

O serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service) au avut loc vineri dimineață în România, fiind blocată accesarea site-urilor mai multor instituții – Guvernul, Ministerul Apărării, Poliția de Frontieră, CFR Călători, scrie hotnews.ro.

Site-ul CFR Călători nu poate fi accesat momentan, dar compania a anunțat pe Facebook soluții alternative pentru cumpărarea biletelor: ori prin accesarea linkului https://bilete.cfrcalatori.ro/ro-RO/Itineraries sau prin aplicația mobilă “CFR Călători mersul trenurilor și bilete online”.

Ministerul Apărării a transmis că atacul cibernetic de tip distributed denial of service (DDOS) a fost declanșat la ora 04.05 asupra site-ului instituției (www.mapn.ro).

Potrivit MApN, atacul nu a compromis funcționarea paginii de internet a instituției, ci doar a blocat accesul utilizatorilor la aceasta.

Ministerul Apărării precizează că site-ul instituției nu conține baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale MApN.

Specialiștii Comandamentului Apărării Cibernetice al MApN (CApC) lucrează la acest moment pentru reluarea funcționalității paginii de internet a ministerului.

Anunțul privind seria de atacuri cibernetice a fost făcut vineri dimineață de către guvern.

  • „Astăzi dimineață, accesarea site-urilor gov.romapn.ro si politiadefrontiera.rocfrcalatori.ro si a site-ului unei instituții financiare a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service).
  • Specialistii IT de la nivelul structurilor guvernamentale colaborează cu experții institutiilor de specialitate pentru restabilirea accesului și identificarea cauzelor.
  • Accesul către site-ul www.gov.ro a fost refăcut.”, a anunțat Guvernul.

Ce este un atac de tip DDoS. Care sunt simptomele

Atacul de tip Distributed Denial of Service, abreviat DDoS, urmărește să perturbe sau să facă indisponibil traficul normal al unui server, serviciu sau rețea prin suprasolicitarea sistemului țintit sau a infrastructurii cu un volum mare de date.

Potrivit Directoratului Național de securitate Cibernetică, există mai multe tipuri de atacuri DDos, astfel:

  • Atacuri bazate pe volum – obiectivul atacului este de a satura lățimea de bandă a site-ului atacat. (flood UDP, ICMP și alte solicitări cu pachete falsificate).
  • Atacuri de protocol – acest tip de atac consumă resurse reale ale serverului sau cele ale echipamentelor de comunicații intermediare, cum ar fi firewall-urile și echilibratoarele nivelului de încărcare. (flood SYN, atacuri de pachete fragmentate, Ping of Death, Smurf DDoS etc.).
  • Atacuri la nivel de aplicație – compuse din cereri aparent legitime, scopul acestor atacuri este de a bloca serverul web. (atacuri reduse și lente, cereri de tip GET / POST, atacuri care vizează vulnerabilitățile Apache, Windows sau OpenBSD etc.).

Simptomele unui atac DDoS includ conectivitate neregulată, încetinirea rețelei sau opriri intermitente ale site-ului web. Dacă o lipsă de performanță se prelungește sau este mai severă decât de obicei, rețeaua se confruntă probabil cu un atac DDoS, susțin specialiștii DNSC.

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

De Blajini, la intrarea în Cimitirul „Sfântul Lazăr” din Capitală se va vinde pască și cozonac
Articolul anterior
,,Обійми” – videoclip emoționant al trupei Okean Elzy, filmat pe ruinele din Harkov
Articolul următor