Amenințări și atacuri verbale în adresa juriului Eurovision Song Contest 2013 din Moldova

Aseara Moldova a ales pe cel mai bun, care să ne reprezinte țara la Malmo, Suedia. Aceasta s-a adeverit a fi Aliona Moon, fosta back-vocalistă a lui Pasha Parfeni de anul trecut. Alegerea însă nu a fost pe placul celorlalți favoriți. Unii au plecat imediat după anunțarea rezultatelor fără să dea comentarii, probabil în semn de protest. Alții și-au expus în mod agresiv părerea și chiar au provocat amenințări.

separator
181024_499740593394402_918735662_n

Tot haosul acesta a fost provocat de răsturnarea de situație care a avut loc în urma notelor acordate de juriu.

Note juriu

Publicul a vrut să îl trimită pe Boris Covali în Suedia. Cu un procent de 36,49 din totalul de voturi.

favoriti finala

Juriul spune că nu a făcut acest lucru intenționat sau pentru a avut o simpatie mai mare pentru cineva dintre concurenți, ci pentru că în finală nu poți da mai multe note de același fel.

Tatiana Cerga”În semifinale am dat mai multe note de 12 pentru că aveam voie să fac acest lucru și toți care au avut voci și prestații puternice au primit de la mine note mari. În finală nu ai atâta mână liberă și poţi acorda doar o notă de 12, respectiv 10 ș.a.m.d. Eu am pus nota maximă celui care după părerea mea subiectivă a fost la înălțime din toate puncetele de vedere: voce, melodie, ținută scenică. Și chiar dacă am avut patru favoriți, nu am putut să îi apreciez cu aceeași notă”, a spus Tatiana Cerga.

Nicu tarnaDe cele mai multe atacuri verbale a avut parte Nicu Țărnă, care a recunoscut în direct, imediat după concurs că a primit două amenințări din partea a două persoane din anturajul lui Boris Covali. Producătorul acestuia, Serghei Orlov, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat cele spuse de membrul juriului, ci a continuat să își expună nemulțumirile pe un ton ridicat. La rândul său, Boris Covali nu își putea ascunde nemulțumirea și emoțiile, și avea tare multe întrebări adresate celor care i-au acordat note mici: Nicu Țărnă, Adrian Beldiman și Dorel Burlacu.

juriu nicu tarna juriul viorel burlacu

”Cu tot respectul pentru Aurel Chirtoacă, dar am o întrebare pentru Nicu Țărnă. Chiar Aurel a cântat cu mult mai bine ca mine sau piesa lui este cu mult mai bună decât a mea? El a fost de nota 9, iar eu doar de 5?” , a întrebat interpretul în cadrul dezbaterilor post Eurovision.

297297_499667376735057_22681061_nNicu Țărnă a motivat că pentru el a contat mult și faptul că piesa este autohtonă, adică semnată de autori din Republica Moldova, motiv care i-a provocat și mai mult pe Serghei Orlov și Boris Covali.

”Trebuia să fiu anunțat de la început că se va puncta mai mult o piesa cu autori autohtoni și atunci eu nu investeam atâta timp și putere într-o piesă străină. Regulamentul a fost făcut ca să vină mai multe piese de la autori străini și juriul votează în dezavantajul acestui regulament. Chiar nu înțeleg nimic!”, a spus cel mai dezamăgit de rezultatele juriului, Boris Covali.

Text: Natalia Bodiu

Foto:Orange Moldova

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Va fi discutată situația din sectorul energetic

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru marți, 14 ianuarie, la care se va discuta despre situația din sectorul energetic și măsurile de asistență pentru populație, informează unica.md. 

Ulterior, Maia Sandu va susține o conferință de presă, precizează Președinția R. Moldova.

Fără telefoane în școlile din Republica Moldova

Ministerul Educației și Cercetării a aprobat un regulament-cadru privind utilizarea telefoanelor mobile în școli, care va intra în vigoare în semestrul II al anului școlar 2024-2025. Conform noului regulament, elevii nu vor mai putea utiliza telefoanele mobile în timpul orelor, cu excepția situațiilor educaționale sau de urgență, precum problemele de sănătate sau nevoia de a monitoriza starea elevilor cu dizabilități, scrie voceabasarabiei.md.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a menționat că această practică era deja aplicată în unele școli din țară, dar Ministerul a decis să adopte o reglementare oficială, ca urmare a solicitărilor venite din partea instituțiilor de învățământ.„Unele școli au implementat această practică de mai mulți ani. Cu toate acestea, am primit numeroase solicitări din partea instituțiilor de învățământ de a consolida această practică printr-o reglementare legală”. a spus ministrul Dan Perciun.

Ministerul Educației și Cercetării a realizat un sondaj public cu privire la utilizarea telefoanelor mobile în instituțiile de învățământ, la care au participat 13 086 respondenți, inclusiv 28,2% – cadre didactice, 55,5% – părinți și elevi – 16,3%. Concluziile sondajului denotă faptul că utilizarea telefonului mobil în instituția de învățământ, fără anumite restricții, distrage atenția la ore și sporește dependența copilului de telefon, fapt care determină o creștere a oboselii și neliniștii, influențând sănătatea mintală a acestuia. De asemenea, Ministerul Educației a realizat un sondaj public pentru a înțelege mai bine impactul utilizării telefoanelor mobile asupra elevilor. Totodată, reglementarea urmărește și reducerea fenomenului de hărțuire cibernetică în școli, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.

Autoritățile anunță că NU vor avea loc deconectări, dar îndeamnă oamenii la economisire

Republica Moldova va apela azi la achiziţii de urgenţă pentru a completa necesarul de curent în intervalul orar 16.00-19.00, marți, 14 ianuarie. Asta pentru că interconexiunea cu România nu are o capacitate suficientă pentru a acoperi întreaga cantitate de energie necesară, scrie zugo.md.

Guvernul Republicii Moldova dă asigurări că nu vor avea loc deconectări, dar îndeamnă populația să facă economie în orele de vârf.

Executivul menţionează că mai mult de jumătate din energia electrică vine din România, aproape o treime este produsă în Chișinău.

„În regiunea transnistreană, situația rămâne în continuare complicată. Consumatorii casnici sunt fără gaz pentru încălzire de la 1 ianuarie, când a intrat în vigoare un grafic de deconectări în evantai de la energia electrică”, menționează sursa.

Guvernul continuă să monitorizeze atent evoluțiile și va lua toate măsurile necesare pentru a evita la maxim efectele acestei situații, provocată de refuzul Gazprom de a livra gaze.

Bătălia Eurovision Song Contes 2013 din Moldova a luat sfârșit cu un rezultat mai puţin previzibil
Articolul anterior
Prepară acasă săpun 100 % natural!
Articolul următor