Carabinierii și polițiștii vor fi mult mai prezenți în ziua de 9 mai în spațiul public și vor monitoriza atât respectarea ordinii publice, cât și respectarea legii ce interzice simbolistica războiului. Ministrul de Interne, Ana Revenco, spune că oamenii legii nu vor răspunde la provocări cu provocări, iar cei care nu se supun legii vor fi documentați prin metode moderne de identificare și vor fi sancționați, scrie IPN.
Șefa Ministerului de Interne spune că în ziua de 9 mai un efectiv sporit de carabinieri și polițiști va fi dislocat pe străzile orașelor. Oamenii legii se vor asigura că participanții la manifestațiile dedicate Zilei Victoriei nu vor utiliza simbolurile agresiunii militare, adică litere V și Z, și panglica Sfântului Gheorghe, simboluri folosite drept semne distinctive ale armatei ruse în timpul războiului din Ucraina.
„Ministerul Afacerilor Interne va trata această zi ca pe o zi de lucru, când avem o sărbătoare. Ceea ce înseamnă că atât carabinierii, cât și poliția vor fi mai prezenți în spațiul public, ca să asigure ordinea publică. Noi ne vom asigura că marșurile, manifestațiile sunt organizate cu respectarea ordinii publice. Oricine va ieși în această zi și va purta simbolistica interzisă prin lege, sperăm că ia această decizie conștient și își asumă toate consecințele. Cu certitudine, nici poliția, nici carabinierii nu vor răspunde cu provocări la provocări, dar vor rămâne fermi în aplicarea legii”, a spus Ana Revenco în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la postul public de televiziune.
Ministrul de Interne spune că poliția va aplica amenzi pentru confecționarea, promovarea sau răspândirea simbolurilor războiului, așa cum prevede legea.
„Există metode moderne de documentare, oamenii vor fi documentați și le vor fi aplicate sancțiuni. În primul rând, vor fi vizați organizatorii, cei care autorizează aceste marșuri. Sarcina principală a MAI este să asigure un climat social liniștit, nu vom răspunde la provocări, totodată vor fi documentați și sancționați toți cei care vor sfida legea. Parlamentul a aprobat legea, președintele Republicii Moldova a promulgat-o, iar Ministerul doar aplică legea, imediat ce prevederile ei au intrat în vigoare, noi suntem obligați să asigurăm respectarea ei ”, a mai spus Ana Revenco.
Potrivit legii, promovarea simbolurilor agresiunii militare ruse se sancționează cu amenzi de la 4 500 de lei la 9 000 de lei pentru persoanele fizice. În cazul persoanelor juridice sau cu funcții publice, amenda se ridică până la 30 000 de lei. Documentul a fost contestat la Curtea Constituțională de către deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Potrivit autorilor sesizării, legea contravine principiului libertății de exprimare și libertății opiniei.