Pilotul rus care a bombardat civili în Siria și Ucraina va fi judecat pentru crime de război

Procuratura ucraineană a anunțat că există suficiente probe pentru a avea „suspiciunea rezonabilă” că pilotul rus de avion Alexander Krasnoiarțev, capturat pe 5 martie, a comis crime de război – motiv pentru care va fi judecat. Avionul lui Krasnoiarțev, un Suhoi-34, a fost doborât pe 5 martie la Cernihiv, în nordul Kievului, în timp ce bombarda obiective civile, scrie Ziaristii.com, conform expresmedia.ro.

Alexander Krasnoiarțev (36 de ani) este unul dintre oamenii de bază ai armatei lui Putin în aplicarea tacticilor brutale, de crime împotriva umanității. La bordul Suhoi-ului său a bombardat orașele Siriei în 2015-2016, țintind de asemenea cartierele de locuințe. Numărul oamenilor uciși de bombele lansate de Krasnoiarțev în Siria va rămâne, cel mai probabil, necunoscut, dar faptele sale se cunoșteau. Putin l-a decorat și apreciat pentru asta.

La începutul războiului din Ucraina, pilotul a fost trimis să facă același lucru.

Site-ul mil.in.ua (Milirarnîi) citează Biroul Procuraturii din Ucraina: „Se raportează că Krasnoiarțev Alexander Vasilievici, născut la 21 iunie 1986, în Orenburg, RSFSR (Republica Federală Rusia – n. red.), care locuiește la adresa: Rusia, Celiabinsk, Str. A 40-a aniversare a Victoriei, clădirea З1V, apartamentul 16V, cetățean al Federației Ruse, este suspectat de săvârșirea unei infracțiuni prevăzute în partea 2 a Art. 438 din Codul penal al Ucrainei, și anume încălcarea legilor și obiceiurilor de război prevăzute de tratatele internaționale, la care a consimțit și Rada Supremă a Ucrainei (Parlamentul – n. red.). De asemenea, fapta este combinată cu acuzația de omor intenționat”.

După ce a fost doborât, Krasnoiarțev a ucis un localnic care-l atacase cu furca

Pe 5 martie, în timp ce bombarda civilii din Cernihiv, avionul Su-34 pilotat de Krasnoiarțev a fost doborât de forțele armate ucrainene. După ce aparatul s-a prăbușit, în zonă au fost descoperite și trei bombe FAB-500 de proveniență rusească, neexplodate, care aparținuseră avionului.În aceeași zi a fost doborât în zonă un alt Su-34, al cărui pilot, Konstantin Krivolapov, a fost ucis.

Krasnoiarțev a reușit să se ejecteze însă din avionul în flăcări. Pilotul rus a coborât cu parașuta în curtea unei case din Cernihiv și a încercat să se ascundă de soldații ucraineni care-l căutau. A fost însă depistat de un localnic pe nume Vitali Serhienko, pe care rusul l-a împușcat mortal cu pistolul Makarov din dotare.

În urmă cu câteva zile, într-un interviu pe care i l-a luat un blogger ucrainean, pilotul rus Krasnoiarțev a relatat că l-a ucis pe localnic pentru că acesta, după ce l-a descoperit, l-a atacat cu o furcă.

Ulterior, soldații ucraineni l-au capturat pe pilot, care acum ar putea fi condamnat la închisoare pe viață pentru crimele sale de război.

Atacurile asupra civililor – parte a noii doctrine militare dezvoltate de Rusia după venirea lui Putin la putere, în 1999

Rusia a dezvoltat, în timpul domniei lui Putin (din 1999 încoace), o doctrină criminală pe care acum o aplică pentru a treia oară în 22 de ani: războiul împotriva populației civile, prin care se urmărește zdrobirea și alungarea popoarelor atacate. Tactica a fost aplicată întâi în 2000, în Cecenia, unde trupele rusești au fost acuzate pentru prima oară de genocid, cu atacarea nediscriminatorie a combatanților și civililor deopotrivă. S-au înregistrat masacre și represalii pe criterii etnice în numeroase localități din Cecenia. De asemenea, Rusia a reactivat strategia lui Stalin, deportând un mare număr de ceceni.

A doua oară, atacarea deliberată a civililor s-a produs în războiul civil din Siria. În perioada 2015-2016, armata rusă trimisă de Putin să-l salveze pe dictatorul Bashar al-Assad a perfecționat tactica, bombardând sistematic cartierele civile și mai ales facilitățile care fac posibilă viața în orașe: spitale, maternități, școli, creșe, centrale electrice, centre de epurare a apei și rețelele de conducte și canalizare etc. Așa s-a obținut dezastrul umanitar de proporții care a dus la fuga a milioane de locuitori din țară și la criza refugiaților din 2015.

Scenariul se repetă acum în Ucraina. În doar două luni de război, Rusia a bombardat deja 300 de spitale, din care 20 au fost distruse complet. Se practică și atacurile de teroare și intimidare cu aviația și cu rachetele asupra orașelor din întreaga țară. La sol, trupele rusești au comis masacre înspăimântătoare și violuri în masă, caracterizate ca „armă de război”, după modelul Armatei Roșii în 1945, în Germania.

Primarul de Șoldănești și alți angajați ai administrației publice locale, cercetați de CNA într-un caz de corupție

Ofițerii CNA și procurorii Procuraturii mun. Bălți anunță despre cercetarea primarului or. Șoldănești în cadrul unui dosar pornit pe fapte de corupere pasivă. Bănuitul, în comun cu alți angajați ai Primăriei, ar fi perceput sistematic remunerații ilicite de la reprezentanții unor agenți economici în scopul favorizării acestora în procesele de achiziții publice organizate de primărie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor acumulate, primarul orașului Șoldănești, contabila-economist și alți membri ai Comisiei de achiziții au fost documentați de CNA în mai multe episoade în care au primit mijloace financiare de la unii beneficiari ai contractelor de achiziții publice, încheiate în cadrul unor proiecte de dezvoltare a localității. În procesul investigațiilor s-a constatat că bănuiții ar fi încasat de la părțile beneficiare câte 10 la sută din valoarea contractelor.

În aceste zile, au avut loc acțiuni de urmărire penală, autorizate de judecătorul de instrucție, la biroul, domiciliul și automobilul primarului or. Șoldănești, dar și la alte persoane vizate în cauza penală. La această etapă, toate persoane sunt cercetate în stare de libertate.

În prezent, cercetările continuă sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Gazul s-ar putea scumpi: Anunțul ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că S.A. „Moldovagaz” a depus cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public. Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională, transmite știri.md.

În prezent, specialiștii din cadrul Agenției examinează cererea depusă și verifică corectitudinea calculelor prezentate pentru a elabora și înainta Consiliului de Administrație al ANRE proiectul de hotărâri.

„În acest context, anunțăm că membrii Consiliului de Administrare al ANRE se vor întruni miercuri, 27 noiembrie 2024, la ora 10:00, pentru examinarea și aprobarea prețurilor reglementate pentru gazele naturale”, au precizat reprezentanții ANRE.

Potrivit solicitării S.A. „Moldovagaz”, tariful la gaz ar putea crește cu circa patru lei sau cu aproape 40 la sută. Așadar, acesta ar urma să fie 16,36 lei/m3 (fără TVA).

De menționat că, în prezent, tariful la gaz este de 12,15 lei/m3.

Tragedie pe o autostradă din Franța: Un moldovean, găsit mort lângă un camion, fără pantaloni pe el

Un șofer moldovean de TIR a fost găsit mort lângă un camion. Tragedia s-a produs duminică, 24 noiembrie, pe o autostradă din Franța, scrie realitatea.md.

Potrivit presei franceze, corpul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit de un alt șofer de camion. Victima de 40 de ani nu avea pantofi în picioare, iar lângă el au fost găsite mai multe sticle goale de whisky.

Sursa citată precizează că Parchetul Montbéliard a deschis pe acest caz o anchetă penală pentru omor din culpă pentru a „a avea toate mijloacele posibile de anchetă” și de a face lumină asupra împrejurărilor acestei morți suspecte.

Victima și-ar fi petrecut seara cu un alt șofer moldovean de 37 de ani, care la sosirea poliției se afla în camion. Presa franceză transmite că ambii munceau pentru aceeași companie de transport.

În cadrul audierilor, șoferul a declarat că nimic nu a auzit sau a observat ceva suspect. De asemenea, el a adăugat că nu are explicații ce i se putea întâmpla colegului său.

Autopsia a arătat că leziunile care erau pe corpul moldoveanului erau din cauza căderii și anume a cea din camion. Polițiștii francezi au stabilit că cei doi șoferi au cumpărat mai multe sticle cu băuturi alcoolice pentru a le bea împreună în cabina celui de-al doilea șofer. Ambele camioane au fost blocate pe o autostradă din Franța din cauza condițiilor meteo grele.

Trimiterea avioanelor rusești spre Tiraspol este practic imposibilă. Sistemul antiaerian S-300, oferit de Slovacia, stă de strajă în sudul Ucrainei
Articolul anterior
#stilunic Rodica Ciorănică:”În facultate eram foarte stilată cu rochiile mamei. Așa am înțeles că nimic nu este imposibil”!
Articolul următor