Regina Elisabeta lipsește de la deschiderea parlamentului britanic pentru a doua oară în 60 de ani

Suverana britanică, în vârstă de 96 de ani, a anunțat că nu va participa la ceremonia anuală din Camera Lorzilor deoarece are “probleme temporare de mobilitate”. Ea a delegat această prerogativă constituțională moștenitorului tronului, Prințul Charles, în vârstă de 73 de ani, scrie g4media.ro.

Acesta va fi însoțit de fiul său, Prințul William, al doilea în linia de succesiune, ambii având calitatea de consilieri de stat. Prințul Charles va rosti Discursul Tronului, în fapt programul de guvernare al cabinetului condus de prim ministru Boris Johnson, care cuprinde 38 de proiecte de legi pentru următoarea sesiune anuală a parlamentului.

Regina a avut mai multe probleme de sănătate în ultimii doi ani, recent ea contractând Covid. Ea se află la Castelul Windsor, la 40 de kilometri vest de Londra, pe care l-a părăsit arareori de la declanșarea pandemiei de Coronavirus acum doi ani.

Prima absență a Reginei de la deschiderea parlamentului a avut loc în 1963, când era însărcinată cu Edward, cel de-al patrulea copil al ei, iar Discursul Tronului a fost pronunțat atunci de Lordul Cancelar, președintele de drept al Camerei Lorzilor.

Tronul ocupat de obicei de suverană va fi gol, iar alături va sta Prințul Charles. Este de așteptat ca Prințul Charles să preia pe bază permanentă această atribuție pe măsură ce Regina își reduce angajamentele publice.

În cazul în care regina nu își poate îndeplini temporar îndatoririle oficiale de suverană din cauza unei boli sau a unei absențe în străinătate, doi sau mai mulți consilieri de stat sunt numiți prin scrisori patentate pentru a acționa în locul ei.

Conform legii, printre consilierii de stat se numără soțul/soția suveranei, care ar fi fost defunctul Duce de Edinburgh – Prințul Philip, și următoarele patru persoane din linia de succesiune care au peste 21 de ani. Aceștia sunt în prezent Charles, William, Prințul Harry și Prințul Andrew (fratele Prințului Charles).

Regina este împuternicită să numească Consilierii în conformitate cu Legile Regenței 1937 și 1953. Delegarea de puteri către consilierii de stat se face prin Scrisori Patente sub Marele Sigiliu al Regatului, iar Regina semnează documentul. Ultima dată când a fost nevoie de consilieri de stat a fost în 2015, când regina a fost plecată într-o vizită oficială în Malta.

Consilierii de stat permit o delegare temporară a atribuțiilor. Există însă anumite prerogative constituționale esențiale care, dacă nu există o regență, nu pot fi delegate, cum ar fi promulgarea legislației, numirea unui prim-ministru, audiențele săptămânale cu premierul și numirea și demiterea guvernatorilor generali ai statelor din Commonwealth.

O regență ar fi momentul în care regina și-ar transfera puterile de monarh lui Charles fără a fi nevoită să abdice.

Legea privind regența din 1937 prevede că atribuțiile monarhului vor fi îndeplinite de un regent dacă monarhul este declarat inapt „din cauza unei infirmități mintale sau corporale” să îndeplinească funcțiile regale sau dacă există „dovezi că suveranul nu este disponibil pentru îndeplinirea acestor funcții din anumite motive bine definite”.

În prezent, regina își îndeplinește în continuare atribuțiile de la Windsor și urmează să aibă miercuri audiența săptămânală cu premierul Johnson și să țină un Consiliu Privat în această săptămână.

A fost dat startul sezonului estival 2024 la „Teatrul de Vară”

Primăria Municipiului Chișinău a dat start sezonului estival 2024, la „Teatrul de Vară”, cu un concert memorabil și emoționant, în memoria lui Ion Aldea Teodorovici, sub genericul „Mi-a fost dorul, dor pribeag”, într-un recital susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici, Simona și Orchestra Națională de Cameră.

Astfel, cu ocazia redeschiderii stagiunii de vară, la „Teatrul de Vară”, din Parcul „Valea Morilor”, a avut loc o seară magică și plină de emoții, într-o atmosferă de primăvară încântătoare, pe melodiile inconfundabile ale lui Ion Aldea Teodorovici, rememorând miilor de oameni prezenți la spectacol de talentul inconfundabil al mareului artist.

Prezentă la eveniment, viceprimarul Angela Cutasevici a declarat că, sezonul estival 2024 nu putea începe mai frumos de atât, adunând la un loc, un spectacol memorabil și oameni frumoși.

„Este de datoria noastră, a tuturor, să ținem vie memoria oamenilor emblematici ai neamului nostru, iar Ion Aldea-Teodorovici este unul dintre aceștia”, a declarat Angela Cutasevici.

În actualul sezon estival, Primăria Capitalei va organiza la „Teatrul de Vară” evenimente culturale de calitate pentru locuitorii și oaspeții Capitalei, urmând să ofere iubitorilor de frumos noi oportunități de a participa până în toamnă la concerte/activități de divertisment și cultură în aer liber.

Directoarea gimnaziului din satul Drochia, găsită fără suflare în sala de sport a instituției

Directorul unui gimnaziu din raionul Drochia a fost găsită fără viață chiar în instituția de învățământ. Cadavrul a fost depistat în 18 mai, în jurul orei 19:40, în sala de sport a instituției, scrie sinteza.org.

Corpul femeii, în vârstă de 38 de ani, a fost îndreptat spre examinarea medico-legală pentru stabilirea exactă a cauzei decesului.

Pentru NewsMaker, ofițerul de presă din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Svetlana Talpă a declarat că, în seara zilei de 18 mai, poliția din Drochia a fost sesizată că în sala de sport a unei instituții de învățământ dintr-o localitate din raionul Drochia ”a fost depistat cadavrul strangulat al unei femei”.

Oamenii legii au fost sesizați de către un angajat al instituției de învățământ. Polițiștii au fost anunțați că femeia, în vârstă de 38 de ani, a fost angajată a instituției. Cadavrul a fost depistat în jurul orei 19:40.

”Pe suprafața corpului neînsuflețit al femeii nu au fost depistate alte semne de moarte violentă. Corpul acesteia a fost îndreptat spre examinarea medico-legală pentru stabilirea exactă a cauzei decesului. Pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, a menționat ofițerul de presă.

Între timp, reprezentanții Gimnaziului ”Dumitru Roman” din satul Drochia au menționat pe o rețea de socializare că a încetat din viață directoarea instituției de învățământ.

Două remorci, cuprinse de flăcări în sectoarele Centru și Ciocana

Pompierii IGSU au lichidat flăcările ce au cuprins două remorci în capitală.

În noaptea zilei de 20 mai 2024, pompierii din capitală au fost solicitați pentru a stinge flăcările, care au cuprins două remorci.

Primul caz a avut loc pe strada Ismail 116. La fața locului au intervenit 3 echipe de pompieri, care au stabilit că focul a afectat o remorcă încărcată cu bunuri materiale, parcată pe carosabil în preajma unei stații de alimentare. Angajații IGSU au reușit localizarea promptă a incendiului, evitând răspândirea focului. Incendiul a fost stins complet la ora 05:58. În urma arderii a ars complet remorca încărcată cu bunuri materiale și cinci generatoare pe benzină.

Tot în dimineața zilei de azi, pompierii au stins o altă remorcă, care a fost parcată pe strada Nicolae Milescu Spătarul 30 din capitală. Apelul a fost înregistrat la 05:13. Pentru stingerea arderii a intervenit o echipă de salvatori IGSU, care a reușit lichidarea flăcărilor la ora 07:14. Potrivit IGSU, focul a distrus complet remorca, încărcată cu echipament scenic și pânză pentru scenă.

Cauza și circumstanțele izbucnirii incendiilor urmează a fi stabilite de specialiști.

Potrivit IGSU în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 36 situații de risc.

Japonia extinde sancțiunile împotriva Rusiei și îl pune pe lista neagră pe Mihail Mișustin, premierul lui Putin
Articolul anterior
Rusia nu planifică să-şi închidă ambasadele din Europa ca răspuns la măsurile „neprietenoase” ale Occidentului
Articolul următor